Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Uvijek pjevaju Moje slave i trudeći se s velikom odlučnošću, te Me velike duše neprestano predano obožavaju, klanjajući se preda Mnom.
-- Bhagavad-gita 9.4 --
Pojmovnik ::
 

Bhaktivinoda Thakura    Bhaktivinoda Ṭhākura

 
Acarya u Gaudiya-vaisnavskom učeničkom naslijeđu; otac Bhaktisidhante Sarasvatija Thakure.
 
 

Inkarnacija je Kamale Manjari;

Živio od 1838. - 1914.; Jedan od najvećih acarya tj. učitelja svjesnosti Krsne. Puno je pisao o svjesnosti  Krsne (časopis - Sajjan-tosani; oko100 knjiga, najpoznatija je Navadvip Dhama Mahatmya, mnogobrojne pjesme - zbirke: Saranagati i Gitavali).

Poznati su mnogi njegovi stihovi, između ostalih: "O Vaisnava, molim Te, prihvati me kao svoga psa."

Pionir je širenja svjesnosti Krsne na engleskom jeziku. 1896 g. poslao je kopiju jedne svoje male knjige "Sri Caitanya Mahaprabhu: Njegov život i učenja" na zapad u sveučilište McGill u Kanadi.

Iako je bio obiteljski čovjek (imao je mnogo djece, 10.) i zamjenik sudca, ipak je predano i veoma uspješno služio. Bio je poznat kao Kedranatha Datta. Živio je u Navadvipi (Svananda sukanda kunja – ­posjećuje se prilikom hodočašća).

Pred sam kraj devetnaestog stoljeća ponovno je skrenuo pozornost na učenja Gospodina Caitanye Mahaprabhua, koja su to tada velikim dijelom bila pogrešno tumačena ili izgubljena. Otkrio je pravi Mayapur – rodno mjesto Caitanya Mahaprabhua. Imao je vizije prvog spiritualnog grada. Jako je želio da Indijci, Europljani i Amerikanci svi zajedno plešu u ekstazi milosti Caitanya Mahaprabhua.

Jedno je vrijeme živio u Puriju (bio je sudac i upravitelj Purija). Bio je jako zaposlen. Sa službe bi došao u 17h, večerao te otišao na spavanje, a ustao bi u 24h, te pisao svoje knjige. Odlazio bi propovijedati filozofiju Caitanya Mahaprabhua.

On je kaznio mnoge tzv. pandite koji su iskorištavali posjetitelje svetih mjesta. Jednom se u Puriju pojavio mistični yogi: koji je tvrdio da je Visnuova inkarnacija. Noću bi organizirao rasa-ples sa mladim djevo­jkama. Bhaktivinoda Thakura ga je uhapsio i zatvorio. Svi članovi njegove obitelji kao i on sam dobili se groznicu. On je sa groznicom otišao na suđenje. Donio je presudu da yogija treba ošišati ali svi frizeri su se uplašili i pobjegli, tako da je on sam ošišao yogija koji je tako naglo smršavio i izgubio sve svoje mistične moći. Umro je u zatvoru uzevši otrov.

On bi govorio da suvremeno obrazovanje od čovjeka pravi mag­arca (jer on sve više postaje vezan za ovaj svijet koji je privremen).

Pretkazao je da će se li budućnosti pojaviti velika osoba koja će propovijedati svjesnost Krsne širom svijeta.

Vidio je da neće moći proširiti svjesnost Krsne sam, pa se molio Gospodinu da mu pošalje sina koji će raširiti misiju Caitanya Mahaprabhua. Tako se rodio Bimalaprasad (Srila Bhaktisiddhanta Sarasvati Thakura), koji je postao duhovni učitelj Srila Prabhupade.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 43 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 4163 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::