Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Osoba Me može spoznati kao Svevišnju Božansku Osobu samo predanim služenjem. Kada zahvaljujući takvoj predanosti postane potpuno svjesna Mene, može ući u Božje carstvo.
-- Bhagavad-gita 18.55 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Čet, 24.07.08. 13:27
 

Dandavats - Deset obrana od činjenja uvreda

 
preveo: Bh. Jurica
 
 

U svojoj  knjizi, “Umjetnost mantranja Hare Krsna”  Njegova Svetost  Mahanidhi Swami navodi  “deset akcija .....da zaštite osobu od tendencija činjenja uvreda” koje su se prvobitno pojavile u Srila Sacidananda Bhaktivinoda Thakurinoj "Harinama Cintamani".

Deset obrana:

  1. Služite one koje služe Gospodina, ne kritizirajte ih iz zavisti ili lažnog ega.
  2. Obožavajte Krsnu kao “ izvor svih duhovnih i materijalnih svjetova” , “krajnjeg uživalaca svih žrtvovanja i strogosti, Svevišnjeg Gospodina svih planeta i polubogova, dobročinitelj i osoba koja želi najbolje svim živim bićima.” Pokažite  poštovanje polubogovima poput Gospodina Šive i Ganeša, i osobama poput Hanumana kao uzvišenim bhaktama Gospodina.
  3. Pokažite puno poštovanje duhovnom učitelju u mislima, riječima i djelima, smatrajući ga predstavnikom Gospodina. Izvršavajte njegove naredbe sa entuzijazmom i pažnjom za svaki detalj.
  4. Poštujte (i proučavajte) spise kao instrukcije Svevišnjeg Gospodina (dharmam tu saksad bhagavat pranitam) sa željom da shvatite kako su u pravu (a ne da li su u pravu)
  5. Imajte vjeru da Sveto Ime nije obična svjetovna vibracija, nego da je u stvari transcendentalni zvuk koji silazi sa (čistog) duhovnog nivoa
  6. Imajte vjeru u objašnjena i slavljena Svetog Imena, koja dolaze od gurua, sadhua i sastri. To znanje daju oni koji su iskusili slave Svetog  Imena i koji su  “vidjeli istinu”
  7. Iskorijenite želju da djelujete grješno.Grijeh je svaka akcija koja nije povezana sa Svevišnjim Gospodinom, koja se uradi za zadovoljavanje čula. Djelovanje samo za zadovoljstvo materijalnog tijela odnosi vas dalje od praktične realizacije vašeg stvarnog identiteta kao vječne duhovne duše(različite od materijalnog tijela)
  8. Napustite ritualističke pobožne aktivnosti. Transcendentirajte osjećaje dužnosti i obaveza i vršite sve djelatnosti za zadovoljstvo Krsne.
  9. Razgovarajte o slavama Svetog Imena sa osobama koje uživaju slušajući ga.
  10. Mantrajte pažljivo, unoseći potpuno vašu svjesnost u transcendentalnu vibraciju Svetog Imena.

Mahanidhi Swami također napominje da osoba koja razvija četiri kvalitete poniznosti, tolerancije, manjak ponosa i nuđenja poštovanja ostalima biti će zaštićena od činjenja 10 uvreda.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 103 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 557 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::