Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Onima koji Me uvijek služe s ljubavlju dajem razumijevanje zahvaljujući kojem mogu doći Meni.
-- Bhagavad-gita 10.10 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Sub, 17.10.09. 06:07
 

Dandavats - Urja–vrata zavjet

 
Napisao: Vaisesika dasa
Preuzeto; http://www.dandavats.com/
 
 

Čuvši da Gospodin daje ugled onima koji se nalaze na području Mathure za vrijeme Karttika, bhakte diljem svijeta slijevaju se u Vrindavana Mandalu gdje će se pridržavati urja-vrata zavjeta.

Ovo su neke od dobrobiti koje se mogu steći Urja-vratom zavjetom.

U Nektru Devocije, Srila Prabhupada, navodi posebne milosti koje se mogu steći za vrijeme mjeseca Karttika:

„ Obavljati predanu službu za vrijeme Urja-vrata, u mjesecu Karttika, posebno se preporučuje u Mathuri. … Gospodin ne nagrađuje predanu službu obične osobe ako je ona ne shvaća ozbiljno. Ali čak i neozbiljna osobe koja predanu službu vrši prema regulativnim principima za vrijeme mjeseca Karttika, i pod okriljem Mathure u Indiji, vrlo je lako nagrađena Gospodinovom osobnom službom“ (Srila Prabhupada u ND pogl. 12)

Karttika mahatmya iz Padma purane također veliča slave karttika;

„ Oni koji iz šale služe Gospodina Harija za vrijeme Karttika u Mathuri, dostići će čistu predanu službu, što onda reći za one koji služe Gospodina s vjerom i devocijom“ (Padma Purana).

Kako slijediti Urja-Vrata Zavjet

Gdje god da se osoba nalazi, treba svakodnevno Gospodinu ponuditi ghee lampu, i pjevati Damodarastakam. Osoba također treba povećati svoju devocijsku službu, pogotovo treba više pjevati Gospodinova imena i slušati o Njegovim zabavama. Sve ove službe za vrijeme Karttika brzo će djelovati.

Vezano uz to, Srila Prabhupada razgovarao je o tome s nekim bhaktama;

Bhakta (2); Srila Prabhupada, danas počinje urja-vrata (Karttik vrata). Možeš li nam objasniti što je to, urja-vrata, i kako se treba svetkovati?

Prabhupada; Urja-vrata, mantraj Hare Krsna 24 sata mjesec dana (smijeh), to je sve.

Gauradasa; Hare Krsna, Hare Krsna, Krsna….

Prabhupada; da! Nemoj spavati, nemoj jesti. To je urja-vrata. Možeš li se toga pridržavati?

Bhakta (1); ne znam (smijeh)
(Lekcija SP 18/10/72 Vrindavana RadhaDamodaraMandir)

Svakodnevno nuđenje lampe.

Nuđenje lampe Gospodinu veoma je jednostavno; ipak ono je uzvišeno a dobrobiti su velike. Evo nekoliko citata iz sastra o njemu:

Srila Sanatana Goswami priča poznatu slavnu priču iz Padma Purane, odlomak iz Karttika Mahatmya, u kojoj mišica dostiže savršenstvo, nesvjesno nudeći Gospodinu lampu,  za vrijeme mjeseca Karttike.

U hramu Gospodina Visnua, živjela je mišica koja je svakoga dana jela ghee iz ugašenih ghee lampi, koje su nuđene Gospodinu. Jednog dana kada je mišica osjetila glad, pokušala je jesti gee iz lampe koja nije bila ponuđena Gospodinu. Dok je grickala u lampi, pamučni fitilj zapeo joj je između zuba. Pošto je fitilj gheea još uvijek gorio, mišica je osjetivši vrućinu počela skakati gore dolje na oltaru ispred Božanstva; ubrzo nakon toga od vatre je umrla.

Sve-milostivi Gospodin Sri Visnu vidjevši da mišica skače pred Njim sa lampom, pretpostavio je da Mu nudi aratik. Iz zahvalnosti ju je nagradio uzvišenim ljudskim rođenjem u slijedećem životu, u kojem je ona nastavila svoj napredak i na kraju se vratila kući, Bogu.
(HARI BHAKTI VILAS 16/198 )

Još nekoliko dokaza o snazi nuđenja lampe za vrijeme Karttika:

“U Skanda Purani je rečeno; kad osoba nudi lampu za vrijeme mjeseca Karttike, njezini grijesi iz mnogo stotina i tisuća života nestaju u trenutku.“

„ Nuđenjem ghee lampe za vrijeme mjeseca Karttika osoba stječe pobožne rezultate 10 miliona puta veće nego da se kupala na Kuruksetri za vrijeme pomrčine sunca ili da se kupala u rijeci Narmadi za vrijeme pomrčine mjeseca.“ 

„ Iako ne mantra, ne vrši pobožna djela, i nije u vrlini, sve postaje savršeno kad osoba za vrijeme mjeseca Karttika nudi lampu.“

„Nuđenjem lampe za vrijeme mjeseca Karttika, osoba spaljuje sve svoje nakupljene grijehe koji su veliki poput planina Meru ili Mandara. U to nema sumnje“

„Osoba koja nudi lampu za vrijeme mjeseca Karttika stječe rezultate koji se ne mogu dobiti čak ni vršenjem stotinama yajni ili stotinama hodočašća.“

„Čak i osoba koja čini samo grešna djela a pobožna izbjegava, na neki način ponudi lampu za vrijeme mjeseca Karttika, postaje pročišćena. U to nema sumnje.“

„O Narada, u sva tri svijeta, ne postoji grijeh koji se ne može pročistiti nuđenjem lampe Gospodinu Kesavi za vrijeme mjeseca Karttika.“

„Osoba koja  ponudi Gospodinu Krsni lampu za vrijeme Karttika dostiže vječni duhovni svijet u kojem nema patnje.“

„Kao što vatra postoji u svom  drveću, i može se pojaviti trenjem, tako je pobožnost uvijek prisutna u nuđenju lampe za vrijeme Karttika. U to nema sumnje.

Pjevanje Damodarastakama

Uz nuđenje lampe Gospodinu, osoba treba pjevati i meditirati na Damodarastakam, pjesmu koja slavi zabavu u kojoj je majka Yasoda zavezala dijete Krsnu konopcem.

Zavjeti kao urja-vrata zadovoljavaju Gospodina, i sastre, gurui i mudraci ih iskreno preporučuju. Samo slijeđenjem tih jednostavnih zavjeta za vrijeme mjeseca Karttika, bez obzira gdje se nalazi, bhakta će milošću Gospodina ubrzo steći duhovni napredak.

Sastre potvrđuju; Harim vina naiva srtim tarani: „Bez Harijevog blagoslova, Svevišnje Božanske Osobe, osoba se ne može osloboditi neprekidnog kruga rađanja i umiranja u ovom materijalnom svijetu.“

Pokušavati pronaći sreću izvan predanog služenja i bez Harijevog blagoslova je uzaludno.

Želimo plivati u rijeci sreće. Ali roneći u materijalnom životu – koji je samo suho korito rijeke- stalno razbijamo glavu o stijenu.

Na sreću, Srimad Bhagavatam nam govori gdje točno možemo pronaći rijeku u kojoj teče voda vječne sreće. Dostupna nam je kroz devet izravnih procesa predane službe, počevši sa slušanjem i pjevanjem.

Narada Muni (SB 1.5.28)je objasnio kako se to slučajno dogodilo njemu:

„ U vrijeme dva razdoblja – sezone kiša i u jesen – imao sam priliku slušati kako ti veliki mudraci neprestano pjevaju o vječnim slavama Gospodina Harija. Tako je bujica moje predane službe potekla, a prekrivajuća guna strasti i neznanja je nestala. 

SMISAO: transcendentalna služba Svevišnjeg Gospodina s ljubavlju je prirodna sklonost svakog živog bića. Nagon koji drijema u svakome, ali zbog utjecaja materijalne prirode gune strasti i neznanja prekrivaju je od davnina. Ali, ako milošću Gospodina i Njegovih velikih bhakta, živo biće postane dovoljno sretno da stekne društvo iskrenih Gospodinovih bhakta i dobije priliku slušati o Gospodinovim slavama, devocijska će služba poteći baš kao što rijeka teče. Kao što rijeka teče dok ne dođe do mora, tako čista predana služba teče zahvaljujući čistim bhaktama dok ne dostigne krajnji cilj, tj. Transcendentalnu ljubav prema Bogu. Takva bujica predane službe ne može se zaustaviti. Naprotiv, sve se više i više povećava, nema granica. Bujica devocijske službe toliko je jaka da čak i promatrač postaje oslobođen guna strasti i neznanja. Stoga, kada se te dvije gune uklone, i živo biće postane slobodno, nalazi se u svom izvornom položaju.

Zato slijedimo stope mudraca i obratimo pažnju na savjete sastra svakodnevno se pridržavajući urja-vrata zavjeta za vrijeme mjeseca karttika.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 172 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1078 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::