Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Onaj tko poznaje transcendentalnu prirodu Moje pojave i Mojih djelatnosti po napuštanju tijela više se ne rađa u materijalnom svijetu, već dostiže Moje vrhovno prebivalište.
-- Bhagavad-gita 4.9 --
Pojmovnik ::
 

Vasanta Pancami   Vasanta Pañcami

 
Prvi da dan proljeća u Indiji ( Sjeverna Hemisfera). Peti dan rastućeg mjeseca slavi se dolazak proljeća u Vrindavan nudeći Krsni raznovrsno lišće i cvijeće, i svežanj svježe mlade trave. Stvari koje simboliziraju život i razvoj.
 
 

Prateći korake od Vraja-basis u Vrindavani, osoba treba bojama ukrasiti Njegovo (Krsnino) tijelo i izvesti poseban aratrika za Njega. Također su prikladne ponude žutog cvijeća.

 Žutim cvijećem gorušice obilježava se početak procvata prirode otkrivajući njezinu veličanstvenu raskoš.

Na ovaj dan se treba izvesti vasanta raga. Božanstvima u hramu, posebice u Vrindavani oblači se žuta ili žuto – zelena odjeća.

Na mjestima kao što su Vrindavan, Mayapur, Jagannath Puri i Udupi žene na ovaj dan također oblače žutu odjeću. Pošto je prvi dan proljeća izvodi se mnoštvo obreda za obilje – za obitelj, za žene, za usjeve, za krave i sl. Održava se mnoštvo festivala.

Taj dan se puja posvećuje Saraswati a ljudi se mole za mudrost i razumijevanje. U Bengalu, mjesto gdje se čuva božanstvo Saraswati, ukrašeno je s  rangoli (tehnika oslikavanja zidova i podova puderom u bojama). Oblik ribe smatra se povoljnim. Članovi obitelji kupaju se rano ujutro i oblače žutu odjeću. Zatim se okupljaju oko božanstva gdje svećenik započinje s pujom.

Arati se uzima s božanstva a vatra se prenosi od jednog štovatelja do drugog kako bi im ugrijala ruke i dotakla čela. Djeca stavljaju svoje knjige ispod božičinih nogu. Taj dan se niti jedna knjiga ne uzima, označavajući tako da je božica blagoslovila knjige.

Djeca uče čitati svoje prve riječi (jer se ovaj dan smatra jako povoljnim za početak učenja). Škole, fakulteti, (i ostala mjesta na kojima se stječe znanje) organiziraju svečanosti posvećene božici Saraswati.

Vasant Pancami je festival religioznosti, novog početka, značajan za zajednice. Obilježava se diljem svijeta s puno mašte i optimizma.

Započinju se novi planovi, održavaju vjenčanja……

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 52 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 3777 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::