Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Oni koji obožavaju polubogove rodit će se među polubogovima, oni koji obožavaju pretke rodit će se među precima, oni koji obožavaju sablasti i duhove rodit će se među takvim bićima, a oni koji obožavaju Mene, živjet će sa Mnom.  
-- Bhagavad-gita 9.25 --
Pojmovnik ::
 

Krsna Pusya abhiseka   Kṛṣṇa Pusya abhiṣeka

 
Jedan od festivala koji se održava u čast Gospodina Jagannatha u Puriju. Božanstvo se ukrašava cvijećem, nakitom i odjećom.
 
 

Na purinam mjeseca Pause (Prosinac – Siječanj), posljednjeg dana astrološkog mjeseca (Pushyami nakshatra), osoba treba okupati božanstvo u otprilike 2.5 kg gee-a. Hari Bhakti Vilasa rekao je da se na ovaj dan božanstvo Sri Krsne treba istrljati gee-om. Pusya naravno znači hranjiv, a ovim činom devocije, s gee-om, koji je vrlo hranjiv postiže se rezultatu jednak asvamedha žrtvovanju.

Skanda Purana 2.2 poglavlje 42 opisuje Sri Krsninu Pushya abhiseku kao jedan od festivala koji se održava u čast Gospodina Jagannatha u Puriju. Ovo nam poglavlje pobliže objašnjava svečanosti vezane za ovaj festival.

Krsna s gopijama

U 27. poglavlju, tekst 99. u istom odlomku Skanda Purane također se spominje pusya naksatra. Rečeno je da je bio četvrtkom, astami tithi, za vrijeme sukla-paksa mjeseca Vaishakha u konjukciji s pusya-naksatrom, kad je Gospodin Jagannath instaliran u izvornom hramu u Puriju.

Krsna Pusya abhiseka – Za vrijeme jutarnje puje, ili obožavanja, Božanstvo ili salagrama se kupa u čistom gee-u.

Srila Prabhupada jednom je ovako objasnio ovaj festival "Krsna je bio samo igračka u rukama Gopija, stoga su jedan dan Gopije odlučile da će Ga ukrasiti. Pusyabhiskeka označava ceremoniju bogatog ukrašavanja božanstva cvijećem, nakitom i odjećom. Zatim se treba prirediti bogata raskošna gozba i svečana povorka ulicama, tako da svi građani vide kako se predivni Krsna pojavio."

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 49 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 3823 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::