Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Zbunjena utjecajem lažnog ega, duhovna duša misli da vrši djelatnosti, koje vrše tri gune materijalne prirode.
-- Bhagavad-gita 3.27 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Sub, 27.09.14. 21:08
 

Služba za svetu zemlju, Sri Vrindavana Dhamu

 
Za Portal poslala: Nitya-kisori devi dasi
 
 

Sve je započelo 2009. godine kada je 15 bhakta sa Zapada organiziralo kuhanje i distribuciju kitrija za udovice na Radha-kundi. U posljednjih se pet godina ovaj skroman pokušaj pomoći tim uzvišenim stanovnicama svete dhame razvio u dobrotvornu organizaciju Braj Care koja pruža humanitarnu pomoć na području Vrindavane s ciljem poboljšanja životnih uvjeta siromašnih kroz različite projekte, kao što su pružanje zdravstvene skrbi i distribucija hrane udovicama i sadhuima, poboljšanje njihovih životnih uvjeta, čišćenje i zaštita okoliša i obnova i zaštita kulturne baštine svetih mjesta.

Između ostaloga se tijekom godina, kroz Braj Care programe, rekonstruirao baytak Madhavendre Purija na Radha-kundi, obnovile su se neke od prostorija u kojima udovice žive (u do tada vrlo teškim uvjetima - bez struje, bez zahoda, na vlažnome tlu...) i osigurala se zdravstvena skrb za 200 udovica na način da su im izdane zdravstvene kartice koje im omogućuju posjete liječniku i dobivanje besplatnih lijekova, što je do tada neviđena inicijativa.

Pored toga, svake se godine ubrzo nakon završetka mjeseca Kartike organizira program za sve udovice na Radha-kundi, u sklopu kojega im se nudi kulturni program (Brijabasi rasa-lila skupina iz Varsane izvodi rasa-lilu) te, prema vaišnavskoj kulturi, prikladno mjesto za sjedenje, gozba (nekoliko jela koja pripremaju lokalni brahmane) i simbolična daksina.

Vaišnave s Radha-kunde dirnuti su tim malim pokušajima i nevjerojatno su pozitivne reakcije lokalnih bhakta i brahmana na ovaj mali festival kojemu prisustvuju i mnogi brahmane i sadhui koji udovicama osobno poslužuju prasadam.

Program se nastavlja s mnogo planova za budućnost, a dobra je vijest da svi možete sudjelovati. Jer oni koji uzmu utočište u zemaljskom domu Gospodina, Vraja Dhami, smatraju se vrlo dragima Bogu, a briga za njih Božanskome paru donosi posebno zadovoljstvo.

Veliki bhakta učenjak Prabhodananda Sarasvati u 15. je stoljeću na sljedeći način pisao o brizi za takve velike duše:

“Onaj tko hranom, odjećom ili drugim darovima služi stanovnike Vrindavane koji su bez novca, bez želja, u strahu od materijalističkog društva i uronjeni u Krišnin nektar čini kralja i kraljicu Vrindavane svojim pokornim slugama.”
                                              (Vrindavana-mahimamrita, Sataka 1, Tekst 74)

Sam Bog osjeća dug prema onome tko za stanovnike Svete Dhame napravi neku službu.

Za sve informacije o tome kako možete pomoći i sudjelovati u ovom programu, molimo vas da posjetite internetsku stranicu u nastavku i prenesite ovu poruku drugima www.brajcare.com

Imate li bilo kakva dodatna pitanja, možete se javiti na e-mail info@brajcare.com
Sri Vrindavana Dhama ki jay!
Vaisnava seva ki jay!

 

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 42 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1499 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::