Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Osoba Me može spoznati kao Svevišnju Božansku Osobu samo predanim služenjem. Kada zahvaljujući takvoj predanosti postane potpuno svjesna Mene, može ući u Božje carstvo.
-- Bhagavad-gita 18.55 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Sri, 14.02.07. 11:37
 

Recept za tortu „Jay Nimai, jay Nitai“

 
Za portal poslala: Minaksi Swamini dasi
 
 

Hare Krišna dragi bhakte!

Evo milošcu Gospodina, Sundaranande i svih bhakta iz Zagrebačkog hrama imala sam divnu mogućnost peći kolače za naše najdaže Sri - Sri Goura - Nitay u templu. Puno me bhakta pitalo za recept torte pa unatoč Devinoj neoborivoj torti i njenom receptu objevljenom na portalu ja sam se bezobrazno usudila napisati ovo za Vas. Hvala vam na svemu i Hare Krišna.

                                                                           Minakši Swamini dasi

TORTA „JAY NIMAY, JAY NITAY“!!!

Za pripremu torte najbitniji sastojci su par sati slobodnog vremena. Aroma mora biti prožeta ljubavlju i veseljem a sve ostalo je Božja milost, dobra pećnica i po mogućnosti svi sastojci. Za sad se nemojte previše uznemirit ako vam nekoliko sati ode na rad ali s vremenom i praksom tj. nakom 2-3 puta, torta ove veličine ce postati nešto usput (cca sat i pol rada osim ako niste sitničavi kao autor pa više vremena potrošite na ukrašavanje nego na sve ostalo),a izazovi za novim oblicima, veličinama i nadasve okusima postati će dio svakodnevnice.

1. dio   KUPOVINA, PRIPREMA, PEČENJE, KUHANJE, PRANJE, PJEVANJE ITD.

Sastojci za tortu veličine jedne klasične kocakaste tave za pečenje:
1 kg. brašna
1 i ½ kg šećera
3 praška za pecivo
250 g  rogača
2 gustina
2 kg banana
20 dkg  mljevenih oraha
½ kg limuna
2 i ½ litre mlijeka
2 naranče
250 g kokosa
5 vanilin šećera
½  litre šlaga
½  litre ulja
½  žličice kurkume
+  papir za pečenje, namirnice za dekoraciju (orašidi, suho voće, sviježe voće, cikla ili mrkva iscjeđena za boju)

Torta se sastoji od tri kore (dve crne i jedna bijela)  te cca 2 litre kreme

Kora crna
15 žlica brašna
10 žlica šećera
1 prašak za pecivo
100 gr.  rogača
70 ml. ulja
150 ml mlijeka

Umiješaju se suhi pa potom se dodaju i drugi sastojci. Smijesa mora biti polutekuća (bolje da  je gušća jer onda ne puca) Izlijemo je na papir za pečenje i ravnomjerno je razmažemo sa žlicom
Kore stavimo peći (na vrh pećnice ako je plinska peć) na cca 220 stupnjeva (prethodno je zagrijemo)
 
Kora bijela
15 žlica brašna
10 žlica šećera
1 prašak za pecivo
70 ml. ulja
100 ml mlijeka

U međuvremenu dok se peku kore vrijeme je za napraviti kremu

Stavimo kuhati litru mlijeka

U posudi umiješamo:
1 gustin
250g  šećera
3 vanilin šećera
100 ml. vode
Pola žličice kurkume za boju (ako želite rozu boju iscjedite ciklu ali nju dodajete tek na kraju jer bi vam inače krema ispala smeđkaste boje)

Prvo pomiješamo sve sastojke kuhačom a potom mikserom da bi razbili sve grudice.
Kad mlijeko zakuha maknemo ga sa vatre i uz pomoć mantri ..ups, miksera lagano ulijevamo smjesu u mlijeko. Ponovo je stavimo na vatru i mjesamo kuhacom te pazimo da nam ne zagori. Kuhamo otprilike pet  minuta i pedespet sekundi i potom maknemo s vatre i ostavimo da se malčice ohladi.

Nasjeckamo banane na četvrtine (skroz sitno jer ako su veliki okrugli komadi krema neće biti kompaktna) te na njih iscjedimo dva limuna da spriječimo bilo kakvu pojavu neželjenih smeđih nijansi. Sve ubacimo u kremu te dodamo mljevene orahe- kod oraha je dobro da su grubo mljeveni a to znači da ih stavite u vrećicu (moze i dvije) te uzmete neki veliki kamen te ih lupate u pod dok se ne predaju( po mogucnosti negdje vani) - orasi ce ispasti svih velicina ali to daje posebnu čar i dinamiku u degustaciji.

Kad se krema malo ohladi (ne previše jer ako se jako zgusne nećete je moći mazati), počnite sa slaganjem torte,
Jako važno je da u zasebnu posudu nacjedite limuna i naranči s kojima ćete premazivati kore

Slaganje;
Crna kora
Premaz od limuna
Krema
Bijela kora
Premaz od limuna
Krema
Crna kora

Kod slaganja kora je bitno da uz rub ima više kreme jer su na krajevima i kore tanje tako da u slučaju da se torta malo ulegne zabetonirajte je  s ostatkom, te pokušajte  takoder i razmazati kremu po sastrane da bi dobili jedinstvenu formu. Stavite je u frižider ili ako vam se žuri (a žuri se) može i u škrinju nekih sat vremena prije nego je počnete ukrašavati

2 dio DEKORACIJA

Evo došlo je i do najljepšeg dijela gdje kuhar ima priliku pokazati svu kreativnost i dati mašti na volju da bude uptrbljena u službi najdražeg Gospodina
Ali naravno i dekoracije imaju svoja nezgodna područja pogotovo u onim trnucima kada vam sve pocne kliziti sa stane i šlag se topiti...JAOO

Da bi šlag bio što kompaktniji i opstao što dulje (ali najvise jedan dan jer onda polako počinje kopniti), mora ga se dobro pripremiti jer je on nasa fasada  koja ce podnositi sav teret silne krativnosti.
Kad mutimo šlag odmah ubacimo šećer i par žlica gustina. Najbolje je upotrijebiti šlag od Vindije ili neki drugi koji imaju preko 30 posto masti i ništa drugo u sebi. Šlagovi (oni jeftiniji) koji su jako kompaktni ali i puni emulgatora ( Hopla, Hole, Sanija...) preporučam da se ne upotrebljavaju jer kažu da u nutra ima svega i svačega pa tako i jaja u prahu pod krinikom nekog tajanstvenog E..

Ok, za našu tortu potrebno je
500 ml šlaga
250 gr šećera
1 vanilin šećera
3 žlice gustina

Dobro to umutite i počnite mazati po torti.
Ukoliko želite da vam vaša tortica izgleda skoro savrseno kad nananesete šlag sa svih stana ga izbetonirajte sa kokosom (biće paka) a ako želite da kokos bude u boji pomješajte ga s iscjeđenom ciklom ili mrkvom i takvog ga natapkajte po torti.

Dalje prepuštam Vama i vašoj mašti

Hare Krišna  !
 
Vaš sluga...
                                     Minakši Swamini dasi


P.S.
Namirnica je na pocetku možda malo viška ali ja sam sigurna da će se već to iskiristiti.

Kao dobra uputa je da sve što miješate radite u jednoj može i dvije posude (ne trebate je ni ispirati) tako da ne prolazite sve slatke muke za sudoperom s kojim sam se sama susretala... šećer na kraju.

Ali ukoliko vam je sve to veeeliki posao jednostavno napravite koru, kremu prelite te ohladite i imate super kolač spremnog za ponudu.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 83 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1506 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::