Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Nalazim se u svačijem srcu i dajem sjećanje, znanje i zaborav. Ja sam cilj proučavatelja svih Veda. Tvorac sam Vedante i poznavatelj Veda.
-- Bhagavad-gita 15.15 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Pon, 16.02.09. 11:57
 

Nasik - By Devarsi Narada das

 
Čim DRND prabhu ode u Indiju, mi imamo prilike uživati u njegovim nektarskim lilama.. pa tako je i ovaj put.
 
 

Nas-nos si-nož ka-odsijeci

Mjesto gdje se odsjekao nos. Kome? Surpanaki, sestri od Ravane. Priču znate, pa ću samo u dvije rečenice. Demonica je bacila oko na Ramu, on je uputio na brata koji  je neoženjen (želeći se našaliti), ona prilazi Laksmanu, on je odbija. Ona želi ponovno Ramu no smeta joj Sita i napada je, no Laksman vadi nož i odsijeca joj nos.

To se delilo u Nasiku. Nasik je mirno mjestašce u Maharastri (state u Indiji) i puno je znamenitosti koje upućuju na Ramacandru, Situ i Laksmana.

Primijetili ste da netko fali? Da Hanuman. On se u gotovo cijelom gradu ne spominje. Hanuman se kasnije pridružio ovoj grupici i na drugom mjestu. Tako da je srednjovjekovni hram u kome se nalaze Božanstva bez Hanumana.

Najinteresantniji dio ovog povijesnog mjesta je mala pećinica u kojoj je navodno Rama skrio Situ dok ga je napalo 16000 raksasa (možda je bilo 14000 sada nemam Ramayanu kraj sebe, ali 2000 manje više ništa ne znači jer ih je Rama raskomadao u komadiće). Sjećam se iz Ramayane da su raksase dolazili nebom, dok je Rama ispred pećine stavio na sebe vatreni oklop (koji dobar specijalni efekt za film. Kada bi snimao Ramayanu to bi bilo tako dobro.

Oklop od vatre koji sagorijeva bilo koje oružje koje se upti u predio tijela i samo ga pretvori u pepeo poput visoke peći, a s druge strane ne smeta nositelju oklopa i nije u vruć. Faraot). I dok je Laksman čuvao Situ u toj pećini Rama je vani poprimio "sveprožimajući gnjev"- još jedan dobar efekt za film.

Ta pećina danas je mala i mora se ulaziti klečeći, prolazeći kroz tunelčiće  širine tijela. Torba na leđima ne bi prošla, kao ni punije tijelo. Jako je zanimljivo tako prolaziti iz jedne prostorije u drugu, dok može biti opasno za klaustrofobičare. Frka je ako ne procijenite svoju debljinu i zaglavite se, jer nazad se ne može od ogromne kolone hodočasnika (znate Indiju, gužva na svakom koraku), a naprijed ne možete jer vam je prolaz preuzak.

Pitao sam Subal Maharaja zašto se on nije usudio u avanturu (on je niži rastom), a on mi je objasnio da su mu doktori rekli da se ne saginje da ne bi poremetio kralježnicu koja mu je stradala u automobilskim nezgodama. Još mi se ispričao zašto s ne saginje i ne odaj poštovanje u hramu, Prabhupadu i Božanstvima... Joj kako mi je bilo neugodno kada je ispoljio tu poniznost i počeo se meni ispričavati. Ponudio sam mu da ga ja i još jedan bhakta uhvatimo za ruke i noge i kao kroz tunel tobogan pronesemo kroz taj nadasve jedinstven povijesni "muzej". No nije htio riskirati.

Tu je bila još jedna građevina u kojoj se za ulaznicu od jednog rupija (1 ili 10 lipa- ne znam matematiku) može posjetiti mjesto u kojem je Marići demon (samo za informaciju moja gotra ima naziv Marić) namamio Ramu u obliku zlatnog jelena koji se jako svidio Siti. Ta kolibica je bila jako blizu one pećinice gdje se odigrala ona lila masakra "letećih" raksasa i to mi je odmah postalo sumnjivo. Po Ramayani to ne bi trebalo biti tako blizu jedno drugoga. I na upit Subalu Maharaju da li je to točno on mi je rako "Tako kažu, tko zna." Zbilja jako je teško to sada utvrditi jer prošlo je jako puno godina i ta mjesta sada nisu kao tada u Treta yugi. Npr. kada u Vrindavanu posjećujete otisak Krsninog stopala i pitate "kako to, zar ne bi trebalo biti veće? Tada su bili dječaci visine po 5 metara?" Dobit ćete odgovor da se u kali yugi sve smanjilo pa tako i ta mjesta u Dhamama.

Toliko iz Nasika.

Vas dopisnik Devarsi Narada das 

Čitajte uskoro

Da li je u Dehuu dignut ogromni hram Murtiju Tukarama ili glumcu koji ga je glumio u crno-bijelom filmu nagrađivanom na Venecijanskom festivalu filma
30-tih godina? Dali je Tukaram izmišljena priča ili jedini događaj iz bliže povijesti (350 godina unazad) kada je cijelo selo svjedočilo dolasku vimane iz duhovnog svijeta i odlaska Tukarama u njegovom tijelu nazad Vitthali? Čitajte u sljedećem nastavku.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 124 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1045 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::