Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Osoba potpuno svjesna Mene, koja zna da sam vrhovni uživatelj svih žrtvovanja i strogosti, gospodar svih planeta i polubogova te dobročinitelj i dobronamjernik svih živih bića dostiže mir  oslobađajući se patnje uzrokovane materijalnim bijedama.
-- Bhagavad-gita 5.29 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Uto, 26.08.08. 06:02
 

Dandavats - Voljeti sebe!!!

 
Napisao;  Njegova Svetost Bir Krsna Goswami
Preveo; Bh. Jurica
 
 

Mnogi bhakte misle da trebali voljeti Krsnu, a sebe smatrati manje vrijednim !

Razumljivo je da tako misle jer postoje mnoge izjave koje se mogu krivo shvatiti kao npr:

  1. Misliti o sebi manjim od trave na ulici
  2. Duša je veličine 1/10000 vrha vlati kose
  3. Osobna duša je mala
  4. Osoba bi trebala biti nesebična
  5. Itd, itd

Također možemo doći u kontakt sa ljudima koji u ime autoriteta u svjesnosti Krsne nas “ubijaju u pojam” govoreći nam da smo beskorisni, da nema nade za nas, da smo pali, degradirani, u mayi, čulni uživaoci, itd.

Pored toga, možemo se sjećati naših prijašnjih “divnih”(vikarmićkih) aktivnosti, i to sjećanje može nadodati već postojećim negativnostima. I tako, ta negativnost može kulminirati u nedostatku samopoštovanja i čak u mržnji prema samim sebi.  To u najgorem slučaju može dovesti do depresije i također iscrpiti naš entuzijazam da služimo Krsnu, budući da možemo misliti da smo “ propali slučaj.”

Pišem o tome jer mnogi bhakte koji su mi se javili ili pričali su mi o takvom mentalnom stanju. Kada čujem bhakte kako o tome pričaju oči mi se pune suzama jer znam da su te bhakte vrlo drage Krsni.

Iako ontološki gledano možemo biti mali -  mi smo važni Krsni. Mi nismo mali u Krsninim očima.

Samo uzmite za primjer priču o  Gopa Kumar iz Brhad Bhagavatamrta. Krsna je osjećao toliko ljubavi za Gopal Kumara i toliko je želio njegovo društvo u duhovnom svijetu, da je sam Krsna postao duhovni učitelj Gopal Kumara. Možete reći da je Gopa Kumar posebni bhakta, i to je istina. Ali činjenica je da je Krsna osobno Caitanya -guru svih nas i prebiva u našim srcima, i osobno se trudi da nas uputi prema našem duhovnom učitelju. Čak i prije nego što se počnemo baviti svjesnošću Krsne, Krsna prebiva u našim srcima i čeka da shvatimo da naša prava sreća ne leži u tome da imamo odnos sa njegovom vanjskom energijom, nego sa Njim. Dakle Krsna nas smatra važnim, značajnim, itd.

Kada Gopal Kumar konačno dolazi na Krsnaloku, Krsna pada u nesvijest od ekstaze vidjevši ga. Čak ni pratioci Krsne ne mogu shvatiti što se događa. Krsna osjeća isto za nas.

Postoji zanimljiva izjava u Isopanisadi, mantra 6:
“ Onaj tko vidi sistematski sve u odnosu sa Svevišnjim Gospodinom, koji vidi sva živa bića kao Njegove dijelove i djeliće,  i tko vidi Svevišnjeg Gospodina unutar svega, nikad ne mrzi bilo što ili bilo koga.”  Stoga , mi smo dijelovi i djelići Krsne. I stoga se ne bi trebali mrziti. Sa druge strane,  budući da trebamo voljeti Krsnu, trebali bi voljeti sve njegove dijelove i djeliće, i to također uključuje i nas!

Što to znači, voljeti samoga sebe?

To znači da zamislite sliku ili vizualizirate sebe kakav želite biti; zaboravite svu negativnost, bilo da dolazi od vas ili drugih.

Ako mislite negativno, onda na to meditirate, i te misli će postati  prepreka  vašem  duhovnom životu. Evo nekih stvari o kojima možete razmišljati:

  1. Radha i Krsna me vole i žele da budem u Njihovom društvu u duhovnom svijetu
  2. Ispunjavanje mojih duhovnih potreba neće omesti moj duhovni napredak
  3. Ispunjavanje mojih materijalnih potreba neće omesti moj duhovni napredak
  4. Ja sam vječna duša, puna blaženstva i znanja
  5. Ja imam vječni odnos sa Radom i Krsnom i spoznat ću taj odnos.

I nemojte ostati u situacijama gdje vas drugi “obezvrjeđuju”. Dugujete samome sebi i Krsni da odbacite situacije koje su nepovoljne za svjesnost Krsne, i prihvatite situacije koje su povoljne za svjesnost Krsne.

Imajte pozitivno duhovno samopoštovanje!

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 189 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 960 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::