Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
U ovom dobu sukoba i licemjerja oslobođenje se može dostići samo pjevanjem Gospodinova svetog imena. Nema drugog načina. Nema drugog načina. Nema drugog načina.
-- Brhan-naradiya Purana --
Pojmovnik ::
 

Pandava Nirjala Ekadasi

 
Audiozapis ove priče možete poslušati O V D J E
Priču čita; Bhakta Ivan A.
Montaža; Bhakta Mario I.
 
 

Iz Brahma-vaivarta Purane

Jednom je Bhimasena, mlađi brat Maharaje Yudhisthire, upitao velikog mudraca Srila Vyasadevu, djeda Pandava, dali se moguće vratiti u duhovni svijet bez da se poštuju sva pravila i propisi vezani uz Ekadasi post.

Bhimasena reče; O veliki inteligentni i učeni djede, moj brat Yudhisthira, moja draga majka Kunti, i moja voljena žena Draupadi, kao i Arujna, Nakula i Sahadeva, pridržavaju se potpunog posta na svaki Ekadasi poštujući sva pravila, smjernice i propise vezane za taj sveti dan. Pošto su vrlo religiozni, govore i meni da bi se trebao pridržavati posta na taj dan. Ali, O učeni djede, ja im odgovaram kako ne bih mogao preživjeti bez hrane, zato što kao sin Vayudeve – Samanaprana (probavnog zraka) glad je nepodnošljiva za mene. Mogu dati velikodušnu milostinju i pravilno obožavati Gospodina Keshavu na sve načine sa svim predivnim upacharas (predmetima), ali se ne mogu pridržavati posta na Ekadasi. molim te reci mi kako mogu steći iste povoljne rezultate bez posta.

Čuvši te riječi, Bhimin djed, Srila Vyasadeva reče; Ako želiš dostići rajske planete i izbjeći paklenske, svakako se moraš pridržavati posta obaju Ekadasija, i u svijetloj i u tamnoj četrnarstodnevnici.

Bhima odgovori; O veliki i slavni djede, molim te poslušaj moju molbu. O najveći muni, pošto ne mogu preživjeti ako ne jedem barem jedanput na dan, kako onda mogu preživjeti potpun post? U mom želudcu gori posebna vatra Vrika, probavna vatra. Agni, polubog vatre, silazi od Gospodina Visnua preko Brahme, od Brahme do Angirasa, od Angirasa do Brihaspathia, i od Brihaspathija do Samya, koji je Agnijev predak. On je čuvar u Nairrittijevoj službi. On je jedan od osam materijalnih elemenata i Parikshit Maharaja, vrlo je upućen u ispitivanje. Jednom je ispitao Maharaju Shibi pretvorivši se u goluba.

Agne se dijeli na tri dijela; DavAgni, šumski požar, JatharAgni, probavnu vatru u želudcu, i VadavAgni, vatru koja stvara maglu kada se npr. sudaraju topla i hladna struja u oceanu.  Drugo ime za probavnu vatru je Vrika. Ova snažna vatra prebiva u Bihminom želudcu.

Samo kad sam posve sit ova vatra u mom želudcu je zadovoljena. O veliki mudrače, vjerojatno bi mogao postiti samo jednom, stoga te preklinjem reci mi koji je Ekadasi vrijedan mog posta i koji sadrži sve ostale Ekadasije. S vjerom ću svetkovati taj post u nadi da ću dostići potpuno oslobođenje.

Srila Vyasadeva odgovori; O kralju, čuo si od mene o raznim vrstama propisanih dužnosti, kao što su usavršavanje Vedskih svečanosti i puja. U Kali – yugi, se međutim, nitko neće pravilno moći pridržavati svih ovih propisanih, službenih dužnosti. Stoga ću ti sada reći, kako netko može, bez velikog napora, uz male strogosti steći veliku dobrobit i sreću. Srž toga zapisana je u Vedskoj literaturi znanoj kao purane, u kojoj piše da nitko ne bi trebao jesti niti na Ekadasi svijetle polovice mjeseca (četrnaestodnevnice), niti na Ekadasi tamne polovice (SB.12.13.12). U Bhagavata Purani nalazi se najbolji dio Vedske filozofije (sara-vedanta-saram), a jasna poruka Bhagavatama je da se treba potpuno predati Gospodinu Sri Krsni i s ljubavlju Ga služiti. Pravilno pridržavanje svetkovanja Ekadasija velika je pomoć u tom napretku. Zato je Srila Vyasadeva jednostavno opisao Bhimi važnost Ekadasi posta: "Onaj tko posti na Ekadasi pošteđen je odlaska na paklene planete".

Čuvši Srila Vyasadevine riječi, sin Vayunov, Bhimasena, najjači od svih ratnika, uplašio se i počeo se tresti kao list na banjanovom drvetu za jaka vjetra. Uplašeni Bhimasena reče; O djede, što mi je činiti? Ja sam potpuno nemoćan i slabo opremljen da postim dva puta mjesečno tijekom cijele godine. Molim te opiši mi jedan post koji će mi darovati najveću dobrobit.

Vyasadeva odgovori; Bez da piješ i vodu, trebaš postiti Ekadasi koji nastupa za vrijeme svijetle četrnaestodnevnice mjeseca Jyeshtha (svibanj – lipanj), kad je sunce u znaku bika (Vrishabh) i blizanaca (Mithun). Prema učenim osobama, taj se dan osoba može kupati i izvoditi Achamana za pratiprokshana pročišćenje. Za vrijeme kupanja osoba može popiti samo količinu vode koja je jednaka kapi zlata ili koliko treba da se natopi samo jedno zrno gorušice. Samo se tolika količina vode smije staviti na desni dlan za gutljaj, koju osoba treba oblikovati da sliči kravljem uhu. Ako osoba popije više vode od toga, isto je kao da je pila vino – usprkos velikoj ljetnoj vrućini (na sjevernoj hemisferi i hladnoći na južnoj).

Osoba nikako ne smije ništa jesti, jer i na taj način prekida ovaj post. Ovaj strogi post počinje od izlaska sunca na dan Ekadasija pa sve do izlaska sunca na Dvadasi. Ako se osoba pridržava ovog velikog posta vrlo strogo, lako stječe rezultate kao da je svetkovala sva dvadeset četiri Ekadasija tokom cijele godine.

Na Dvadasi bhakta se treba rano ujutro okupati. Zatim, prema propisanim pravilima, i naravno u skladu sa svojim mogućnostima, treba dati nešto zlata i vode dostojnom brahmanima. Na kraju, pažljivo treba častiti prasadam s njima.

O Bhimasena, onaj tko posti na ovaj poseban Ekadasi, može steći dobrobiti kao da je postio sve Ekadasi tijekom godine. U to nema sumnje, niti će je biti. O Bhima, sad počuj koje osobite zasluge stječe onaj tko posti na ovaj Ekadasi. Vrhovni Gospodin Keshava, koji drži školjku, disk, topuz, i lotos, osobno mi je rekao; "Svatko bi trebao uzeti utočiše u Meni i slijediti Moje naredbe". Zatim mi je rekao da svatko tko posti na ovaj Ekadasi, bez da pije čak i vodu ili jede, oslobađa se svih grješnih reakcija, i da svatko tko svetkuje ovaj teški nirjala post Jyeshtha-shukla Ekadasija uistinu stječe dobrobiti svih drugih Ekadasi postova.

O Bhimasena, u Kali-yugi, dobu svađa i licemjerja, gdje su sva načela Veda zaboravljena ili skroz umanjena, i gdje neće biti prikladne milostinje ili svetkovanja po drevnim Vedskim načelima i obredima, kako će se onda tamo ljudi pročišćavati? Ali zato će tamo imati priliku postiti na Ekadasi i tako se osloboditi svih prošlih grijeha.

O Vayin sine, što ti još mogu reći? Ne bi trebao jesti tijekom Ekadasija koji nastupa za vrijeme tamnih i svijetlih četrnaestodnevnica, čak bi se trebao odreći i vode (nir – bez, jalaa -voda) na osobito povoljan dan Jyeshtha-shukla Ekadasija. O Vrikodara (istinoljubivi izjelice), tko god posti na ovaj Ekadasi  stječe milost kao da se kupao na svim mjestima hodočašća, dao sve vrste milostinje dostojnim osobama, i postio na sve tamne i svijetle Ekadasije tijekom godine, u jednom. U to nema sumnje.

O tigre među ljudima, tko god posti na ovaj Ekadasi postaje istinski velika osoba i stječe sve vrste blagostanja i bogatstva, žitarice, moć i zdravlje. A u užasnom trenutku smrti, strašni Yamaduta, čija put je žuta i crna i koji maše ogromnim topuzom i u zraku vrti mistično pasha uže kojim hvata svoje žrtve, neće mu prići. Ustvari, takva pobožna duša na kraju odlazi u vrhovno prebivalište Gospodina Visnua na Visnu-dutas, gdje dobija transcendentalno lijepo tijelo odjeveno u sjajne žute halje i u kojem u svoje četiri ruke drži disk, topuz, školjku i lotos, sličeći Gospodinu Visnuu. Sve ove dobrobiti su zasigurno dobar razlog zbog kojih bi osoba svakako trebala postiti na ovaj vrlo povoljan i važan Ekadasi, odričući se i čak vode.

Kad ostale Pandave čuju o dobrobitima koje se stječu slijeđenjem Jyeshtha-shukla Ekadasija, oni će ga odlučiti svetkovati točno onako kako je njihov djed Srila Vyasadeva objasnio njihovom bratu, Bhimeseni. Svi će Pandave svetkovati suzdržavajući se bilo što jesti i piti, i zato će se taj dan zvati i Pandava Nirjala Dvadasi (to je ustvari Maha-Dvadasi).

Srila Vyasadeva nastavi; O Bhismasena, zato trebaš svetkovati ovaj važan post da bi se oslobodio svih prošlih grješnih posljedica. Ovako se trebaš moliti Svevišnjoj Božanskoj Osobi, Gospodinu Sri Krsni, izjavljujući; "O Gospodaru svih deva (polubogova), O Svevišnja Božanska Osobo, danas ću svetkovati Ekadasi bez da pijem imalo vode. O neograničeni Anantadev, prekinut ću post slijedeći dan, na Dvadasi". Zatim, da bi se uklonili svi njegovi grijesi, bhakta treba slaviti ovaj Ekadasi s potpunom vjerom u Gospodina potpuno kontrolirajući svoja osjetila. Bilo da su njegovi grijesi jednako veliki kao Planina Sumeru ili Mandarachala brdo, ako on ili ona svetkuju ovaj Ekadasi, svi grijesi koje je nakupio poništavaju se i spaljuju u pepeo. Toliko je velika moć ovog Ekadasija.

O najbolji među ljudskim bićima, mada bi osoba trebala dati vodu i krave u milostinju za vrijeme Ekadasija, ako iz nekog razloga ili nečeg drugog ne može, tada bi trebala kvalificiranom brahmani darovati odjeću ili vrč pun vode. Ustvari, milost koju stječe darujući vodu jednaka je dobrobiti darivanja 10 miliona puta zlata na dan.

O Bhima, Gospodin Krsna je rekao da tko god svetkuje ovaj Ekadasi treba obaviti Sveto kupanje, dati milostinju dostojnoj osobi, mantrati Gospodinova Sveta imena na japa-mali, i obaviti raznovrsna žrtvovanja, jer radeći to taj dan osoba stječe trajne dobrobiti. Stoga nema potrebe obavljati nikakve druge religijske dužnosti. Pridržavanjem ovog Ekadasi posta osoba dostiže vrhovno prebivalište Gospodina Visnua. O najbolji od Kurua, ako osoba taj dan pokloni zlato, odjeću ili bilo što drugo, steći će vječnu milost.

Upamti, tko god da jede žitarice na Ekadasi postaje okružen grijehom i uistinu jede samo grijeh. U stvari, već je postao onaj koji jede pse, i nakon smrti patit će u paklenim uvjetima. Ali onaj tko svetkuje ovaj sveti Jyeshtha-shukla Ekadasi i nešto da u milostinju svakako će dostići oslobođenje od kruga ponovnog rođenja i smrti i odlazi u vrhovno prebivalište. Svetkovanje ovog Ekadasija, koji je sjedinjen s Dvadasijem, oslobađa osobu užasnih grijeha kao što je ubojstvo brahmane, pijenje alkohola i vina, zavisti na duhovnog učitelja, zanemarivanja njegovih naredbi i neprestanog laganja.

Osim toga, O najbolji među ljudima (Jivottama), svaki muškarac i žena koji pravilno svetkuju ovaj Ekadasi i obožavaju Vrhovnog Gospodina Jalshayu (Koji spava na vodi), i tko slijedeći dan zadovolji kvalificiranog brahmanu s ukusnim slatkišima te donira kravu i novac – takva osoba toliko zadovoljava Svevišnjeg Gospodina Vasudevu da sto prošlih generacija u obitelji te osobe zasigurno odlazi u Gospodinovo Vrhovno prebivalište, iako su možda bili veliki grešnici, imali loš karakter ili počinili samoubojstvo, i sl. U stvari, onaj tko svetkuje ovaj nevjerojatan Ekadasi odlazi u veličanstvenom rajskom avionu (vimana) u Gospodinovo prebivalište.

Onaj tko na ovaj dan brahmani da vrč za vodu, kišobran ili cipele sigurno će otići na rajske planete. Ustvari, tko god da sluša o ovim slavama također  odlazi u transcendentalno prebivalište Vrhovnog Gospodina, Sri Visnua. Tko god izvrši Shraddha obred za svoje pretke na vrijeme pomrčine mjeseca zvanog Amavasya, osobito ako nastupa kad i pomrčina sunca zasigurno stječe velike dobrobiti, ali te iste dobrobiti stječe onaj tko samo sluša ovu svetu propovijed  - toliko je snažan i drag Gospodinu ovaj Ekadasi.

Osoba treba pravilno oprati zube, i bez jela i pića, svetkovati ovaj Ekadasi kako bi zadovoljio Vrhovnog Gospodina, Keshavu. Dan nakon Ekadasi osoba treba obožavati Svevišnju Božansku Osobu u Njegovom obliku Trivikrama nudeći Mu vodu, cvijeće, incense, i sjajnu upaljenu lampu. Zatim se bhakta treba od srca pomoliti "O Bože nad bogovima, O spasitelju svakog, O Hrishikesha, gospodaru osjetila, ljubazno mi daruj dar oslobođenja, iako Ti ne mogu darovati ništa veće od ovog skromnog vrča napunjenog vodom". Zatim bhakta treba darovati vrč vode brahmani.

O Bhimasena, nakon ovog Ekadasi posta i doniranja preporučenih predmeta u skladu sa njegovim mogućnostima, bhakta treba nahraniti brahmane i zatim u miru častiti prasadam.

Srila Vyasadeva zaključi, naređujem ti da postiš ovaj povoljni, pročišćavajući, Dvadasi na način koji sam ti opisao. Tako ćeš se potpuno osloboditi svih grijeha i dostići vrhovno prebivalište.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 23 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 7805 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::