Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Uvijek misli na Mene, postani Moj bhakta, obožavaj Me i odavaj Mi poštovanje. Tako ćeš sigurno doći k Meni. To ti obećavam, jer si Moj veoma drag prijatelj.
-- Bhagavad-gita 18.65 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Čet, 05.10.06. 08:33
 

Recept za tortu "Damodar"

 
Posveta: Dragoj Mataji Bahliki čiji je slavni recept za "kolač od jogurta" iskorišten za izradu kora za ovu tortu.
 
 

Dragi bhakte,

neki od vas su me zamolili recept za tortu koju sam više puta napravio u raznim prilikama i obećao sam vam ga poslati na portal pa evo sada to i činim.

Svaka torta ima svoje ime. Ova torta do sada ga nije imala, pa sam je obzirom na količinu mlječnih proizvoda koje sadrži nazvao:

TORTA "DAMODAR"

Početna napomena: količina sastojaka u receptu prilagođena je za izradu torte dimenzije oko 20x30 i visine oko 10 cm (30-ak lijepih narezanih šnita). Ukoliko želite napraviti manju tortu, prepolovite količine.

Kore za tortu:

Materijal za jednu koru (trebate ih napraviti 3):

  • 25 dkg oštrog brašna
  • 15 dkg šećera (može i smeđi šećer)
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 vanilin šećera
  • naribana korica 1/4 limuna
  • 1,5 dl ulja
  • 2,5 dl jogurta

U kore kao opcije možete također dodati:

  • žlicu ili dvije caroba
  • mljevene orašide (orahe, lješnjake)
  • nešto drugo po želji

Izrada kora:

Staviti u posudu sve sastojke osim ulja i jogurta i promiješati ih. Zatim dodati jogurt i ulje i kratko istući pjenjačom smjesu (ili kuhačom ako nemate pjenjaču) da se svi satojci izmiješaju. Ostaviti po strani 2-3 minute (ne duže - samo da se šećer u smjesi malo rastopi). Za to vrijeme možete pripremiti tepsiju za pečenje tako da je pokrijete papirom za pečenje. Nakon te 2-3 minute smjesu ponovno kratko istući pjenjačom, izliti u tepsiju i pažljivo rasporediti tijesto po cijeloj tepsiji da svuda bude približno jednake debljine, kako na sredini tepsije tako i na krajevima. Staviti odmah na pečenje u prethodno zagrijanu pećnicu. Peći na temperaturi od 200 supnjeva 15-ak minuta dok kora i s gornje i s donje strane ne dobije smeđu boju. Izvaditi koru van i ohladiti. Ukoliko vam je ista tepsija potrebna za pečenje slijedeće kore, nakon što se malo ohladi pažljivo na peki-papiru na kojem i pekla izvadite već pečenu koru van tepsije (odmah nakon vađenja iz pećnice vrela kora previše je krhka).

Važne napomene (obavezno pročitati prije početka izrade kora):

1. Uključite pećnicu na vrijeme, tako da u trenutku kada imate prvu koru spremnu za pečenje pećnica već bude na radnoj temperatri (oko 200 stupnjeva).

2. Svi sastojci za izradu kora trebaju biti hladni! To je posebno važno za jogurt a rezultat je još bolji ako se prije izrade tijesta ohlade i ostali važniji sastojci (ulje, brašno, šećer). Hladni sastojci neće dozvoliti prašku za pecivo da reagira i izgubi snagu prije stavljanja u pećnicu. Ovo je općenito pravilo koje je dobro slijediti i kod izrade drugih slastica ili peciva s praškom za pecivo.

3. Zamijesite jednu po jednu koru i pecite ih. Nemojte zamijesiti odjednom tijesto za sve kore. Dok vi pečete prvu, prašak za pecivo će u tijestu koje čeka sa strane reagirati i izgubiti snagu... dakle... važan detalj pri izradi kora je taj da tijesto za koru izlijete u tepsiju i stavite na pečenje odmah nakon što ga zamijesite. Svako čekanje tijesta sa strane je nepovoljno.

4. Gornja količina tijesta dovoljna je za tepsiju dimenzije oko 20x30 cm, odnosno za tepsiju promjera oko 27 cm. Ukoliko je vaša tepsija puno manja ili veća, prilagodite i količinu sastojaka za jednu koru njenoj veličini. U suprotnom kora može ispasti predebela, ili pretanka.

Krema od oraha:

Sastojci:

  • 25 dkg mljevenih oraha
  • 15 dkg šećera (može i smeđi šećer)
  • 3 dl mlijeka

Priprema:

Zakipiti mlijeko. Orahe ubaciti na vatru u kipuće mlijeko, promiješati minutu-dvije, zatim skinuti s vatre, dodati šećer, ponovo promiješati i filu ohladiti barem do sobne temperature prije slaganja torte.

Puding krema:

Sastojci:

  • 3 litre mlijeka
  • 3 pudinga od vanilije ili neki drugi po želji
  • 25 dkg šećera (može i smeđi šećer)

Priprema:

3 dl mlijeka ostaviti sa strane, a zakipiti ostalih 2,7 litara mlijeka. Zatim smanjiti malo vatru i ostaviti da se ukuhava. Sa strane u 3 dl hladnog mlijeka razmutiti prašak za puding, kada se mlijeko ukuha otprilike na polovicu početne količine, skinuti ga s vatre, uz brzo miješanje dodati smjesu i promiješati intenzivno najbolje pjenjačom da se što bolje razbiju grudice koje nastaju prilikom zgušnjavanja. Zatim vratiti posudu na vatru i kuhati još nekoliko minuta uz stalno miješanje dok puding ne bude gotov. Skinuti s vatre, dodati šećer, promiješati i ostaviti da se ohladi. Ohladiti najmanje do sobne temperature (može i hladnije) uz povremeno miješanje (posebno na početku hlađenja) tako da se na vrhu pudinga ne stvori ružna suha korica. Nakon hlađenja, a prije upotrebe ove kreme za filanje torte uzeti pjenjaču i njome dobro istući kremu tako da se razbije novonastala čvrsta struktura ohlađenog pudinga i da fila opet poprimi kremastu strukturu. Važno je napomenuti da nije dobro tortu slagati dok je ova krema još vruća ili prilično topla, jer će se efekat "očvršćavanja" pudinga dogoditi prilikom hrađenja kreme u torti pa će slojevi kreme izgubiti kremasti oblik i pretvoriti se u kompaktnu masu što nije poželjno.

Slaganje torte:

Materijal:

  • 3 kore
  • krema od oraha
  • krema od pudinga
  • 2 dl mlijeka za natapanje kora (s vanilin šećerom ako želite)
  • šlag od 5 dl slatkog vrhnja za šlag (sa ili bez šećera po želji)

Priprema:

Svaku koru prije stavljanja na tortu razrežite poprijeko popola tako da dobijete dvije dvostruko tanje kore. Ukupno ćete dobiti 6 tankih kora. Na tortu ih trebate slagati tako da razrezanu stranu svake kore okrenete prema gore.

Svaku koru nakon stavljanja na tortu natopite malo mlijekom prije stavljanja file na nju. Najdonju koru nemojte previše natopiti da se ne zalijepi za podlogu. Također, ukoliko se odlučite napraviti voćnu verziju torte kore možete natapati i voćnim sokom.

Kremu od oraha podijelite na 2 dijela, a kremu od pudinga na 4 jednaka dijela.

Redoslijed slaganja je slijedeći:

  • prva kora
  • fila od pudinga
  • druga kora
  • fila od oraha
  • treća kora
  • fila od pudinga
  • četvrta kora
  • fila od oraha
  • peta kora
  • fila od pudinga
  • šesta kora
  • sa sve 4 bočne strane cijelu tortu namažite četvrtim dijelom puding kreme tako da na rubovima dobije lijepi oblik, a ako vam nešto kreme ostane razmažite je po vrhu.
  • obucite cijelu tortu u šlag i ukrasite po želji.

Na kraju je ohladite i ponudite Krsni s ljubavlju.

Završne napomene:

Količina šećera u receptu prilagođena je torti koja nije previše slatka (pogotovo ako koristite smeđi šećer). Ukoliko volite slađe torte, stavite više šećera.

Tortu je najbolje napraviti jedan ili čak dva dana prije ponude i držati u hladnjaku. Slojevi torte se sjedine, kreme se "stope" s razrezanim korama (potonu u njih) i torta postane kremastija, kompaktnija i bolja. No, u tom slučaju šlag napravite i stavite na tortu neposredno prije ponude jer šlag (od slatkog vrhnja) malo "čučne" nakon duljeg stajanja.

Kada slijedeći put budem radio tortu pokušat ću napraviti i fotografije cijelog postupka i priložiti ih uz recept.

Dragi Krsna... dobar tek!

Vaš sluga, Deva d.

P.S. Posebna zahvala ovom prilikom ide mom velikom prijatelju Mataji Daivisakti od koje sam naučio raditi ovu tortu i koja me je u mojim prvim godinama života u hramu nesebično učila ne samo kuhati nego i koračati u duhovnom životu.

I naravno, sva slava Srila Prabhupadi čijom milošću smo svi mi u ovom predivnom pokretu i koji nas je vlastitim primjerom učio kako kuhati za Krsnu.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 92 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 2528 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::