Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Živa su bića u ovom uvjetovanom svijetu Moji vječni odvojeni djelići. Zbog uvjetovana života teško se bore sa šest osjetila, u koje se ubraja i um.
-- Bhagavad-gita 15.7 --
Pojmovnik ::
 

Jayadeva Goswami   Jayadeva Goswāmī

 
Veliki je vaisnavski pjesnik. Napisao je Dasavatara-stotru, poemu u kojoj opisuje 10 inkarnacija Krisne i čuvenu knjigu Gita-Govindu.
 
 

Gospodin Caitanya uživao je slušati Gita-govindu dok su Mu je pjevali Njegovi bliski pratioci. 

Živio je u vrijeme kralja Laksmana Sene u Navadvipu (Campahatta, Koladvipa). Sam kralj, preobučen u siromašnog vaisnavu bi dolazio da ga vidi. Dok je pisao Gita-Govindu u jednom trenutku je osjetio da treba napisali kako je Krsna pognuo glavu pred lotosovim stopalima Srimati Radharani. Međutim, pomislio je da je to možda uvreda. Otišao se okupati u Gangi, a u međuvremenu je došao Krsna kao da je Jayadeva i dopisao: "...neka Moja glava nude ukraše­na Tvojim lotosovim stopalima."

Njemu i njegovoj ženi Padmavati pojavio se Caitanya Mahaprabhu i rekao: "Uskoro ću se pojaviti u Nadiji u maternici Sacimate. Sa ostalim avatarima dijelit ću ljubav prema Bogu kroz sankirtan. Poslije ću uzeti sannyas i živjeti u Jagannatha Puriju. Uživat ću slušajući tvoju Gita-­Govindu. Idite u Puri i obožavajte Jagannatha i tako dostignite ljubav prema Bogu. Poslije ćete se ponovno vratiti u Navadvip i tu vječno živjeti ."

Stihovi iz Gita-Govinde su tako divni, melodični i zabavni da je čak i Gospodin Jagannath željan da ih čuje. Jednom u vrtu Jagannath-inog hrama jedna je Devi Dasi pjevala stihove iz Gita-Govinde Pujariji su se odmar­ali a vrata su bila zatvorena za javnost.

Jagannath je skočio sa oltara, otišao do dvorišta, sakrio se iza stabla i slušao poeziju. Tako je poderao odjeću i ogrebao se. Kada je recitiranje završilo vratio se na oltar. Kad su, kasnije, pujariji došli, bili su začuđeni kada su primijetili da je Jagannath-ova odjeća poderana i da On ima ogrebotine po Sebi. Cijelo kraljevstvo se zabrinulo. Te noći Jagannath se pojavio kralju u snu i objasnio mu što se dogodilo.

Ta se pjesma i dandanas svakodnevno recitira u hramu Gospodina Jagannathe u Jaganatha Puriju, u Orissi.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(31 glas)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 24 posjetitelja online
 
Vi ste 211. posjetitelj danas i 5962. posjetitelj u posljednjih 30 dana (unique visitors).
 
Ova stranica pogledana je 2242 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::