Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Ostavi sve vrste religija i samo se predaj Meni. Oslobodit ću te svih grješnih posljedica. Ne boj se
-- Bhagavad-gita 18.66 --
Pojmovnik ::
 

Nandotsava

 
Festival Nande Maharaje kojim se slavi pojava Gospodina Sri Krsne.
 
 

U cijeloj Vrindavani vladalo je slavlje zbog Krsninog rođenja. Prema vedskom običaju, Nanda Maharaja je pozvao učene astrologe i brahmane i zamolio ih da izvrše obred rođenja. Kada se dijete rodi, astrolozi proučavaju trenutak rođenja i sastavljaju horoskop djetetovog budućeg života. Nakon rođenja djeteta vrši se još jedan obred; članovi obitelji se okupaju, ukrase nakitom i vijencima i okupe pred djetetom i astrologom da bi čuli o budućem životu djeteta. Tako su se i Nanda Maharaja i ostali članovi obitelji uredili i sjeli pred mjesto na kojem se dijete rodilo. Svi okupljeni brahmane su, prema obredima, mantrali povoljne mantre, dok su astrolozi vršili obred rođenja. Također su se obožavali polubogovi i preci.

Nanda Maharaja dao je u milostinju 200.000 bogato ukrašenih krava, sedam brda žitarica, pokrivenih draguljima i zlatom izvezene tkanine.

Kada su pastiri čuli da Nanda Maharaja slavi rođenje sina, spontano ih je obuzela radost. Raskošno su se obukli, ukrasivši se skupocjenim nakitom, noseći ogrtače i turbane. Tako ukrašeni prišli su kući Nande Maharaje, noseći razne poklone.

A kada su gopije čule da je majka Yasoda rodila sina, osjetile su neopisivu radost, i spontano se počele ukrašavati prikladnom odjećom, ukrasima, crnom pomašću za oči, šafranom, kurkumom i raznim nakitom. Užurbano su, s poklonima u rukama, prišle kući majke Yasode.

Blagoslovivši novorođeno dijete, Krsnu, žene i kćeri pastira su rekle; "Želimo Ti da postaneš kralj Vraje i dugo štitiš sve njezine stanovnike". Zatim su poprskale novorođenog Svevišnjeg Gospodina mješavinom kurkume, ulja i vode i uputile Mu molitve.

Tada je Nanda Maharaja zadovoljio želje svih prisutnih. Primio ih je s velikim poštovanjem i dao im u milostinju sve što su poželjeli. Dok je pokušavao zadovoljiti sve prisutne, njegova jedina želja je bila da novorođeno dijete, Krsna, bude sretno.

Pošto je ceremonija koju je Nanda Maharaja izvršio povodom Krsninog rođenja bila pravilno izvršena, ceremonija je svugdje poznata kao Nandotsava.

Rođenje se pročišćava ceremonijama pročišćenja, čula se pročišćavaju strogostima, a materijalni posjedi obožavanjem i davanjem milostinje brahmanama. Um se pročišćava zadovoljstvom, a duša samospoznajom ili svjesnošću Krsne (SB. 10.5.4)

.. Iz Srimad Bhagavatma 10.5. 1 - 16

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 77 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 2351 put.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::