Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Osoba potpuno svjesna Mene, koja zna da sam vrhovni uživatelj svih žrtvovanja i strogosti, gospodar svih planeta i polubogova te dobročinitelj i dobronamjernik svih živih bića dostiže mir  oslobađajući se patnje uzrokovane materijalnim bijedama.
-- Bhagavad-gita 5.29 --
Pojmovnik ::
 

Gauridasa Pandita   Gaurīdāsa Pandita

 
Inkarnacija je dječaka pastira Subale; učenika Nityanande Prabhua i bliskog pratioca Caitanye Mahaprabhua.
 
 

Simbol je najuzvišenijeg predanog služenja Gospodina s ljubavlju. Posjedovao je najvišu moć primiti takvu ljubav. Osnovao je hram Radha Syama-raya u Vrndavani. Njegov stariji brat imao je dvije kćeri. Vasudu i Jahnavi koju je oženio Nityananda Prabhu. Njegovi unuci su Mahesa Pandita i Govinda.

Kada je Caitanya Mahaprabhu uzimao sannyasu, posjetio ga je da ga pozdravi. Gauridasa, preplavljen osjećajima odvojenosti, pao je plačući do lotosolikih stopala Caitanye Mahaprabhua i Nityanande moleći ih da nikada ne napuste njegovu kuću, inaće će on umrijeti. Za njega su Caitanya Mahaprabhu i Nityananda Prabhu bili gospodari njegova života. Sve je žrtvovao za služenje Gospodina Nityanande, čak i odnose sa svojom obitelji. Tada su se Dva Brata manifestirala u Božanstva koja su Im bila identična i rekli: "Ova Dva Brata uvijek će ostati u tvojoj kući i prihvatiti sve ponude koje im skuhaš.“

Jednom, za vrijeme Gaurapurnime, bio je veliki festival. Kirtan je bio tako ekstatičan da su se Caitanya Mahaprabhu i Nityananda Prabhu osobno pojavili. Božanstva su skočila s oltara i pridružila se kirtanu. Uplašivši se Gauridasa koji Ih je jurio s velikim štapom, jedan par Braće ušao je u srce njegovog učenika Caitanya dasa koji je od tada poznat kao Hrdaya Caitanya jer su Caitanya Mahaprabhu i Nityananda Prabhu unutar njegova srca (hrdaya-srce), a drugi par se vratio na oltar u obliku Božanstva.

Njegov samadhi nalazi se u Vrndavani.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(30 glasova)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 24 posjetitelja online
 
Vi ste 338. posjetitelj danas i 3404. posjetitelj u posljednjih 30 dana (unique visitors).
 
Ova stranica pogledana je 1414 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::