Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Nakon mnogo rođenja i smrti onaj tko ima pravo znanje predaje se Meni, znajući da sam Ja uzrok svih uzroka i sve što postoji. Takva velika duša vrlo je rijetka.  
-- Bhagavad-gita 7.19 --
Pojmovnik ::
 

Vamsivadana Thakura   Vamsivadana Thakura

 
Sluga Visnuprije. Sri Vamsivadana je bio pjesnik. Napisao je jednu pjesmu o Gospodinovom prihvaćanju sannyase baziranu na jadikovanju Sri Sacimate i Sri Visnuprije.
 
 

Sri Vamsivadana Thakura pojavio se na dan punog mjeseca, u mjesecu Caitri. Unutar Kuliye postoji sela, Thegari, Beciyava, Bedrapara i Cinedanga. Sinovi Srikara Cattopadyaya preselili su se  iz Bilvagrama (Patuli) u Beciyanagrama. Sri Yudhistira Chattopadyaya imao je tri sina:  Madhava dasa (Chakari Cattopadyoy), Sri Hari dasa (Tin Kari) i Sri Krsna Sampati (Dui Kari).

Kada je Mahaprabhu došao u Puri  uzeti darsan Njegove majke i rijeke Gange, ostao je sedam dana u kući Madhava dase u Kuliji. U to vrijeme je oprostio Devananda Panditu uvrede, zajedno sa uvredama svih ostalih. Stoga je mjesto postalo poznato kao Aparadh Banjan Pat.

Sri Vamsi Thakura se pojavio u kući Sri Madhava dase. Ime njegove majke bilo je Srimati Candrakala  Devi. Vansivadananda je inkarnacija flaute Sri Krsne. Na dan njegovog rođenja je u kući Sri Madhava dase bio prisutan Caitanya Mahaprabhu, zajedno sa Advaita Acaryom. Madhava je bio jako odan Mahaprabhuu, a Prabhu je također bio jako privržen njemu i njegovom sinu Vamsiju. Vamsi dasa je bio prisutan u Navadvipu kada je Acarya Prabhu  došao tamo.

Vamsi je bio angažiran u služenju Visnupriye i primio je njenu bezgraničnu milost. Jednog su dana Visnupriya devi i Vamsivadana odlučili da se odreknu uzimanja hrane i pića, jer nije imalo smisla održavati tijela koja su bila uništena odvojenošću od Mahaprabhua. Sri Caitanya Mahaprabhu, međutim, ovo nije odobravao i manifestirao se pred njima. Tada ih je zamolio da ne djeluju tako naglo i dao im uputu da Ga obožavaju u obliku božanstva kako bi se oslobodili osjećaja odvojenosti od Njega.

Nakon odlaska Visnupriye, Vamsivadana je odnio to božanstvo Mahaprabhua iz Mayapura u Kuliu. Ovo božanstvo Mahaprabhua je jako lijepo i dan danas se obožava u Navadvipu. Ime hrama i božanstva je Dhameswara. Rečeno je da je ime Vansivadane urezano sa donje strane baze božanstva.

Kada je njegov potomak, Ramacandra Goswami, došao živjeti u Bagna Prau milošću Jahnava Mate, obožavanje božanstva je prešlo u ruke stanovnika Malanche.

Postojalo je božanstvo Gopinatha u Kuliji, koje su obožavali preci Vamsija i on je osobno instalirao božanstvo Pranaballabhe  u njihovoj kući u Kuliji. Gdje su božanstva trenutno, nije poznato. Vamsi Thakur je prebivao neko vrijeme u Bilvagramu sa rođacima. Imao je dva sina, Sri Caitanya dasu i Sri Nityananda dasu. Dva sina Caitanya dase su bili Sri Ramacandra i Sri Sacinandana. Ramacandra je bio usvojeni sin i učenik Jahnava Mate. Uspostavio je je obožavanje Sri Sri Kanai Balai u Baghna Pari. Kako se nije nikada oženio, obožavanje je peršlo na njegovog brata Sacinandanu čiji su potomci sadašnji Gosvamiji tamo.

Sri Vamsivadana je bio pjesnik i pisac pjesama.Napisao je jednu pjesmu o Gospodinovom prihvaćanju sannyase baziranu na jadikovanju Sri Sacimate i Sri Visnupriye. Neki kažu da je Ramai (Ramacandra Gosvami), sin Caitanya dase (koji je bio sin Vamsi Thakure), inkarnacija Vamsi Thakura.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 52 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 3120 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::