Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Nalazim se u svačijem srcu i dajem sjećanje, znanje i zaborav. Ja sam cilj proučavatelja svih Veda. Tvorac sam Vedante i poznavatelj Veda.
-- Bhagavad-gita 15.15 --
Pojmovnik ::
 

Narada Muni    Nārada Muni

 
Uzvišeni bhakta Gospodina Krsne koji putuje duhovnim i materijalnim svjetovima pjevajući Gospodinove slave i propovijedajući put predanog služenja. Jedan je od Brahminih sinova rođenih iz njegova uma. Duhovni je učitelj Srila Vyasadeva, sastavljača Veda.
 
 
U prošlom je životu bio sin sluškinje, ali se zahvaljujući druženju sa čistim bhaktama prosvijetlio predanim služenjem i u slijedećem je životu postao savršen čovjek s kojim se nitko ne može usporediti.

Njegovo se ime spominje na mnogim mjestima u Mahabharati. Glavni je devarsi. Sin je i učenih Brahmajija i širi učeničko nasljeđe koje potječe od Brahme. On je inicirao Prahladu Maharaju, Dhruvu Maharaju i mnoge glasovite bhakte Gospodina.

Inicirao je čak i Vyasadevu, autora vedskih spisa, a Vyasadeva je inicirao Madhvacaryu. Tako se Madhva-sampradaya, koja obuhvaća i Gaudiya-sampradayu, proširila po cijelom svemiru.

Sri Caitanya Mahaprabhu je pripadao Madhva-sampradayi; stoga su Brahmaji, Narada, Vyasa, sve do Madhve, Caitanye i Goswamija, svio su pripadali istom učeničkom nasljeđu. Narada je od pamtivijeka poučavao mnogobrojne kraljeve.

U Bhagavatmu možemo vidjeti da je poučio Prahladu Maharaju dok je bio u maternici majke, kao i Vasudevu, Krsnninog oca, i Maharaju Yudhisthiru. 


 
Srimad Bhagavatam.1.9.6-7 s

 

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 144 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1207 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::