Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Ako Mi netko s ljubavlju i predanošću ponudi list, cvijet, plod ili vodu, prihvatit ću njegovu ponudu.
-- Bhagavad-gita 9.26 --
Pojmovnik ::
 

Aksaya Trtiya

 
Danas započinje Candana yatra, koja se slavi kao i dan kada je započela Treta yuga.
 
 

Ječam je jedan od glavnih sastojaka home, koja je dharma za Treta yugu i koja je također stvorena na današnji dan. Također, na današnji dan je i Ganga devi sišla na zemlju. Mnogi obični ljudi na današnji dan održavaju posebne puje. Osoba se treba okupati u svetoj rijeci, dati milostinju, izmantrati japu, ponuditi ječam u svetu vatru, i ponuditi preparacije od ječma Božanstvima.

Dan Akshaya Tritya je vrlo povoljan dan – ništa na ovaj dan nije nepovoljno čak se i provjeravanje muhurtha smatra nepotrebnim, toliko je povoljan. Što god netko učini za bhakte i Krsnu toliko će više dobrobiti steći, ta dobrobit je vječna i ne može se izgubiti.

Priča o jednom brahmani:

Bio jednom jedan brahmana koji je imao dobru ženu, ali je bio jako siromašan. Kad god bi nešto malo novca zaradio, to bi nekako i potrošio. Nije imao ni djece. Na nagovor svoje žene otišao je do Vasishta munija kako bi saznao razloge svoje patnje. Vasishta muni mu je rekao da je u prošlom životu bio veoma bogat i imao mnogo djece. Ali je bio jako škrt, nije želio trošiti ni na vlastitu djecu. Zbog toga je siromašan i nema djece. Tada brahmana upita Vasishta mumija kako to da onda ima dobru ženu. Na to mu Muni odgovori da je nekako iz istog razloga, svetkovao vrata (zavjet) Vaishaka mjeseca zadnjih pet dana. Zato je dobio dobru ženu i rodio se kao brahmana. Zatim mu je Muni savjetovao da sada barem zadnjih sedam dana mjeseca Vaishaka služi Gospodina Krsnu s devocijom.

Otkako je brahmana svetkovao vrata Vaishaka mjeseca tih zadnjih sedam dana, dobio je sinove, obogatio se, i konačno je razvio Ljubav prema Bogu i vratio se u duhovni svijet!

Važno je da čujemo ovakve priče/lile, da nas one potaknu da se i mi uključimo u službu Gurua, Vaisnava i Krsne. Bhakta koji je tako inspiriran uvijek predano služi i uvijek uživa u takvim međusobnim djelatnostima s Vaisnavama, svojim Guruom i Gospodinom Krsnom.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 59 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 3676 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::