Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Onaj tko poznaje transcendentalnu prirodu Moje pojave i Mojih djelatnosti po napuštanju tijela više se ne rađa u materijalnom svijetu, već dostiže Moje vrhovno prebivalište.
-- Bhagavad-gita 4.9 --
Pojmovnik ::
 

Mukunda Datta   Mukunda Datta

 
On i njegov brat Vasudeva Datta su inkarnacije dva vrsna pjevača iz Vrindavane, Madhukanthe i Madhuvrate. Pjevali su u društvu Sri Caitanye Mahaprabhua.
 
 

On i njegov brat Vasudeva Datta su inkarnacije dva vrsna pjevača iz Vrndavane Madhukanthe i Madhuvrate. Pjevali su u društvu Sri Caitanya Mahaprabhua.

Bio je Gospodinov prijatelj iz razreda. Često su među sobom vodili logičke rasprave. Ponekad bi se Caitanya Mahaprabhu nadmetao s njim koristeći logičke trikove.

Kada se Gospodin vratio iz Gaye, Mukunda Datta Mu je pružio zadovoljstvo recitirajući stihove o Krsna lili iz Srimad Bhagavatma. Zahvaljujući njemu, Gadadhara Pandita je shvatio uzvišeni nivo Pundarike Vidyanidhije i shvatio njegov uzvišeni nivo i postao njegov učenik.

Kada je bi pjevao u dvorištu Srivase Pandita, Mahaprabhu je plesao, a kada je Caitanya Mahaprabhu, 21 sat ispoljavao ekstatičnu manifestaciju Sata-prahariya, Mukunda je tu svečanost započeo pjevanjem. Kada se Gospodin preobukao u Boginju Sreće u Candraskharinoj kući, on je zapjevao prvu pjesmu. Bio je prisutan kada je Gospodin uzimao sannyas.

Ponekad ga je Gospodin Caitanya grdio jer je prisustvovao mnogim svečanostima koje su održavali abhakte.

Jednom mu je Caitanya Mahaprabhu zabranio da Mu priđe jer se družio sa mayavadijima. Očajan zbog naredbe Gospodina Caitanye, čekao je vani. Drugi učenici bi prolazili pored njega i on bi ih molio; "Molim vas zamolite Gospodina da ponovno razmotri Svoju naredbu! Samo mi dozvolite da imam Njegovo društvo. Jasno mi je da sam počinio veliku uvredu, i obećajem da neću nikada više".

Mnogi su učenici prilazili Gospodinu i molili Ga u Mukundino ime. Svaki put bi Gospodin rekao "Ne". Naposlijetku Ga je jedan od učenika upitao dali bi otprilike Mukundi mogao reći koliko će vremena proći dok Ga ponovno ne vidi. "Jasno mu je da je počinio veliku uvjedu i da treba biti kažnjen, ali samo želi znati koliko vremena treba proći da Te opet vidi?"

Gospodin Caitanya je rekao; "Nakon mnogo miliona godina može Me ponovno doći vidjeti".  Sve bhakte su bili zabrinuti kako će Mukunda reagirati kada čuje ovo, zato mu nisu željeli reći. Međutim, on je bio uporan i molio; "Molim vas, recite mi šta je Gospodin Caitanya rekao? Koliko moram čekati? Je li rekao neki vremenski period?"

Konačno su mu bhakte rekli; "Gospodin Caitanya je rekao da češ Ga ponovno vidjeti nakon mnogo miliona godina". Kada je to čuo, Mukunda Datta je počeo plesati u ekstazi.

Kada je Gospodin Caitanya to čuo rekao je; "Uvedite ga".

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 37 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 2607 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::