Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Onaj tko s velikom vjerom uvijek prebiva u Meni, tko u sebi uvijek misli na Mene i transcendentalno Me služi s ljubavlju najprisnije je sjedinjen sa Mnom u yogi i najviši je od svih yogija. To je Moje mišljenje.
-- Bhagavad-gita 6.47 --
Pojmovnik ::
 

Svarupa Damodara Goswami    Svarūpa Dāmodara Goswāmī

 
Živio je u doba Caitanye Mahaprabhua. Njegov je najbliskiji pratitelj, osobni tajnik i savršeno je poznavao Njegove božanske osjećaje.
 
 

Druga je ekspanzija tijela Caitanya Mahaprabhua; inkarnacija je Lalite.

Živio je u Navadvipi, i bio poznat kao Purusottama Acarya. Dok je Caitanya Mahaprabhu uzimao sannyasu cijelo vrijeme je pjevao Maha – mantru. Potom je otišao u Baneres da i on uzme sannyasu. Odrekao se pramena kose i svetog konca ali nije prihvatio odjeću boje šafrana niti titulu sannyase već je ostao naisthika brahmacari. Sannyas guru mu je dao ime Svarupa.

Potom odlazi u Puri i postaje osobni pomoćnik Caitanya Mahaprabhua i Njegov gotovo stalni pratilac. Brinuo se za kupanje, obroke, odmor i masaže Caitanya Mahaprabhua.

Bio je izrazito viješ glazbenik (kao Gandharva), i poznavatelj Veda, a u raspravama je bio ravan Brhaspatiju – svećeniku polubogova.

Napisao je knjigu o glazbi, Sangita – Damodara. Caitanya Mahaprabhu ga je nazvao Damodara zbog njegovog predivnog pjevanja i glazbeničkih vještina.

Bio je veoma odvojen.

Caitanya Mahaprabhu je njemu i Paramandandi iskazivao poštovanje kakvo je iskazivao i Svom guruu.

Svarupa Damodara je opisao Caitanya Mahaprabhua kao samog Krsnu sa stavom Srimati Radharani. Po cijele dane i noći u zanosnoj ljubavi prema Krsni uživao je u transcendentalnim dražima služeći Gospodina s ljubavlju. Čitao bi pjesme Vidyapatija, Candidase, te Sri Gitu Govindu pružajući veliko zadovoljstvo Sri Caitanya Mahaprabhuu.

Uvijek je bio zaokupljen služeći Gospodina umom, riječima i djelima. Zajedno sa Ramanandom Rayom pjevao je u skladu s Gospodinovim zanosnim osjećajima. Caitanya Mahaprabhu ga je volio slušati kako pjeva pa je znao od radosti skakati u zrak. 

Nijedno napisano djelo nije pokazano Gospodinu Caitanya Mahaprabhu prije nego ga je Svarupa Damodara pregledao.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 60 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 2490 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::