Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Onima koji Me uvijek služe s ljubavlju dajem razumijevanje zahvaljujući kojem mogu doći Meni.
-- Bhagavad-gita 10.10 --
Pojmovnik ::
 

Sarasvati    Sarasvatī

 
Božica učenosti.
 
 
Sarasvati je Božica učenja, znanja, i mudrosti. Na sanskritu sara znači "bit" a sva "svoj", stoga Sarasvati znači "biti svoj". Sarasvati je pratilja Gospodina Brahme, Stvoritelja univerzuma. Kako je znanje neophodno za stvaranje, Sarasvati simbolizira stvaralačku snagu Brahme. Sarasvati obožavaju svi koji njeguju znanje, posebice studenti, učitelji, učenjaci, i znanstvenici.

 Na slikama se obično prikazuje sa četiri ruke (na nekim i sa dvije ruke), na sebi ima bijeli sari i sjedi na bijelom lotosu. U stražnje dvije ruke drži knjigu i brojanicu, a dvije prednje su joj zauzete sviranjem lutnje (vine). Njezina lijeva noga lagano podupire desnu. Labud Ju nosi na leđima. Pored Nje stoji paun koji zuri u Nju.

Ovako prikazana simbolizira slijedeće;

Lotos predstavlja Vrhovnu Istinu, a bijeli lotos također označava vrhovno znanje. Sjedeći na lotosu, Sarasvati pokazuje da je Ona Sama utemeljena u Vrhovnoj Istini, i predstavlja vrhovno znanje. Bijela boja simbolizira čistoću i znanje. Bijeli sari u koji je Božica odjevena označava da je Ona utjelovljenje čistog znanja.

Njezine četiri ruke označavaju Njezino sveznanje i svemoć. Prednje dvije ruke upućuju na Njezino djelovanje u materijalnom svijetu, a Njezine stražnje ruke Njezinu aktivnost u duhovnom svijetu. Četiri ruke predstavljaju četiri elementa unutar osobe. Prednja desna ruka predstavlja um (manas), prednja lijeva predstavlja inteligenciju (buddhi), uvjetovanu svjesnost (chitta) predstavlja Njezina stražnja lijeva ruka, a ego (ahankara) predstavlja Njezina stražnja desna ruka.

Lijeva strana Njezinog tijela predstavlja odlike srca, a desna strana predstavlja aktivnosti uma i inteligencije. Knjiga u Njezinoj stražnjoj lijevoj ruci predstavlja znanje koje se mora upotrijebiti sa ljubavi i pažnjom kako bi se unaprijedilo čovječanstvo.

Brojanica simbolizira koncentraciju pri meditaciji, i razmišljanje počevši od samadhija, ili spajanja s Bogom. Brojanica u Njezinoj stražnjoj desnoj ruci predstavlja ego koji preobražen u istinsko znanje pomiješano s ljubavi i devocijom rezultira oslobođenjem (mokša) vezanosti za materijalni svijet.
Božica je prikazana kako svira glazbeni instrument koji drži svojim prednjim rukama, koje označavaju um i inteligenciju. Ovaj nam prikaz govori kako moramo vladati umom i inteligencijom kako bi  živjeli u savršenoj harmoniji sa svijetom. Takvim harmoničnim životom stječemo znanje koje nam koristi za dobrobit cijelog čovječanstva.

S lijeve strane Božice su prikazana dva labuda. Za labuda se kaže da ima osjetljiv kljun kojim može razlikovati čisto mlijeko od mješavine mlijeka s vodom. Labud, stoga, simbolizira snagu različitosti, ili sposobnost razlikovanja između pravog i krivog ili dobrog i lošeg. Sarasvati se služi labudom kao Svojim nositeljem. To označava da osoba mora steći i primijeniti znanje radeći za dobrobit čovječanstva. Znanje kojim dominira ego može uništiti svijet. 

Paun sjedi do Sarasvati i uznemireno čeka kada će Joj postati nositelj. Paun predstavlja nepredvidljivo ponašanje na čije raspoloženje mogu utjecati promjene vremena. Sarasvatin nositelj je labud a ne paun. Ovo označava kako osoba mora prevladati strah, i neodlučnost kako bi stekla pravo znanje.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 48 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 2770 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::