Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Onaj tko s velikom vjerom uvijek prebiva u Meni, tko u sebi uvijek misli na Mene i transcendentalno Me služi s ljubavlju najprisnije je sjedinjen sa Mnom u yogi i najviši je od svih yogija. To je Moje mišljenje.
-- Bhagavad-gita 6.47 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Čet, 02.12.10. 19:49
 

IZVJEŠTAJ S VRLO USPJEŠNOG PROGRAMA YOGE I JAPA MEDITACIJE

 
Festival indijske kulture održao se u Novom Mestu, SLO, prošli vikend.
 
 
Između ostalih programa festivala, ujutro se održavao seminar yoge i japa meditacije, u trajanju od oko tri sata.

Svrha ovog yoga programa je predočiti pravi put yoge, kroz hatha približiti bhakti yogu kao cilj i upoznati se s maha mantrom i japa meditacijom.

S obzirom da je program započinjao u 8h ujutro, odaziv je bio dobar. U subotu je bilo sedam, a u nedjelju petnaest polaznika.

Program yoge sastojao se od uvodnog upoznavanja (međusobno i s osnovama yoge), sat vremena izvođenja asana u hatha yoga stilu, nakon toga sustavnog opuštanja, pa uvoda u pranayamu i izvedbe nekoliko različitih vježbi disanja.

Kad su se svi tako lijepo razgibali, opustili i usredotočili, slušali su predavanje o bhakti yogi u sklopu kojeg je i predstavljena knjiga „Nauka o samospoznaji“.

U daljnjem izlaganju slušali su kako vaišnave tumače mantru OM, općenito o mantrama i zašto je maha mantra - Maha.

Zatim je došao i najslađi dio. Učili smo maha mantru. Svi su je brzo upamtili, uz nekoliko zajedničkih ponavljanja, pa smo krenuli i na japa meditaciju.

Sjeli smo u krug, svi su dobili brojanice, a nakon kratkog pojašnjenja kako se mantra, započeli smo i završili zajedno cijeli krug od 108 ponavljanja!!!

S velikim iznenađenjem i zadovoljstvom gledala sam kako su se polaznici pokušavali maksimalno usredotočiti. Svi su zatvorili oči i nastojali pravilno izgovarati maha mantru. Po završetku, predloženo im je da uzmu japu uz  donaciju, a na pitanje da li netko želi maha mantru napisanu na kartici, kako bi mogao meditirati i kod kuće, šestero ljudi je odmah diglo ruke.

Bližeći se tako samom kraju programa, na prijedlog da zapjevamo maha mantru, spontano je nastao i kirtan, od oko pola sata, kojeg je vodila Seva kunja prabhvi. Moglo se vidjeti da polaznici zaista uživaju, neki nisu mogli sakriti osmijeh s lica, neki su pljeskali, a neki uz zatvorene oči upijali transcendentalni zvuk maha mantre.

Na samom kraju programa, svi smo se zasladili maha prasadom naših Sri Sri Gaura-Nitai (iz ZG hrama), a na ponudi je bio i prasadam Pancha Tattve (LJ).

Na cijelom festivalu, pa tako i na kraju ovog programa, prodano je dosta knjiga. Ponajviše „Nauka o samospoznaji“, koja je nedavno u novom izdanju prevedena na slovenski jezik.

Komentari polaznika su bili: „Sad tek znam što je prava yoga“, „Nadamo se da ćeš doći ponovo“…a jedna djevojka (koju smo svi tek tad upoznali) prišla je organizatoru, bh. Lenartu, ponudila noćenje i svoje gostoprimstvo ako bi htjela ponovo doći. Svi su dragovoljno ostavili kontakte i izrazili želju da ih se obavijesti o slijedećim programima.

Stvarno sam ugodno iznenađena uspjehom ovog programa i pitam se, ako je bio toliko uspješan u Sloveniji, da li bi mogao biti i u Hrvatskoj?

Srdačan pozdrav, HARE KRIŠNA!

Manjari Gopi devi dasi

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 200 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1059 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::