Članci
Kalendar najava
Najave
Novosti
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Onaj tko s velikom vjerom uvijek prebiva u Meni, tko u sebi uvijek misli na Mene i transcendentalno Me služi s ljubavlju najprisnije je sjedinjen sa Mnom u yogi i najviši je od svih yogija. To je Moje mišljenje.
-- Bhagavad-gita 6.47 --
Članci ::
Članak, objavljeno: Ned, 07.02.10. 04:24
 

Intervju s Vainateyom d. i Avantiki dd. (25.velj.)

 
Dragi bhakte, za današnjega je posjeta Hramu naša ekipa imala što i vidjeti!" Dovršeni su novi murtiji za Sri Sri Gaura-Nitai! I, moram priznati, na prvi je mah teško prepoznati koji su stari, a koji novi...
 
 

Donosimo intervju s Vainateyom d. i Avantiki dd. koji su nam otkrili kako je tekao proces izrade murtija, a Avantiki pr. je sve stadije i slikala tako da ćete vidjeti i kako je to sve izgledalo korak po korak kada dobijemo CD iz Srbije.

U razgovoru su naši gosti prvo napomenuli kako su imali vrlo dobre uvjete za rad jer im je u našem Hramu bilo vrlo ugodno, a i sve što im je bilo potrebno bilo je osigurano. Posebno su pohvalili bhaktu Marka koji se brinuo da imaju sve što im je potrebno za rad te i po nekoliko puta na dan dolazio u Hram vidjeti treba li im što. Kad sam ih jednom bila posjetila, hvalili su prasadam i rekli da su se i ugojili!

Proces izrade Božanstava trajao je oko dva tjedna, a najkompliciraniji dio posla bila je izrada kalupa, na što je otišlo oko 2/3 cjelokupnog vremena.

Kalup, kako smo saznali izrađuje se u četiri faze, naime, oko izvornog Božanstva se napravi korio te se u to korito i preko Božanstva koje leži lijeva tekuća guma. Oko Božanstva stavi se i plastelin da se kalup, koji se sastoji od dva dijela, ne bi micao pri lijevanju.

Kad sam ih posjetila u toj fazi, bhakte su vrlo pažljivo bili eliminirali mjehuriće iz te gume i to je trajalo satima (kako bi kasnije što lakše ispolirali Božanstvo koje se odlije). Nakon što se osuši gumeni dio kalupa, preko njega se lijeva gips te se kad se sve stvrdne prvo skida taj gips onda guma sa izvornog Boženstva. To se učini sa jedne strane i onda se isto ponovi sa druge strane i dobije se kalup za novo Božanstvo.

Nova su Božanstva izrađena od kombiniranoga mramora, što u prijevodu znači mramorna prašina + poliesterska smola u omjeru 65 i 35 %. Materijal je to koji možete vidjeti na čakovečkim Gaura-Nitai. Da nismo htjeli da naša Božanstva budu ista kao prije, bili bi bijele boje. Ta se smjesa lijeva u kalup kroz noge tako da pri tom kalup Božanstva "radi stoj na rukama".  :)

Dakle, taj je materijal vrlo otporan, možemo imati abisek velikim Božanstvima i ne moramo se bojati da će popucati...

Sada su Gaura-Nitai zajedno teški oko 60 kg.

Kad sam naše transcendentalne kipare pitala jesu li štogod posebno doživjeli komentirali su kako im je Nityananda bio milostiviji. Da su Njemu sve lakše završili, sve im je jednostavnije išlo. Na primjer, pri ocrtavanju lica Gospodina je Caitanyu Avantika dd. morala nekoliko puta popravljati, a Nitaya je dovršila vrlo brzo. Kalup za Gospodina Nityanandu bio je gotov duplo brže nego Caitanyin, iako je kasnije započet. Isto tako kad je V.d. ulio Nitaya u kalup, morao je načiniti još smjese za Caitanyu jer je nedostajalo iako je mislio da je načinio pravu količinu. Kažu da im je bilo tako i s drugim Gaura-Nitai koje su bojali. Uvijek Nityananda lakše, a Caitanya teže.

Rekli su kako su se kad su nakon tjedan dana izvadili izvorna Božanstva iz kalupa zapanjili koliko su prisutni i živi te da su se vezali za Njih u ova dva tjedna koliko su proveli radeći na Njima.

Pri bojenju koristili su Luxal lak boje koje su miješali sa uljanim bojama jer imaju jednaku bazu, a tako su dobili fine nijanse koje se inače sa samim lak bojama ne mogu dobiti.

V.d. je prokomentirao kako ni u Ekacakri gdje su izrađena naša izvorna Božanstva nemaju visoku tehnologiju već upotrebljavaju jednostavne boje, no da je važno raditi sa predanošću. To je ilustrirao primjerom iz povijesti kiparstva rekavši da je jednom Michelangelu, koji je posvećivao svoje skulpture Bogu, kojega rekao da netko od blata načini zlato, a netko od zlata blato. Dakle, važna je predanost.

V.d. je također rekao kako se začudio u kakvom su dobrom stanju naša drvena Božanstva nakon toliko godina i da izgleda da su načinjena od jednog komada drveta, da nisu lijepljena kako neki murti-wale znaju činiti kad im nedostaje drveta te to umanjuje trajnost murtija jer drvo radi i boja puca.

Jedna od razlika koje smo primjetili (to će moći osjetiti samo pujariji) je da su drvena Božanstva toplija od kamenih...

Za sada na oltaru će biti naša drvena Božanstva, a nova će stati na novi oltar kad im ga pripremimo!

Teška se srca opraštamo od naših transcendentalnih kipara i želimo im sretan put, sigurnu vožnju do kuće i brz povratak u Zagreb...

Vaš sluga, Mandali dd

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 86 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1347 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::