Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Oni koji obožavaju polubogove rodit će se među polubogovima, oni koji obožavaju pretke rodit će se među precima, oni koji obožavaju sablasti i duhove rodit će se među takvim bićima, a oni koji obožavaju Mene, živjet će sa Mnom.  
-- Bhagavad-gita 9.25 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Uto, 14.09.10. 21:11
 

Prva bosanska BBT knjiga: "Učenja Gospodina Kapile, sina Devahuti"

 
 

Drage bhakte i prijatelji, Hare Krisna.
Molim vas primite moje ponizno postovanje.
Sva slava Srila Prabhupadu.
 
Nedavno je iz stampe izasla prva Srila Prabhupadova knjiga na bosanskom jeziku i pod BBT-jevim (Bhaktivedanta Book Trust) pokroviteljstvom. To je knjiga "Ucenja Gospodina Kapile, sina Devahuti". 
 
Neizmjerljivu sluzbu kod izdavanja ove knjige su dali:
Darpa Hari das koji je knjigu preveo,
Damodara Prema das koji je vodio racuna oko svih detalja potrebnih za štampanje knjige,
Mataji Syam Mayi i Mataji Nityananda Kari koje su otkucale rukopis prevoditelja, Nanda Baba das, koji je mnogo pomagao da se knjiga pretvori u elektronski format,
Gaura Sankirtana das, koji je knjigu pripremio za štampu i
Nandisvara das, koji je posredovao u slanju materijala.
 
Sigurni smo da je Srila Prabhupada jako zadovoljan time sto se Njegove knjige izdaju, a posebno kada se iste izdaju i na novim jezicima, kao sto je ovaj put na bosanskom jeziku. Sva slava bhaktama koji su radilli na ovoj vaznoj sluzbi. Sva slava Srila Prabhupadu.
 
Cijena knjige je 10 KM (5.11 eur). Knjigu se moze nabaviti u sarajevskom Hramu ili preko mene na tel. +387/611-501-15 ili email divaka.das@gmail.com.
 
O knjizi:
"Ucenje Gospodina Kapile, sina Devahuti, temelji se na Srila Prabhupadovim tumacenjima Treceg pjevanja Srimad-Bhagavatama, dvadeset peto poglavlje, kao i na izvadcima iz njegovih predavanja koja je na temu tog poglavlja odrzao u proljece 1974. godine u Mumbaiju, Indija. Urednik tako pripremljene knjige bio je Srila Prabhupadin ucenik Hayagriva Dasa (Howard Wheeler, M.A.)"


Tekst sa poledjine knjige:
"Nekad davno, u dobu koje nam je poznato jedino iz epova drevne Indije, veliki mudrac Kapila pojavio se na zemlji – iz utrobe svete Devahuti. Kad je njezin muž napustio dom i uputio se u šumu potražiti duhovno savršenstvo, Devahuti je ponizno zamolila svog božanskog sina Kapilu da je prosvijetli znanjem. Gospodin Kapila joj tako otkriva put sankhye – analiticke filozofije što vodi do dubljeg razumijevanja svijeta, jastva i konacnog izvora svega.
 
U ovoj nam knjizi najugledniji svjetski ucitelj vedske filozofije i religije pokazuje kako se drevno ucenje Gospodina Kapile, u svoj svojoj punini, tice suvremenog covjeka. Kroz filozofiju sankhye, kako je objašnjena u ovom djelu, bivamo obavješteni o odlikama duhovnog ucitelja, znanosti meditacije, psihologiji svjesnosti, simptomima samospoznate osobe, tajni transcendentalnog znanja i dostizanju krajnjeg oslobodjenja."
 
S poštovanjem i zahvalnošću vaš sluga,
Divaka das

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 47 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1401 put.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::