Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Onaj tko poznaje transcendentalnu prirodu Moje pojave i Mojih djelatnosti po napuštanju tijela više se ne rađa u materijalnom svijetu, već dostiže Moje vrhovno prebivalište.
-- Bhagavad-gita 4.9 --
Pojmovnik ::
 

Raghunatha Dasa Gosvami    Raghunātha Dāsa Goswāmī

 
Jedan od šestorice Goswamija iz Vrindavane. Vidi: Šestorica Goswamija.
 
 
Inkarnacija je Rati Manjari, jedan je od najdražih pratilaca Caitanye Mahaprabhua.

Svi njegovi preci su bili veoma bogati vaisnave. Bio je sin jedinac Govardhane Majumadare. Od samog djetinstva bio je ravnodušan prema materijalnom uživanju. Inicirao ga je obiteljski svečenik Yadunandana Acarya. Kasnije je uzeo utočište Caitanya Mahaprabhua. Dok je studirao, svaki dan je posječivao Haridas Thakuru.

Njegov otac mnogo toga je učinio za Advaita Acaryu, tako da je On bio veoma zadovoljan cijelom obitelji. Kada je Caitanya Mahaprabhu nakon uzimanja sannyase došao u Santipur, Advaita Acarya je Raghunathi davao ostatke Gospodinova prasadama. Kada se vratio kući postao je lud od zanosne ljubavi. Htjeo je napustiti sve i pridružiti se Caitanya Mahaprabhu. Ali otac je postavio 11 čuvara da motre na njega. Majka bi govorila ocu: "Vidiš da ga njegova prelijepa žena ne može vezati za kuću, a ti misliš da će ga stražari sprečiti da ode."

Kada je Caitanya Mahaprabhu ponovo došao u Santipuru, otac mu je dopustio da Ga posjeti. Tada mu je Caitanya Mahaprabhu rekao neka u srcu postojano njeguje svoju svjesnost Krsne a izvana neka se ponaša kao običan čovjek (to je trik za svakoga tko je napredan u svjesnosti Krsne. Može živjeti u društvu kao običano ljudsko biće ali istovremeno treba zadovoljiti Krsnu i širiti Njegove slave. Tako će dobiti milost Krsne).

Kada se vratio kući, odbacio je svoju ludost i počeo se ponašati kao obiteljski čovjek. Roditelji su smanjili broj čuvara. Tako je, vremenom, uz pomoć svog svečenika Yadunandane Aearye, na prevaru izašao iz kuće i pobjegao. Došao je u Jagannatha Puri i pridružio se Caitanya Mahaprabhu koji ga je povjerio Svarup Damodaru. Tako je pomagao Damodaru oko Gospodinova kupanja, jela, odmora i masaže. Zapamtio je spise Svarup Damodare o Gospodinovim zabavama i tako pomogao u sastavljanju Caitanya Caritamrte. Najprije je uzimao prasadam u hramu, poslije je prosio pred ogradom Nrsimha-dvara, kasnije je uzimao milostinju sa mjesta gdje se dijelila hrana (zadovoljan, Caitanya Mahaprabhu poklonio mu je Vlastitu Gunja-malu i kamen sa brda Govardhan). Nakon toga Raghunatha je jeo samo odbačenu hranu koju bi pokupio i oprao (tako je zadovoljio Damodara i Caitanya Mahaprabhu koji ga je blagoslovio tako što je na silu od njega uzeo malo te hrane).

Kada je Caitanya Mahaprabhu završio sa Svojim zabavama, Raghunatha je htjeo otići u Vrndavanu vidjeti Rupu i Sanatanu, i sebi oduzeti život bacivši se sa brda Govardhana. Opisivao je Rupi i Sanatani zabave Caitanye Mahaprabhua i oni zabranili su mu da počini samoubojstvo. Živjeo je dugo na Radha-Kundu. Tri puta se, svaki dan, kupao u jezeru. Čim bi vidjeo vaisnavu koji živi u Vmdavanu zagrlio bih ga i odao svoje poštovanje. Zanimalo ga je samo mantranje Svetih Imena. Malo je spavao jedva (2-3 h) a jeo je minimalno (svaka 2-3 dana malo mlijeka ili maslaca). Njegove oči su uvijek bile prepune suza ljubavi prema Bogu. Bio je jako mršav i slabog zdravlja. Dao je svoje blagoslove Srinivasacaryi da propovijeda u Bengalu.

Živio je oko 100g.

Napisao je dijela Manah-siksa, Satvavali, Danacarita Muktacarita itd.

Njegov samadhi nalazi se na obali Radha-Kunda.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 74 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 3773 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::