Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Ostavi sve vrste religija i samo se predaj Meni. Oslobodit ću te svih grješnih posljedica. Ne boj se
-- Bhagavad-gita 18.66 --
Pojmovnik ::
 

Ratha-yatra    Ratha-yātrā

 
Svetkovina kola; održava se jednom godišnje, najpoznatija je u Jagannatha Puriju, u Indiji. Gospodin Jagannatha, Njegov brat Gospodin Baladeva i Njihova sestra Subhadra kreću se u procesiji, svatko na Svojim kolima, od Svog hrama do hrama Gundice, koji predstavlja Vrindavanu. Tada svatko ima priliku vidjeti Božanstva, vući kola te sudjelovati u slavlju i skupnom pjevanju Svetog Imena.
 
 

G.Jagannath
Gospodin Jagannath

Čuveni festival kočija. Drugi nazivi ovog festivala su Gundicha Yatra (nazvan po Gundicha Mandiru mjestu gdje festival završava) i Ghosha Yatra. 

G.BalaramaNa dan festivala Božanstva se iznose iz Hrama i svako se Božanstvo stavlja u kola izrađena samo za Njega. Kola se nalaze blizu glavnih vrata Hrama, Lion Gate (lavlja vrata). Božanstva se prenose u kola tradicionalnim svećanim načinom. Prvo Sudarshan, zatim Balabhadra, Subhadra i Jagannatha. Balabhadra i Jagannath prilaze kolima njišući se po jastucima, naprijed nazad, i na kraju se rampom penju do svojih mjesta. Kretanje njihanjem naziva se pahandi.

Kola Gosopdina Jagannatha zovu se Nandighosh, imaju 16 kotača i prekrivena su crveno-žutom tkaninom. Taladwaja su kola Gospodina Balabhadre, imaju 14 kotača i prekrivena su crveno-zelenom tkaninom. Treća kola Devadalana pripadaju Subhadri, imaju 12 kotača i prekrivena su crveno-crnom tkaninom. 

Lady SubhadraJoš četiri Božanstva voze se u kolima, čineći ukupni broj od sedam Božanstava. Subhadra se vozi sa Sudarshanom, koji sijedi do nje. Gospodin Jagannath vozi se sa Madanmohanom, koji predstavlja samog Gospodina Jagannathu. Gospodin Balabhadra je u kolima s dva mala brončana Božanstva Rame i Krsne. Kola se vuku 3 km kroz Puri Grand Road, do Jagannathinog Hrama u Gundicha Mandiru ili Gundicha Gharu. Ako neka kola slučajno ne mogu prijeći put, nastavljaju slijedeći dan.

Peti dan svečanosti poznat je kao Hera Panchami, to je dan kada jedna od dvije Jagannathine žene, Laxmi, dolazi u Gundicha Mandir posjetiti muža. Devetog dana kola se vuku nazad do Lion Gate. Uvečer desetog dana Božanstva se ukrašavaju zlatom i oblaći im se zlatna odjeća. Slijedeći dan održava se važan obred Adharapana Bhog, toga dana Božanstvima se nude posebno pripremljena slatka pića. Slijedeću večer Božanstva se vraćaju u unutrašnjost Hrama. Cijelu svečanost prati mnoštvo bhakta.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 85 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 2508 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::