Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Onima koji Me uvijek služe s ljubavlju dajem razumijevanje zahvaljujući kojem mogu doći Meni.
-- Bhagavad-gita 10.10 --
Pojmovnik :: Hrana

Kardamom (elaichi)

Zeleni kardamom daje aromu pudinzima od riže, kolačima, chutneyima (ćatnijima) i jedan je od sastojaka garam masale. Pomaže probavu i potiče metabolizam. opširnije

Karela    Karela

Ljuta tikva koja se u vedskoj kuhinji cijeni zbog svog blagotvornog utjecaja na probavu.

Kim (Shahjeera,Siyajeera)

U Hrvatskoj se kim i kumin smatraju istim začinom iako su okusno potpuno različiti. Kim nikako nije zamjena za (rimski) kumin. Kim se koristi u svim vrstama raženog kruha, u jelima od zelja i juhama. Za dobivanje najbolje arome, dodaje se jelu 15 minuta prije kraja kuhanja. opširnije

Korijander (dhania)

Mljeven ili u zrnu koristi se kao začin u mnogim curryima, juhama, varivima.
Zajedno s kuminom tvori dhania-jeera (dhania-đira) začinski prah, čestu mješavinu začina u indijskoj kuhinji. opširnije

Koromač, fenel (saunf)

Koristi se i u slanim i slatkim jelima. Prženi se slatkiši ubacuju u slatke, fenelom začinjene sirupe, a sam fenel se koristi u mnogim vrstama chutneya (ćatnija) i pickla. U sjevernoj Indiji sastojak je mnogih osvježavajućih napitaka. opširnije

Ksira    Kṣira

Zaslađena zgusnuta riža.

Kumin (jeera)

Koristi se za pripremu jela od povrća. Dodaje se na vrelo ulje, prži dok ne promijeni par nijansi i ispucketa, a zatim se na njega dodaje povrće koje se dalje priprema po receptu. opširnije

Kurkuma (haldi)

Kurkuma se koristi u gotovo svim vrstama jela od leće, povrća, u picklesima, dodaje se u maslac, sir, napitke.. Jelima daje okus i žutu boju. Poznata je po činjenici da pročišćava krv. Tvar iz kurkume, sprečava mnoge kancerogene bolesti. opširnije

Laddu    Laddu

Tradicionalni indijski slatkiš od slanutkova brašna, maslaca i šećera.

Pan    Pan

Betel pripremljen sa začinima te umotan u list za žvakanje.

Panir

Domaći sir. Ne postoji komercijalna varijanta u trgovinama. opširnije

Papad (aplam, poppardum)

Papad je tanka, okrugla oblatna od riže, dala, besana ili leće. Smjesi za papad dodaje se sol, ulje kikirikija, i začini kao papar, čili ili kumin. opširnije

Piskavica (methi) i lišće piskavice

Piskavica se koristi u raznim vrstama indijskih snackova i nekim slatkišima. Važan je sastojak curryja, raznih picklesa i chutneya (ćatnija).
Namočena u vodi preko noći, a zatim samljevena izvrsna je kao sretstvo protiv peruti i kao blazam za usne. Nakon porođaja uzima se za jačanje maternice. opširnije

Puri    Puri

Pržena, napuhana pogačica.

Puspana riža

Doslovno, „cvijet-riža”. Bengalsko jelo od riže sa šafranom i orašicama.

Rasgulla    Rasgulla

Tipičan bengalski slatkiš, kuglice od svježe skute, skuhane i namočene u šećerni sirup.

Ružina vodica

Dobiva se namakanjem ružinih latica u vodi, a koristi kao dodatak slatkim jelima. opširnije

Sabji    Sabji

Doslovno, „povrće”. Jela od povrća.

Saktu

Jelo od ječma.

Samosa    Samosa

Ukusno punjeno prženo pecivo.

Sandesa    Sandeśa

Bengalski slatkiš od svježe skute.
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 53 posjetitelja online
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::