Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Onaj tko je tako transcendentalno utemeljen odmah spoznaje Vrhovni Brahman i ostaje potpuno radostan. Nikada ne jadikuje niti za ičim žudi. Jednako se ophodi prema svakom živom biću. U takvom stanju dostiže čisto predano služenje Mene.
-- Bhagavad-gita 18.54 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Čet, 05.10.06. 08:33
 

Harinam-sankirtan tour

 
Izvještava: Devarsi Narada d.
 
 
INVOKACIJA: Odajem svoje ponizno poštovanje Madanaradyi prabhuu koji je kao bhakta supermen mogao raditi sve službe i nije postojala stvar koju on nije znao napraviti u svjesnosti Krsne. Želim biti kao on.

SANKIRTAN: Trogir. Suvarna b. prabhu opet dijeli knjige u dotiju. Prolazi pored jednog kafića i vlasnik mu pred prepunim kafićem dobaci sarkastično - Evo sretni Hare Krsna s tikovima. Ovo je trebala biti uvreda koja se odnosila na njegovu bolest. No, Suvarna b. se nije mnogo uzdrmao i prišao mu je nudeći mu CD na poklon. Čovjek je bio zbunjen, upravo je uvrijedio čovjeka, a ovaj mu nešto poklanja. Odmah je pustio CD na razglas kafića i dok se maha mantra vrtila, vlasnik kafića se cjenka u svezi popusta na Bhagavad Gitu. I kada se na CD-u začula melodija Lokanath swamija ostala je knjiga u rukama zbunjenog vlasnika, koji nije mogao shvatiti što se zapravo zbilo.

ARBORETUM: Botanički park star mnogo stotina godina održavan od ugledne Dubrovačke obitelji s rimskim nalazištima i jedan od neprocjenjivih blaga Republike Hrvatske. Janana ga je odmah okarektizirao rajskim vrtovima. Drnd je pitao upravitelja mogu li održati samo jedan program (da ne platimo ulaznocu od 15 kn po osobi) i upravitelj se složio. Zamolio je samo da se ne pale mirisni štapići, prepoznavši da je to ista ona skupina koja pjeva ispred importanea u ZG. Postavili smo laptop ispod jedne male palmice okružene posebnim prstenom od trave, dok su bhakte sjeli na tepih od mahovine koji je bio ugodan na dodir. I dok se prikazaivalo Šrila Prabhupadovo predavanje na laptopu uz ugodan cvrkut ptičica, upravitelj je sjeo sa skupinom od desetak bhakta i pogledao s njima 15-tak minuta (koliko mu je vrijeme dozvoljavalo) crno bijelu verziju lekcije. Kasnije je dobio na poklon i knjigu Danavir Gosvamija "ako budu pucali na mene..." i mirisne štapiće. Inače ima 23 godine i jedan je od najmlađih upravitelja.

BH. Bugi: Neki bhakte sumnjaju da je bh. Bugi prije turneje zamolio Caitanyu mahaprabhua da sve bolesti koje trebaju napasti bhakte tijekom turneje pređu na njega. Tako je on umjesto nas ispaštao od grlobolje, žarenja kopriva, loše probave, utrnule stražnjice, infekcije u ustima, boli u nozi i glavi... Hvala ti bhakta Bugi. A sad ozbiljno. Kada pjeva vrlo je ufiksiran u svoj posao. Stavi sliku Krsne na harmonij i ne diže pogled. Čak je jednom na sf u jednom templu trebao biti okrenut publici pa je ponizno pitao kako će vidjeti božanstva. Bhakta mu je ne znajući prirodu bh. bugija rekao da to nije praksa i... Drnd je našao kompromis okrenuo ga je na bok, tako da ga može vidjeti publika i kada okrene glavu na stranu može vidjeti božanstva. Nije skinuo pogleda s Njih 1 sat za vrijeme pjevanja. A opet na jednoj nama-yajni je otpjevao 2 sata s velikom grloboljom i bio čak pod antbioticima.

METKOVIĆ: Ah, koja patnja. nitko da nam stane i bar nas pogleda, već pola sata harinama. Odjednom je došao čovjek koji je sve promjenio. Profesor je glazbe i pitao je za karatale. Malo je svirao s nama i onda je vrlo brzo uhvatio ritam (jer je glazbenik). Budući da je stajao počeo je po imenu zvati sve prolaznike (izgledalo mi je da zna cijeli Metković). "Hej, ja sam već u Europi, a gdje ste vi?" I tako svakome. I malo po malo počeli su nam prilaziti ljudi. Čak nas je i Jambo (gradonačelnik) gledao iz daljine. Na pitanje kako se zove rekao je Dilajla. Inače svirao je u Đavolima.

VALPOVO I BELIŠĆE: Nitko nas nije niti pogledao. U Belišću je bio hodajući harinam na kojem smo sreli par ljudi na ulici. Janardana je uspio pokloniti cc jednoj jedinoj gospođi koja je jedina ljubazno otvorila prozor. Ako ona ne postane bhakta pomislit ću da je naš harinam bio kao izlivanje pljuska kiše na ocean.

MOSTAR: Više od pola sata smo tražili bilo kakvu poziciju gdje bi mogli naći mjesto za harinam, ali bezuspješno. Čak kad smo našli neku robnu kuću o kojoj nam je suvarna govorio po sjećanju da ima lijep trg (on je tamo blizu išao u srednju školu), šokirali smo se kada smo ustanovili da je taj trg zajedno s robnom kućom sravnjen s zemljom. Ne bi me začudilo da je još i miniran. I kada smo odustali i odlučili ići u Čitluk u Harinam ukazala se prilika na jednom nogostupu u hladu. Napravili smo harimam sat vremena dok nas organi unutrašnjih poslova nisu zamolili na njihov "lubazan" način da se odmah pokupimo. Ok, yajna je napravljena.

Dok smo pravili planove u kombiju kako bi bilo lijepo propovjedati u zemljama kao Albanija ili neke druge muslimanske zemlje u kojima nema Hare Krsna pokreta i biti pioniri, Suvarna b. je rekao da nema potrebe ići u te zemlje. Dovoljno je propovjedati u Hercegovini. Stvarno u Mostaru su nas gledali kao izvanzemaljce. Tamo nitko ne zna za Hare Krišnijevce.

NEUM: Ubjedljivo najkraći harinam. Bili smo spremni na sve i znali smo da će organi opet reagirati, ali namjerno smo htjeli koliko-toliko dati sveto ime Neumu. Nigdje pozicije i jedva na nekom parkingu ispred same policijske stanice. Što možemo, to je jedina pozicija. Brojali smo minute. Nakon deset min. namrgođeni organi su počeli silaziti u beskompromisnom raspoloženju. Drnd nije ništa mogao s njima, ipak je to druga država i tamo nismo priznati kao vjerodostojna religija, niti su njihovi policajci ljubazni niti ... Pokupili smo se. No, ipak je hapy and. Suvarna B. je izišao na pola sata i podijelio brdo knjiga. Neum je žedan za knjigama.

BELI MANASTIR: Tamo niakad nisu čak niti ulični pjevači pjevali, a što reći o Hare Krsna, mada imaju ljep trg. Nakon duže nevjerice i pomalo opuštanja prišli su kupili knjige... i onda je došla gospođa. "Vao, tako sam sretna. Mislila sam da mi se priviđa da čujem zvuk Hare Krsna. Ja sam zvala Ljerku Kvaternik da održi predavanje u Belom Manastiru..." S upitnikom nad glavom bhakte su joj dali knjige i mirisne štapiće.

U ŽUPANJI: sličan fenomen. Prišao čovjek ne zainteresiran za Maha Mantru nešto posebno i pita: "Postoji nesuglasica što je ispravnano - om hrim kšraum ugram viram maha višnum... ili samo ugram viram maha višnum...?" Opet upitnici nad glavom. Suvarna mu je objasnio, no nejasno je kako je taj čovjek došao u kontakt s tim. Ima čak i kavaću. Rekao je da je prije 2 godine u Osijeku naišao na Hare Krišne koji su mu dali tu mantru i sliku Nrisimhadeva budući da je vojnik i on to svaki dan redovito mantra. Nema baš neki kontakt s bhaktama.

PLOČE: Kažu bhakte njima najbolji harinam, ali ne dam ja svoj Vukovar, koji je meni bio najbolji. To je intesantno što je potvrdio i Ragunath. Kada netko misli od nas da harinam nije bio pun entuzijazma i moći, drugi bhakta će misliti da je to najbolji harinam do sada i da je pun moći i snage. Sve je stvar svjesnosti.

STRADUN: Hodajući harinam u kojem je lički Jananin glas ozbiljno prijetio oštećenju srednjovjekovnih zidina zbog jake vibracije. Totalna senzacija za foto aparate turista.

JESTE LI ZNALI DA: Janana prabhu kada pleše u hodajućem harinamu u Puli mora izbjegavati krovove uličnih štandova jer je totiko visok da može zapeti glavom za njih.

SPLIT: Startalo nas je 32 na početku harinama, a završilo oko 50-tak bhakta. Tamo su se bhakte natjecali tko će nas pozvati na ručak i ugostiti u njihovom domu. Nismo ni mi u natjecanju posustali. Mi smo organizirali SF i skuhali za bhakte fist. Transcedentalna razmjena u kojoj je mislim pobjedio jedan bh iz Sarajeva koji je cijelu noć pržio somose da bi nam spremio nešto za put jer je znao da odlazimo rano u jurtro i htio nas je iznenaditi.

SADANA: U jednom je trenutku popustila, a onda je Suvarna b. odigrao ključnu ulogu. Naštimao je da opet ustanemo rano kao i prije i onda smo sve opet uhvatili. Ponekad nebi imali ništa za jesti u putu osim lubenica i paradajza i bhakte bi to prihvaltili ponizno i nitko nije protestirao ili kritizirao organizatora.

Za kraj ovoga izvješća evo potpune liste gradova u kojima smo nastupili

Pula, Poreč, Rovinj, Zagreb, Križevci, Čakovec, Varaždin, Bjelovar, Vrbovec, Daruvar, Pakrac, Lipik, Osijek, Vukovar, Vinkovci, Đakovo, Belišće, Valpovo, Beli Manastir, Slavonski Brod, Županja, Mostar, Metković, Ploče, Dubrovnik, Neum, Makarska, Omiš, Split, Senj, Crikvenica imali smo dosta pričinga u templovima kao Sarajevo, Čakovec, Split, Pula, Dubrovnik itd.

Ponekad nas je u grupi putovalo i po 12 bhakta.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 95 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 656 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::