Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Uvijek misli na Mene, postani Moj bhakta, odavaj Mi poštovanje i obožavaj Me. Tako ćeš, potpuno svjestan  Mene, sigurno doći k Meni.  
-- Bhagavad-gita 9.34 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Sri, 22.08.12. 12:12
 

Slave Purusottama mjeseca

 
 
 

                     Slave Purusottama mjeseca (Bhaktivinoda Thakura)

Adhimasa (dodatni mjesec), također zvan mala masa (nečist mjesec), lišen je svih povoljnih aktivnosti

 

 

Podijelivši cijelu godinu na dvanaest dijelova, smarta-sastre su utvrdile povoljne, religijske aktivnosti za tih dvanaest mjeseci. Sva karma, religijske aktivnosti koje su dio varnasrama sustava kad se dodijeli tim mjesecima, ostavlja dodatni mjesec (adhimasu) bez takvih djelatnosti. U adhimasi nema religijskih aktivnosti. Da bi se održala ravnoteža lunarnih i solarnih mjeseci, jedan se mjesec treba izostaviti svaka 32 mjeseca. Taj se mjesec naziva adhimasa (dodatni mjesec).* Smarte odbacuju taj mjesec, smatrajući ga odvratnim. Nazivaju ga i mala masa (nečist mjesec), cora masa (lopovski mjesec) itd.

 

 

_____________________
* U Sri Surya Siddhanti rečeno je da u jednoj mahayugi ima 1.593.336 dodatnih mjeseci i 51.840.000 solarnih mjeseci. Prema tome, postoji jedan dodatni mjesec nakon svaka 32 mjeseca, 16 dana i 4 sata  solarnoga kalendara.

 

 


Sa stajališta paramartha-sastre, adhimasa je superioran i povoljan za   Hari-bhajanu

 

 

 S druge strane, najobožavanija paramartha-sastra potvrđuje da je adhimasa najistaknutiji mjesec za transcendentalne aktivnosti. Budući da je život u ovome svijetu prolazan, nije dobro besmisleno provoditi nijedan dio života. Za jivu je prijeko potrebno svaki trenutak posvetiti hari-bajani. Tako adhimasa, koji nastupa svake treće godine, također može biti koristan za hari-bhajanu. To je uistinu duboko značenje paramartha-sastra. Iako karmiji smatraju da je taj mjesec lišen svih povoljnih aktivnosti, paramartha sastra je, s druge strane, to razdoblje odredila kao najpogodnije za hari-bhajanu. Paramartha sastra izjavljuje:

 

 

  „He jiva! Zašto bi tijekom adhimase odustao od hari-bhajane? Srimad Golokanatha je osobno odredio da je taj mjesec najbolji od svih. Bolji je čak i od veoma pobožnih mjeseci karttike, maghe i vaisakhe. U tome mjesecu trebaš obavljati arcanu Sri Sri Radha-Krsne pridržavajući se posebnih pravila, ili raspoloženja, za bhajanu. Na taj ćeš način dostići sve vrste savršenstva.“

 

 

Povijest i slave adhimase te kako je dobio ime Purusottama

 

 

Slave adhimase spominju se u trideset prvom poglavlju Naradiya Purane. Adhimasa je razmišljao o nadmoći dvanaest mjeseci te je shvatio da je omalovažen. Otišao je na Vaikunthu i svoju dvojbu iznio pred Sri Narayanu. Vaikntha-pati je, iz samilosti, poveo sa Sobom Adhimasu i otišao pred Sri Krsnu na Goloku. Saslušavši o nevolji mala mase (nečistoga mjeseca), Krsnino se srce rastopilo te je rekao:

 

 

He Ramapati! Kao što Mene u ovome svijetu slave kao Purusottamu, tako će i ovaj Adhimasa u ovome svijetu biti poznat po imenu Purusottama. Sada tom mjesecu darujem sve Svoje odlike. Ovaj je Adhimasa, postavši poput Mene, od danas kralj svih drugih mjeseci, te će biti najobožavaniji u ovome svijetu. Svi su drugi mjeseci sakama, tj. ispunjavat će svjetovne želje. Međutim, ovaj je mjesec niskama. Onima koji obožavaju ovaj mjesec, ili bez ijedne želje (akama), ili svim vrstama želja, spalit će se sva karma. A onda će Me dostići. Moji bhakte katkad nanose uvrede, ali će u ovome mjesecu Purusottami biti zaštićeni od nanošenja bilo kakvih uvreda. One budalaste osobe koje u adhimasi ne vrše povoljne aktivnosti, kao što su japa, davanje milostinje, posjećivanje svetih mjesta i kupanje u njima, te oni koji zavide dvijama (brahmanama), smatraju se grešnicima, nesretnicima koji žive na račun drugih. Zato neće steći ni tračak sreće, čak ni u snu. A oni koji imaju bhakti iskoristit će ovaj mjesec Purusottamu za obožavanje Mene. Nakon što budu uživali u svjetovnoj sreći, kao što je bogatstvo, sinovi i td., na kraju će dostići prebivalište u Goloki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 75 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1251 put.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::