Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Uvijek misli na Mene, postani Moj bhakta, odavaj Mi poštovanje i obožavaj Me. Tako ćeš, potpuno svjestan  Mene, sigurno doći k Meni.  
-- Bhagavad-gita 9.34 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Ned, 01.03.09. 08:04
 

Dandavats - Odnosi i vodstvo

 
Preveo: Bh. Jurica
 
 

Izvadak iz lekcije H. H. Radhanath Swami

“Stvar koja je najviše uznemiravala Prabhupada, a on bi bio uznemiren kada bi bhakte pale, ali postoji jedna stvar koja bi ga uznemiravala čak i još više od pada njegovih učenika, ta stvar za koju je on govorio da mu bukvalno lomi glavu, ta stvar je bila borba među vođama. To mu je bilo najbolnije, kada bi čuo o konfliktu sa vođama, i argumentaciji sa liderima.

Ne postoji mogućnost da obični bhakte surađuju i žive zajedno, ako su vođe u međusobnoj borbi, ako oni ne poštuju jedna drugoga, i to poštovanje mora doći iz srca. Nije stvar da se samo formalno pravimo, bar bi onda trebali praviti se, to je bolje od međusobne borbe, bar napravite to, to je znak iskrenosti.

Ali iz srca, to znači da shvaćamo, što zadovoljava Krsnu, što zadovoljava gurua. To je najvažnije. Kada vidimo da postoje problemi u odnosu, posebno među vođama, oni bi se trebali usmjeriti da to riješe.

I to zahtjeva mnogo opraštanja, tolerancije, obzirnosti/popustljivosti i iskrenosti, jer u ovome svijetu, Kali Yuga, to je vrlo teško. Koji su simptomi kalija? Svađa i dvoličnost.

To je takvo doba. Takve sklonosti su sveprisutne, ako želite da ih nema, ne možete da ništa napraviti, osim da čekate dolazak  Kalki avatara. To je kao da ste u Bombayu i mislite ”Neće biti kiše ove godine.” Ili kao da ste u Londonu, i mislite da neće biti oblačno.

Takvo je doba. Doba svađe i dvoličnosti, i moramo nekako djelovati nasuprot tome. Kada god vidimo probleme u odnosima, posebno među vođama, trebali bi shvatiti, ovo je ozbiljno.

“Ovo je bolest ne samo za mene, nego i za cijeli pokret.”

I trebali bismo se potruditi, usmjeriti napor prema tome, da pokušamo obnoviti taj odnos, ili razviti odnos. A da bismo to napravili, mora postojati opraštanje, tolerancija, volja da se prilagodimo, i volja da stavimo više principe iznad privremenih strasti kroz koje prolazimo.”

Izvadak napravio  Krishan Joshi
 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 132 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 980 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::