Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Onaj tko uvijek predano služi i ni u kakvim okolnostima ne pada, odmah transcendentira gune materijalne prirode i tako dostiže razinu Brahmana.
-- Bhagavad-gita 14.26 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Ned, 06.06.10. 19:57
 

Tračak iskustva Hari Nama Retreat-a (Kirtan retreat-a)

 
Piše: Syama Sakhi dasi
 
 

Tračak iskustva Hari Nama Retreat-a (Kirtan retreat-a)

By Syama Sakhi dasi

Od 02. – 07. Svibnja 2010, prvi Hari Nama retreat, ili Kirtan-retreat, je održan u predivnoj hramskoj zajednici Radhadesh, u Belgiji. Retreat je bio organiziran od strane Bhaktivedanta Univerziteta u sklopu njihovog devocijskog tipa seminara, te je preko stotinu bhakta i članova zajednice učestvovalo u retreat-u.  A još mnogo bhakta je pratilo retreat i preko interneta.

Sacinandana Maharaj je vodio retreat zajedno s timom bhakta koji su pažljivo i sistematski organizirali znanje o kirtanu na takav način da su učesnici retreat-a mogli puna srca primiti bogatstvo pjevanja Svetih Imena.

Dan je počinjao u 07:15 ujutro, sa hramskom guru-puja ceremonijom, praćen zanosnim kirtanom i 'lekcijom Razotkrivanja' (Discovery class) kojom bi Sacinandana Maharaj pripremao učesnike retreat-a za predstojeći dan. Nakon dvo-satnog odmora za doručak, retreat bi se nastavio u velikoj Radhadesh sali gdje su se bhakte željno okupljali kako bi primili blago iz Maharajeve 'Riznice' (Treasury box). Naime, bhakte su čuli i primjenili raznovrsne vještine, načine i meditacije koje pomažu da se  tijelo, um, i srce u potpunosti apsorbira u toku zajedničkog pjevanja. Zatim bi se bhakte ponovno okupili u poslijepodnevnim satima kako bi čuli o životima i tajnama velikih bhakta koji su svoje živote posvetili Kirtanu. Tada bi Sacinandana Maharaja pričao o Narada Muniju, Haridas Thakuru, Gopa-kumaru, i naposljetku o Gospodinu Caitanyi. Štoviše, Maharaja je djelio s bhaktama tajne uspjeha tih velikih učitelja, te predstavio načine kojima i mi možemo slijediti njihove stope. Nakon zajedničkog pjevanja Svetih Imena i sjećanja na te  velike učitelje, bhakte su se ponovno okupljali u ranim večernjim satima kako bi čuli predivne Krishna-katha uz melodično pjevanje Svetih Imena. Zadivljujuće iskustvo je bilo kada mnogi bhakte i nakon cjelodnevnog slušanja i pjevanja nisu mogli stati sa pjevanjem Svetih Imena. Zajedno su sjeli i nastavili pjevati kirtan u dvorani u kojoj se održavao seminar ili pak ispred milostivih Sri Sri Radha-Gopinatha.

Pored Japa-retreata kojeg održavaju mnogi kvalificirani bhakte u čitavom svijetu, Kirtan retreat se fokusira prvenstveno na pjevanje Svetih Imena te ima za cilj dati istinski ukus za pjevanje Svetih Imena. Naposlijetku, daleko je lakše pjevati Sveta Imena zajedno sa mnogim iskrenim Vaishnavama; jer tako čineći Krishna će se odazvati te uzvratiti u odnosu sa Njegovim bhaktama. Doduše, mnoga od dubokih i mudrih tajni se također mogu primjeniti i u Harinama japi.

Svaki dan retreat-a je donio nove uvide, duboke realizacije, i ukus za pjevanje Svetih Imena Gospodina. Štoviše, Maharaj je pripremao mnoga iznenađenja za učesnike retreat-a koja su pomogla bhaktama da sve dublje i dublje uplove u Hari-Nama-kirtan. U ovom članku neću opisati ta iznenađenja, jer bi time budući učesnici retreat-a bili uskraćeni od sreće da iskuse retreat punim srcem. Stoga, neka kirtan-strijela s ljubavlju probije srca svih onih koji će doći na retreat, te neka također dosegne srca svih onih koji iskreno žude da služe Gospodina Caitanyu pjevanjem Svetih Imena Gospodina.

harer nama harer nama 
harer namaiva kevalam 
kalau nasty eva nasty eva 
nasty eva gatir anyatha


U ovom dobu Kali, nema drugog načina, nema drugog načina, nema drugog načina za samo-spoznaju sem pjevanjem svetih imena, pjevanjem svetih imena, pjevanjem svetih imena Gospodina Harija.’)

Dragi bhakte molim vas nemojte propustiti ovu divnu mogućnost. 


Hare Krishna Hare Krishna Krishna Krishna Hare Hare,

Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 77 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1406 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::