Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Nikome ne zavidim, niti sam prema ikome pristran. Jednak sam prema svima, ali onaj tko Me služi sa predanošću utemeljen je u Meni, Moj je prijatelj, i Ja sam njegov prijatelj.
-- Bhagavad-gita 9.29 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Uto, 25.06.13. 10:26
 

Sjećanje na Nj.S. Bhakti Tirthu Maharaja

 
 
 

           New Santipur, Karlovac, 
                         8. lipnja, 2013.

U subotu, 8. lipnja, 2013., održan je program u znak sjećanja na Nj.S. Bhakti Tirthu Maharaja u hramu Sri Sri Nitai Gauracandra u New Santipuru kraj Karlovca, maloj duhovnoj oazi u prekrasnom prirodnom okružju. Inicijator ovoga lijepog okupljana bio je Nj.S. Candramauli Maharaj.

Na početku su slatki zvuci bhajana ispunili hramsku prostoriju i ljupku prirodu okupanu suncem koja ga okružuje. Potom je Candramauli Maharaj vodio nadahnjujući vaisnava-katha. Bhakte su imali prilike čuti toliko mnogo divnih i nevjerojatnih detalja o Bhakti Tirtha Maharaju, njegovu djetinjstvu, školovanju, susretu s bhaktama, duhovnome životu... Također su slušali o njemu kao učeniku Srila Prabhupada, duhovnom učitelju, dragom  prijatelju...

Bilo je lako primjetiti kako okupljeni bhakte, među kojima su mnogi bili učenici Bhakti Tirthe Maharaja, s velikim zanimanjem prate vrlo emotivno izlaganje Candramauli Maharaja, koji je s njima podijelio brojne detalje iz života Bhakti Tirthe Maharaja, ali i neka osobna iskustva koja su proizašla iz njihova odnosa.

Djetinjstvo obilježeno siromaštvom i vrijednim majčinim savjetima, borba za obespravljene u SAD-u, školovanje na prestižnom univerzitetu Princeton, davanje sebe u cijelosti u svakom trenutku u službi za Srila Prabhupada i dijeljenju njegovih knjiga, propovijedanje u teškim i iznimno opasnim uvjetima iza željezne zavjese, davanje stopostotne pažnje svakoj osobi koja bi mu prišla, neustrašivost i nadasve suosjećajnost prema svima, samo je dio onoga o čemu je Candramauli Maharaja govorio okupljenim bhaktama.  

I učenici Bhakti Tirthe Maharaja dobili su priliku reći nešto o svome duhovnom učitelju, osobnim iskustvima i susretima s njim. Njihove su priče bile ispunjene dubokom zahvalnošću na neprocjenjivo vrijednom utočištu ove velike duše. Candramauli Maharaj iskoristio je ovu priliku da se obrati njihovim sjetnim srcima rekavši im da je njihov duhovni učitelj i dalje prisutan, kako u uputama koje im je dao tako i u svojoj braći po Bogu.

Bhakte su pogledali i  kratke snimke iz njegova života. Optimizam, radost, široki osmijeh i jedinstveni ples zračili su s ekrana, ali i nepokolebljiva i žarka želja za služenjem, briga za druge, marljivost i odgovornost.

Na poseban način povezan s Gospodinom Jagannathom koji ga je u danima njegove bolesti došao i osobno posjetiti, blagoslovljen nježnim zagrljajem svoga duhovnog učitelja Srila Prabhupade, Bhakti Tirtha Maharaj ovom je prigodom ušao još dublje u srca svih prisutnih. Oni koji su bili blagoslovljeni njegovim osobnim društvom osjetili su još veću povezanost s njime, a oni koji ga nisu imali prilike sresti bolje su ga upoznali.

I na kraju programa mnogi su osjetili iste one riječi koje je izgovorio Candramauli Maharaj: „Jako nam nedostaješ...“

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 78 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1255 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::