Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Uvijek misli na Mene, postani Moj bhakta, obožavaj Me i odavaj Mi poštovanje. Tako ćeš sigurno doći k Meni. To ti obećavam, jer si Moj veoma drag prijatelj.
-- Bhagavad-gita 18.65 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Ned, 27.11.11. 20:56
 

Nova Goshala u Bhaktivedanta Manoru, Aldenham

 
 
 

Ime projekta: Nova Goshala (mljekara i centar za posjetitelje) u Bhaktivedanta Manoru, Aldenham
Klijent: Međunarodno društvo za svjesnost Krišne
Arhitekt: Malcolm Pawley Architects Ltd
Kategorija: Design Excellence

Ovaj novi kompleks zgrada dizajniran je kako bi uzdržavao Bhaktivedanta Manor kao dio programa za etičko uzgajanje i zaštitu krava. Nove zgrade sastoje se od ambara za sjeno, dvije staje za krave, prostorije za opremu, ambulante za životinje i novog centra za posjetitelje za hodočasnike i posjete školskih grupa. Centar za posjetitelje ima tor za krave i telad, prostoriju za mužnju i mljekaru, farmski ured i recepciju, tor za volove i centar za volovsku zapregu sa mlinom na volove i opremom za mljevenje.

Jedinstvena osobitost ove farme je iskorištavanje volovske zaprege umjesto traktora. To omogućava volovima da nešto rade i čini Manor farmu jedinom funkcionirajućom mljekarom u Britaniji koja ne koristi fosilno gorivo. S tim na umu, Malcolm Pawley Architects Ltd dizajnirao je kompleks koji podržava zelenu i održivu etiku farme.

Prozračan valoviti lim korišten je za krov nadstrešnice za krave i podružje staja - koji propušta prirodno svjetlo i smanjuje trošak energije. Korišteno je minimalno betona  i čelika za izradnju novih zgrada.

Okvir kompleksa od zelenog hrasta porijeklom je iz održive šume u Estissacu, Francuska. Uz to, koristio se i netretiran ariš za obloge i šindra za krov. Korištenje Yorkshire daščane oplate pruža dobru zaštitu i osigurava dobru ventilaciju. Korištenje takvih materijala znači da su zgrade osmišljene kako bi dugo trajale i moguće ih je s vremenom i nadograđivati.

Sva voda koja se koristi za svakodnevno funkcioniranje prikuplja se s krova i čuva u cisterni u koju stane 20 000 litara. Grijanje centra za posjetitelje omogućeno je pomoću pumpe koja ispušta topli zrak.

Konstrukcija jame za gnoj nalazi se na obližnjoj livadi i omogućava da farma ima vlastiti izvor gnojiva. Postoji i poseban ambar za sjeno koji je povezan sa stajama krava koje imaju instalirani pomični krov i bočni zid koji gleda prema zapadu.

Jeremy Caulton, sudac nagrade Hertfordshire za izgradnju budućnosti, rekao je:
"Inovativan dizajn ovog novog kompleksa u potpunosti odgovara etičkom i održivom pristupu uzgoja hrane Bhaktivedanta Manora. Izbor i upotreba materijala u konstrukciji kompleksa čine ga svijetlim i prozračnim - što su savršeni uvjeti za posjetitelje farme i za uzgoj stoke.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 116 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1067 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::