Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Živa su bića u ovom uvjetovanom svijetu Moji vječni odvojeni djelići. Zbog uvjetovana života teško se bore sa šest osjetila, u koje se ubraja i um.
-- Bhagavad-gita 15.7 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Ned, 07.02.10. 04:24
 

Esej "Da li sam pogriješio?" 2. dio

 
 

Disciplina i prijevara

Vaišnave Sri Caitanya Gaudiya Matha su isključivo uključeni u obožavanje Sri Gaurangadeve i Sri Sri Radha-Krishne, pod vodstvom Sri Rupa Gosvamipade i najboljih među njihovim pratiocima, naime, Srila Bhaktivinoda Thakura i Srila Bhakti Siddhante Sarasvati Gosvami Prabhupada. Krishna-prema je njihov jedini cilj (sadhya) i njihova jedina praksa (sadhana). Ne nedostaje pažnje ili devocije u sadhani slugu Sri Caitanya Gaudiya Matha. Zbog toga oni nikada neće podržati bilo koji poduhvat koji je nepovoljan za njegovanje ljubavi prema Sri Krishni.

Koju povoljnost može sadhana donijeti ako praktikantu ne može ponuditi neki put za brzo dostizanje cilja ili ako mu ne može podariti neku sigurnost da će uopće pojmiti svoje obožavano Božanstvo? Takva vrsta sadhane, kada se propagira, cilja samo privlačenju sljedbenika. Za one koji žele živjeti svoj život bez smisla ili restrikcije, kojeg smisla ima da prihvate lotosova stopala sad-gurua, transcendentalnog učitelja? Ali oni koji mogu vidjeti vlastite greške i anarthe, i koji ih se pokušavaju osloboditi, razvijaju potrebu postati kvalificirani kušati ekstazu preme za Bhagavana. Samo oni mogu ostati u zaštiti svetih bhakta koji su ispunjeni ovom premom. Oni mogu iskusiti sreću biti uključeni u službu Bhagavana živeći pod vodstvom jednog takvog usredotočenog bhakte i slijediti njegove instrukcije. To uključuje kontrolu čula i uzdržavanje od hirovitih djelatnosti. 

Oni koji rade show od uzimanja utočišta lotosovih stopala Sri Gurua samo zavaravaju sami sebe; prave se samoovladani  i preobraženi, ali iznutra zadržavaju svoje prijašnje loše utiske i pogotovo sklonost prema želji za okupljanje sljedbenika. Drugim riječima, oni regrutiraju sljedbenike pod krinkom uzimanja utočišta Sri Gurua, sa ciljem ispunjenja svojih sebičnih ciljeva kroz njihove takozvane učenike. Pokušaji takvih arogantnih i dvoličnih osoba dostići povoljnost bivaju bezgranično frustrirajući.

Biti učenik znači biti discipliniran ili kontroliran. Ako osoba izvanjski prihvati utočište Sri Gurua, ali arogantno zadržava stav da zna najbolje o svojem duhovnom životu, onda nije ništa drugo nego prevarant – varajući i sebe i druge. Čisti Gaudiya Vaishnave su najveličanstveniji i podaruju najvišu povoljnost. Ako postanemo sposobni shvatiti čak i jedan aspekt njihovih uzoritih života, postati ćemo privrženi sadhana-bhajanu i ispunjeni radošću i devocijom.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 40 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1055 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::