Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Pokušaj saznati istinu prilazeći duhovnom učitelju. Ponizno mu postavljaj pitanja i služi ga. Samospoznate ti duše mogu prenijeti znanje, jer su vidjele istinu.
-- Bhagavad-gita 4.34 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Čet, 05.10.06. 08:33
 

Esej "Da li sam pogriješio?" 1. dio

 
U nekoliko nastavaka objaviti ćemo ovaj zanimljiv esej brata po Bogu Srila Prabhupada.
 
 
DA LI SAM POGRIJEŠIO?

od Srila Bhakti Dayita Madhava Goswami Maharaja Preuzeto sa http://www.vina.cc/
Preveo: Dhira Nitai d.

Moja sumnja

Povremeno se javlja sumnja u mom srcu. Razmišljam: "Da li sam učinio pogrešku prihvaćajući utočište lotosovih stopala Gaudiya Vaishnava? Zaista se čini tako. Izgleda da sam pogriješio kada sam započeo sa bhajanom, uzeo utočište Gaudiya Vaishnava i, posebno, kada sam uzeo utočište Gaudiya Matha i posvetio sva moja čula u službi Matha."

"Gaudiya Vaishnave nisu velikog srca. Kada vršimo bhajana pod njihovom zaštitom, kontrolirani smo s toliko mnogo pravila i propisa. Kada bih uzeo utočište neke druge sampradaye gdje ne postoji bojazan za uvrede poput vaishnava-aparadha, nama-aparadha ili dhama-aparadha, ne bih osjećao takvu prepreku ili smetnje. Ne bih bio obavezan razviti ekskluzivnu predanost prema određenom objektu obožavanja (poput Radha i Krishne), niti bi moje navike jedenja bile izmijenjene. U Mathu se iznose teme poput vaishnava-aparadhe, i to često onemogućuje moje neobuzdano čulno uživanje, nisko ogovaranje i druge hirovite djelatnosti. Za mene bi bilo bolje da živim izvan Matha nego da budem vođen takvim restrikcijama."

Ponekad čak mislim da bi za mene bilo najbolje da napustim utočište takvog kontrolirajućeg Gurudeva i da negdje drugdje prihvatim mantru, bez da moram slijediti sva pravila i propise. Tako povremeno razmišljam u potpunosti raskinuti veze sa Gaudiya Mathom. Ono što me međutim sprečava je pomisao da ako ljudi saznaju da sam prekinuo vezu sa Sri Guruom, to bi moglo ugroziti moj prestiž i poziciju..."

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 160 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1197 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::