Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Zbunjena utjecajem lažnog ega, duhovna duša misli da vrši djelatnosti, koje vrše tri gune materijalne prirode.
-- Bhagavad-gita 3.27 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Pet, 21.12.07. 10:46
 

Razgovor Indradyumna Swamija i Giriraj Swamija,

 
9. ožujak 2007; Carpinteria, California
 
 

Indradyumna Swami;

Večeras sam se prisjetio jednog događaja u kojem se vidi koliko je Gospodin Caitanya milostiv čak i prema najpalijim grešnim lopovima. Kao što je Srila Prabhupada rekao za Jagaia i Madhaia – oni nisu bili nikakvi komični likovi; nego su bili najgrešniji kriminalci.

Sjetio sam se kako smo za jedan božićni maraton u Parizu poslali bhakte da idu dijeliti knjige na željeznički kolodvor. Djevojke su običavale ulaziti u vlakove i ljudima u njima dijeliti knjige. Kada bi vlak kretao, iskakale bi iz njega. Jedna mlada francuskinja, sitna, vrlo lijepa i pažljiva djevojka, sjećam se da je bila vrlo dobra u dijeljenju knjiga, prišla je jednom čovjeku u kupeu vlaka. Ušla je u kupe i dala mu "Krsna izvor sveg zadovoljstva", na trenutak ju je pogledao, zatim je uzeo knjigu i koliko je bio snažan, skoro je potrgao po pola. Potom je knjigu bacio na pod i počeo skakati po njoj. Ona je počela plakati. Bio je toliki demon da ju je zatim zgrabio za kosu, i tako je vukući za kosu doslovno izbacio iz vlaka. Vlak je upravo kretao a on je nju izbacivao iz njega. Iščašila je rame a krv iz kose tekla joj je po vratu. Pala je na lice. Tjednima je bila u modricama. Mislim da je čak nešto i slomila. Bio sam u blizini, i netko je došao po mene. Kada sam došao odnijeli smo je u hram. Proklinjali smo tog čovjeka, prokleli smo ga. Ipak, maraton je još uvijek trajao, i ona se nakon četiri dana vratila.

Ustvari, to što se dogodilo, danas gledano zaista je nevjerojatno. Taj čovjek je bio bankar iz Španjolske – vrlo bogat bankar – u Pariz je došao poslovno. Vlaku je trebalo otprilike dan i pol do Madrida.

Knjigu je zadržao iz šale da pokaže ženi što je učinio, kako je skakao po knjizi i kako je izbacio budalastu djevojku, prosjakinju, iz vlaka. Rekao joj je " Vidi što sam napravio od knjige", i stavio ju na kuhinjski stol.

Taj dan došla je spremačica, žena je otišla u shopping, a on u banku. Spremačica je uzela knjigu, misleći da je od nekog iz obitelji, da se nekako oštetila – da je auto prešao preko nje ili slično – očistila ju je i zalijepila najbolje što je mogla, te ju spremila u obiteljsku knjižnicu.

Oko godinu dana kasnije, žena mu je poginula u automobilskoj nesreći, sin pobjegao od kuće, a kćer se udala za nekog iz niže klase. Ostao je posve sam, u dubokoj depresiji. Djeca su ga napustila, a žena mu je poginula u izravnom sudaru. Bio je očajan, stvarno očajan, na rubu samoubojstva. U takvom stanju stajao je u radnoj sobi i slučajno pogledao gore i ugledao policu s knjigama. Ustvari, tražio je Bibliju, iako nije bio religiozna osoba. Kao što je Krsna u Bhagavad Giti rekao četiri vrste ljudi Mu prilaze – uglavnom su to osobe u nevolji. Tražio je Bibliju i ugledao tu knjigu.

Nešto ga je prisililo da uzme tu knjigu, otvorio ju je i počeo čitati – Krsna izvor sveg zadovoljstva – dio u kojem Vasudeva propovijeda Kamsi. U toj raspravi Vasudeva  spominje načela reinkarnacije i kako živa bića prelaze iz jednog tijela u drugo, kao što glista pažljivo pomiče najprije prvi dio tijela a zatim zadnji, i tako neprestano. Sličnu usporedbu dao je i Srila Prabhupada.

I to mu je pružilo utjehu da mu žena ustvari nije umrla, nego da je samo promijenila tijelo.  Nikada u životu nije razmišljao o ovome, ali mu je ipak dalo dovoljno vjere da se ne ubije.

Zatim je otišao na spavanje. Kada se ujutro probudio, namjeravao je ići na posao, ali je ponovno nekim čudom bio privučen knjizi, koja se još nalazila na stolu. Vratio se i počeo ju čitati. Tri dana nije išao na posao, nego je samo čitao knjigu. I srce mu se potpuno promijenilo. U knjizi je našao mnoga rješenja – to što se događalo bila je karma; mora postati obzirniji, tolerantniji; i da je njegova žena samo tijelo promijenila. Sazreo je za to spoznaju. Tjedan dana puno je razmišljao o tome. Zatim, znate što je napravio? Pogledao je zadnje stranice knjige, i tamo pronašao adresu. Knjiga je bila na Francuskom, a on je znao Francuski. Pronašao je adresu i nazvao hram u Francuskoj, saznao gdje se nalazi hram u Madridu i posjetio hram.

Kada mu je temple presedent otvorio vrata, iako je bio u poslovnom odijelu, klečao je četveronoške i ponavljao; " Molim vas oprostite mi, molim vas oprostite mi." Temple  president bio je prilično mladi bhakta. Rekao je; "Oprostite?", mislio je da je čovjek poludio. Čovjek je rekao " Molim vas oprostite mi ono što sam napravio".

Zatim ga je temple presedent  pitao; " Želite li ući i malo porazgovarati?"
– pozvao ga je jer je vidio da je lijepo odjeven. Čovjek je ušao i počeli su razgovarati, priznao je kako već par godina ima knjigu "Krsna izvor sveg zadovoljstva", te je rekao "Uništio sam tu knjigu, kao prvo. Bio sam jako grub prema jednoj članici vašeg društva". Onda je počeo plakati. Zatim je rekao; " Samo se želim ispričati, ona me je željela osloboditi, a ja sam bio veoma grub prema njoj. Toliko mi je žao". Upitao je "Mogu li nešto učiniti?" Kako je bhakta bio početnik nije znao reagirati. Pa je čovjek rekao; "Dopustite da napišem ček". Napisao je ček na veliki iznos, dao ga bhakti i otišao.

To se dogodilo u srijedu. U nedjelju, dok je temple presedent držao lekciju vidio je bankara kako sjedi na kraju temple room-a i sluša.  Bankar se svake nedjelje vraćao u hram slušati. To je trajalo neko vrijeme. Nije bio star, oko četrdeset i nešto; bio je prilično mlad i uspješan. 

Jednog dana rekao je temple presedent-u da se želi preseliti u hram i postati bhakta. Nitko nije mogao vjerovati, jer je bio prilično bogat. I pogodite koju službu je dobio? Neko je vrijeme bio hramski blagajnik. [smijeh] Zatim je došao Božićni maraton, i tražio je da mu dopuste da sudjeluje u njemu. Iako je bio stariji, bhakte su rekli "Ok, možeš sudjelovati". Bio je prilično uspješan. Zatim je rekao "Ne želim više biti hramski blagajnik, želim dijeliti knjige". To je i učinio, postao je distributer knjiga.

Nakon nekog vremena održao se festival. Ako se ne varam bio je u Italiji. Bio je to veliki festival, ta djevojka je došla na festival, i daj bhakta je došao na festival, i susreli su se.  On je samo plakao i plakao, i molio ju je; "Molim te oprosti mi".

Ako se Vaisnavu uvrijedi, Vaisnava ne zamjera. Tako je ona rekla "Ne, sve je uredu". Bila je to lijepa nevjerojatna priča, ispričao sam je našem GBC-u, Bhagavan dasi, i neko smo vrijeme raspravljali, kako je priča uistinu nevjerojatna.

Godine su prošle, a ja sam izgubio trag o tom bhakti. Ne znam što se dogodilo s njim. Tada su se stvari u yatri raspale, ja sam se vratio u Španjolsku nekoliko godina kasnije, ali nisam mogao pronaći tog bhaktu. Čak se ni njegovog imena ne mogu sjetiti, ali se sjećam tog dana, i da sam razmišljao o stihu iz Bhagavad Gite u kojem Krsna kaže "One koji su jako grešni, šaljem u različite odvratne vrste života u kojima nikada ne vide svijetlo dana". Ali ovo je primjer milosti Gospodin Caitanye, da netko tko je bio veoma grešan nekako primi toliko bezuzročne milosti da se na kraju i on sam preobrati i počne ju dijeliti.  

Prilično je jasno iz ovog događaja i mnogih drugih priča sankirtan bhakta – da je Gospodin Caitanya spasitelj palih duša i da je On  najvelikodušnija inkarnacija.

Hare Krsna. Sri Caitanya Mahaprabhu ki jaya! Srila Prabhupada ki jaya!

Giriraj Maharaj;

Znam tog bhaktu, Španjolskog bankara. Zove se Surya-narayana dasa. Kada sam pokušavao pomoću u Španjolskoj, bio je vrlo predan. Ali se onda preselio u Barcelonu, tamo je bio jako aktivan u hramu. Zatim, se nakon nekog vremena ponovno oženio. Nekoliko godina kasnije, držao sam predavanje u Vrindavanu, nakon kojeg mi je prišao. Jako se razveselio. Sada kada sam čuo da pričaš o njemu, mislim da bi ga trebao potražiti, nazvati ga ili slično. Puno službe je učinio.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 82 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 610 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::