Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Ostavi sve vrste religija i samo se predaj Meni. Oslobodit ću te svih grješnih posljedica. Ne boj se
-- Bhagavad-gita 18.66 --
Pojmovnik ::
 

Utpanna Ekadasi

 
Audiozapis ove priče možete poslušati O V D J E
Priču čita; Božena R.
Montaža; Bhakta Mario I.
 
 

Priča o nastanku Ekadasija.
Iz Bhavisya-uttara Purane

Suta Gosvami reče: O mudri brahmane, nekada davno Gospodin Sri Krsna, Vrhovna Božanska Osoba, objasnio je slave Sri Ekadasija i pravila i propise kojih se trebaju pridržavati svi koji poste na taj sveti dan. O najbolji među brahmanama, tko god sluša o podrijetlu i slavama te posti na taj sveti dan izravno odlazi u prebivalište Gospodina Visnua, nakon što u ovom materijalnom svijetu uživa u različitim vrstama sreće.

Arujna, Prthin sin upita Gospodina, O Janardana, koje su pobožne prednosti osobe koja potpuno posti, one koja jede samo navečer ili one koja jede samo u podne i kakvih se propisa treba pridržavati na različite Ekadasije? Ljubazno Te molim, objasni mi.

Vrhovna Gospodin Krsna odgovori, O Arujna, na početku zime (sjeverna polutka), Ekadasiji koji padaju u vrijeme tamne četrnaestodnevnice mjeseca Margasirsha (studeni - prosinac), početnik treba započeti svoje slijeđenje zavjeta za Ekadasi.

Na Dasami, dan prije Ekadasija, osoba treba dobro oprati zube. Zatim za vrijeme osmog dijela Dasamija, neposredno prije zalaska sunca, treba večerati.

Slijedeće jutro bhakta se treba zavjetovati, u skladu s pravilima i propisima, te početi postiti. U podne se treba okupati u rijeci, jezeru ili malom jezeru. Kupanje u rijeci najbolje pročišćava zatim u jezeru, dok kupanje u malom jezeru najmanje pročišćava. Ako mu nisu dostupni ni rijeka ni jezero ni jezerce može se okupati izvorskom vodom.

Bhakta treba pjevati ove molitve koje sadrže imena Majke Zemlje: ''O Asvakrante! O Rathakrante! O Vishnukrante! O Vasundhare! O Mrttike! O Majko Zemljo! Ljubazno Te molim ukloni grijehe koje sam nagomilao u prošlim životima da mogu otići u sveto prebivalište Vrhovnog Gospodina''. Dok tako pjeva bhakta treba svoje tijelo premazati blatom.

Za vrijeme posta bhakta ne bi trebao razgovarati s onima koji su skrenuli sa svog puta pobožnosti, s ljudima koji jedu pse, lopovima ili licemjerima, kao i sa klevetnicima; koji obezvređuju polubogove, vedsku literaturu ili brahmane; ili bilo kojom bezbožnom osobom, kao što je onaj tko uživa u nedopuštenom seksu, tko je razbojnik, ili onaj tko pljačka hramove. Ako bhakta razgovara ili samo vidi takvu osobu za vrijeme Ekadasija mora se pročistiti izravnim gledanjem u sunce.

Nakon toga bhakta treba ponizno obožavati Gospodina Govindu s prvoklasnom hranom i cvijećem. U svom domu treba Gospodinu ponuditi lampu iz čiste pobožne svjesnosti. Također treba izbjegavati spavati tijekom dana i u potpunosti se treba suzdržavati od seksa. Posteći od hrane i vode, treba radosno pjevati o Gospodinovim slavama i cijelu noć svirati instrumente za Njegovo zadovoljstvo.

Nakon što je cijelu noć ostao budan, u pravilnoj svjesnosti, bhakta treba kvalificiranom brahmani dati milostinju i ponizno mu ponuditi svoje poštovanje, moleći ga da mu oprosti uvrede.

Oni koji su iskreni u svojoj pobožnoj službi znaju da je Ekadasi za vrijeme tamne četrnaestodnevnice jednako povoljan kao i onaj za vrijeme svijetle četrnaestodnevnice. O kralju, ne treba se praviti razlika između te dvije vrste Ekadasija.

Poslušaj rezultate koji se stječe onaj tko slavi Ekadasi na ovaj način:

Niti jedna milost koju je netko stekao kupajući se na svetom mjestu poznatom kao Sankhoddhara, gdje je Gospodin ubio demona Sankhasuru, niti milost onog tko je vidio Gospodina Gadadharu nije jednaka 1/16 milosti koja se stječe postom na Ekadasi. Rečeno je da je davanje milostinje ponedjeljkom, na dan punog mjeseca, dobrobit 100.000 puta veća od običnog davanja milostinje. O osvojitelju bogatstva, onaj koji daje milostinju na dan sankrantia (ekvinocija) dostiže 400.000 puta veću dobrobit.

Ipak, samim pošćenjem na Ekadasi osoba dostiže sva ta pobožna djela, kao i sve pobožne rezultate koje je netko dostigao na Kuruksetri za vrijeme pomrčine sunca ili mjeseca. Zato, iskrena duša koja u potpunosti posti na Ekadasi stječe 100 puta veću dobrobit od onog tko izvodi Asvamedha-yatru (žrtvovanje konja). Onaj tko slavi Ekadasi samo jednom stječe 10 puta veću dobrobit od onog tko je dao 1000 krava u milostinju učenom brahmani.

Onaj tko nahrani samo jednog brahmacarija stječe 10 puta veću milost od onog tko je u vlastitoj kući nahranio 10 čestitih brahmana. Ali 100 puta veću milost od hranjenja brahmacarija stječe onaj tko pokloni zemlju siromašnom i uglednom brahmani, a 1000 puta veću milost od toga stječe onaj tko za ženu da nevinu djevojku mladom, dobro školovanom, odgovornom čovjeku, 10 puta veću dobrobit od toga stječe onaj tko ne očekujući ništa za uzvrat obrazuje djecu u duhovnom smjeru. Međutim, 10 puta veću dobrobit od toga stječe onaj tko gladnog nahrani žitaricama. Ustvari, davanjem milostinje onima koji je uistinu trebaju najbolje je od svega, i nikada nije bilo niti će ikada biti bolje milostinje od ove.

O Kuntin sine, svi preci i polubogovi u raju veoma su zadovoljni onim tko žitarice daje u milostinju. Ali milost stečena potpunim postom na Ekadasi ne može se mjeriti. O Arujna, najbolji među Kuruima, snažne posljedice ove milosti neshvatljive su čak i polubogovima, a onaj tko samo večera na Ekadasi stječe polovicu ovih milosti.

Zbog toga, osoba koja odluči postiti na Ekadasi treba jesti ili samo u podne, obrok koji ne sadrži žitarice ili mahunarke, ili potpuno postiti. Boravak na mjestu hodočašća, davanje milostinje i paljenje žrtvene vatre priznaju se samo do dolaska Ekadasija. Zato bi svi koji se boje jada u materijalnom svijetu trebali štovati Ekadasi. Na Ekadasi osoba ne smije piti vodu iz školjke, ubiti živo biće kao što su riba i svinja ili jesti žitarice i mahunarke.

Tako sam ti, O Arujna, objasnio najbolje načine posta, o kojima si Me pitao.

Arujna tada upita: O Gospodine, prema Tebi, 1000 Vedskih žrtvi ne može se mjeriti ni sa jednim postom na Ekadasi. Kako je to moguće? Kako je Ekadasi postao najznačajniji od svih dana?

Gospodin Sri Krsna mu odgovori: Ispričat ću ti zašto od svih dana Ekadasi najviše pročišćava. U Satya – Yugi živio je iznenađujuće strašan demon, Mura. Uvijek je bio ljut, polubogovi su ga se bojali, porazio je čak i Indru, kralja raja; Vivasvana, Boga sunca, osam Vasua, Gospodina Brahmu; Vayua, Boga vjetra; i Agnija, Boga vatre. Zahvaljujući njegovoj nevjerojatnoj snazi svi oni su bili pod njegovom kontrolom.

Tada je Gospodin Indra došao ispred Gospodina Sive i rekao: Svi smo pali sa svojih planeta i sada bespomoćno lutamo zemljom. O Gospodine, kako se možemo osloboditi ovih nevolja? Kakva će biti sudbina nas polubogova?

Gospodin Siva mu odgovori: O najbolji među polubogovima, otiđi do prebivališta Gospodina Visnua, koji leti na Garudi. On je Jagannatha, On je gospodar univerzuma i njegovo utočište, i On štiti sve duše koje su Mu se predale.

Gospodin Krsna nastavi: O Arujna, osvojitelju bogatstva, nakon što je Gospodin Indra čuo riječi Gospodina Visnua, pošao je, zajedno sa ostalim polubogovima, do prebivališta Gospodina Jagannathe, gospodara univerzuma i zaštitnika svih duša.

Vidjevši Gospodina kako spava kraj vode polubogovi su, predvođeni Indrom, sklopili dlanove i upućivali Mu ove molitve: O Vrhovna Božanska Osobo; O Madhusudana (ubojico demona Madhua), molimo Te zaštiti nas. U strahu od demona Mure, mi polubogovi došli smo Krsna Tebi, pruži nam utočište. O Jagannatha, Ti si tvorac svega i stvoritelj svega. Ti si majka i otac cijelog svemira. Ti si stvoritelj, održavatelj i razoritelj svega. Ti si vrhovni pomagatelj svih polubogova, jedino nam Ti možeš donijeti mir. Ti si zemlja, nebo i svemogući dobročinitelj.

Ti si Siva, Brahma a i Visnu, održavatelj sva tri svijeta. Ti si Bog sunca, mjeseca i vatre. Ti si prvorazredni maslac, žrtvovanje, sveta vatra, mantra, propisi, svećenik i tiho mantranje jape. Ti sam si žrtvovanje, njezin naručitelj i uživatelj, Vrhovna Božanska Osoba. Ništa u sva tri svijeta, pokretno i nepokretno, ne može postojati izvan Tebe. O Vrhovni Gospodine, bože nad bogovima, Ti si zaštitnik onih koji uzmu utočište u Tebi. O vrhovni mističe, O utočište neodlučnih, molimo Te zaštiti i spasi nas. Nas, polubogove porazio je demon i pali smo iz svojih rajskih kraljevstava. Svrgnuti sa svojih položaja, O Gospodine univerzuma, lutamo zemljom.

Gospodin Krsna nastavi: čuvši Indru i ostale polubogove, Sri Visnu, Vrhovna Božanska Osoba upita: Koji demon posjeduje toliku moć obmane da može poraziti sve polubogove? Kako se zove i gdje živi? Od koga dobiva snagu i utočište? Reci Mi sve, O Indra, i ne boj se.

Gospodin Indra odgovori: O Vrhovna Osobo, O Bože nad bogovima, O Ti koji nadvladavaš strah u srcima Svojih čistih bhakta, O Ti koji si toliko milostiv prema svojim vjernim slugama. Nekoć je bio moćan demon iz Brahma dinastije koji se zvao Nadijangha bio je užasno strašan i odlučio je, u potpunosti, uništiti polubogove. On ima sina koji se zove Mura.

Murin glavni grad je Chandravati, i iz njega je užasno zao i snažan demon Mura osvojio cijeli svijet i pokorio sve polubogove, istjeravši ih iz njihovog rajskog kraljevstva. Umislio je da je, Indra – kralj raja; Agni – Bog vatre, Yama – Gospodar smrti, Vayu – Bog vjetra, Isa ili Gospodin Shiva, Soma – Bog mjeseca i Pasi ili Varuna – Bog vode. Također je počeo emanirati svjetlo poput Boga sunca i upravljati oblacima. Nemoguće ga je poraziti. O Gospodine Visnu, molimo Te, ubij tog demona i učini da polubogovi pobijede.

Čuvši te riječi od Indre, Gospodin Janardana veoma se razljutio i rekao: O moćni polubogovi, svi se zajedno uputite prema Murinom glavnom gradu, Chandravati.

Ohrabljeni polubogovi, na čelu s Gospodinom Harijem, krenuše prema Chandravati. Kada je Mura vidio polubogove, počeo je rikati zajedno sa bezbroj tisuća drugih demona, koji su u rukama držali blistavo oružje. Silno naoružani demoni napali su polubogove koji su napuštali bitku bježeći na sve strane. Vidjevši Vrhovnog Gospodina Hrsikeshu, gospodara osjetila, demoni su sa različitim vrstama oružja nasrnuli na Njega. Kad su počeli napadati Gospodina koji u svojim rukama drži mač, disk i toljagu, On je odmah proboo sve njihove udove svojim smrtonosnim strijelama. Mnogo tisuća demona umrlo je od Gospodinove ruke.

Na kraju se vođa demona, Mura, borio s Gospodinom. Mura je svojom mističnom moći odbijao svako oružje koje je Svevišnji Gospodin Hrsikesa poslao na njega. Ustvari, demon je udarce oružja osjećao kao udarce cvijeća. Kad je Gospodin vidio da ne može poraziti demona Svojim mnogobrojnim oružjem – niti onim koje baca niti onim koje drži – nasrnuo je na demona golim rukama, koje su bile snažne kao željezna toljaga. Gospodin se tako borio s Murom 1000 božanskih godina i tada je, očigledno umoran, otišao na Badarikashranu. Tamo je Gospodin Yogesvara, najbolji od svih yogija, Gospodar univerzuma, ušao u predivnu pećinu zvanu Himavati, da se odmori.

O Dhananjaya, osvojitelju bogatstva, pećina je bila široka 96 milja a imala je samo jedan ulaz. Sa strahom sam ušao u nju i zaspao. Bez sumnje, O sine Pandua, bio sam umoran od ove velike bitke. Demon Me je, naravno, slijedio u pećinu, vidjevši Me gdje spavam, u sebi je rekao: ''Danas ću ubiti ubojicu svih demona, Harija.''

Dok je bezbožni Mura tako razmišljao, iz Mog tijela se manifestirala mlada djevojka veoma sjajnog lica. O sine Pandua, ugledavši je Mura se naoružao i počeo boriti s njom, ali jako se iznenadio kada je shvatio da se bori s njim bez prestanka.

Tada je kralj demona upitao: ''Tko je stvorio ovu ljutu, strašnu djevojku koja se tako snažno bori protiv mene, kao da me gađa munjama?'', i nastavio se dalje boriti s njom.

Iznenada sjajna božica smrska sva Murina oružja te ga istog trena zbaci iz kočije. Tad on golim rukama navali na nju, a kad ga je vidjela kako dolazi ljutito mu odsječe glavu. Tad demon napokon pade na tlo i ode u Yamarajino prebivalište. Ostali Gospodinovi neprijatelji, prestrašeni i bespomoćni, pobjegoše u podzemni svijet, Patalu.

Tada se Vrhovni Gospodin probudio i vidio mrtvog demona ispred sebe, kao i djevojku sklopljenih ruku koja kleči pred Njim. Njegovo lice pokazivalo je Njegovu iznenađenost, tada Gospodar univerzuma reče: ''Tko je ubio ovog pokvarenog demona? Lako je porazio sve polubogove, Gandharve, čak i samog Indru, zajedno s njegovom pratnjom, Marutie, porazio je i Nagasia (zmiju), gospodara nižih planeta. Čak je i Mene pobijedio, u strahu od njega sakrio sam se u ovu špilju. Tko je toliko moćan da Me zaštitio nakon što sam pobjegao s bojišta i zaspao u ovoj pećini?''

Tad djevojka progovori: Ja sam ubila ovog demona nakon što sam se pojavila iz Tvog transcendentalnog tijela. Ustvari, O Gospodine Hari, kada Te vidio kako spavaš htio Te ubiti. Shvaćajući patnje koje nanosi u sva tri svijeta, ubila sam tog zlog nitkova i tako oslobodila straha sve polubogove. Ja sam Tvoja slavna maha-sakti, Tvoja unutarnja snaga, koja tjera strah u srca tvojih neprijatelja. Ubila sam ovog zastrašujućeg demona kako bih zaštitila sva tri svijeta. Reci mi zašto si se iznenadio vidjevši ovog demona mrtvog, O Gospodine?

Vrhovna Božanska Osoba odgovori: O bezgrješna, veoma sam zadovoljan što vidim da si baš ti ubila ovog kralja demona. Tako si polubogove učinila radosnim, sretnim i punim blaženstva. Zato što si ugodila polubogovima u sva tri svijeta, veoma sam zadovoljan tobom. Zatraži što god želiš od Mene. Dat ću ti to bez dvojbe, doduše to će biti ništa u odnosu na ovo što si ti dala polubogovima.

Djevojka reče: O Gospodine, ako si zadovoljan sa mnom i želiš me nagraditi, daj mi moć da oslobodim grijeha svakoga tko posti na ovaj dan. Želim da polovicu pobožnih zasluga dobije onaj tko za vrijeme posta jede samo navečer (jela koja ne sadrže žitarice i mahunarke), a drugu polovicu ovih pobožnih djela neka dobije onaj tko za vrijeme posta jede samo u podne. Također, neka onaj tko se u potpunosti pridržava posta na dan moje pojave, potpuno kontrolirajući osjetila, ode u prebivalište Gospodina Visnua nakon što milijardu kalpi uživa sve vrste zadovoljstva u ovom svijetu. To je želja koju želim da mi ispuniš, moj Gospodine. O Gospodine Janardana, bez obzira dali se netko u potpunosti pridržava posta, jede samo navečer ili samo u podne, molim Te, nagradi ga religioznim obilježjima, bogatstvom i na kraju ga oslobodi.

Vrhovna Božanska Osoba reče: O najbezgrešnija djevojko, to što si tražila bit će ti ispunjeno. Svi Moji bhakte na ovom svijetu sigurno će postiti na ovaj dan i zbog toga će postati slavni u sva tri svijeta i na kraju će doći i zauvijek ostati sa Mnom u Mom prebivalištu. Zato što si se, o Moja transcendentalna moći, pojavila jedanaestog dana opadajućeg mjeseca, zvat ćeš se Ekadasi. Ako osoba posti na Ekadasi, Ja ću spaliti sve njezine grijehe i smjestit ću je u moje transcendentalno prebivalište. Ovo su dani, rastućeg i opadajućeg mjeseca, koji su Mi veoma dragi: Tritiya (treći dan), Asthami (osmi dan), Navami (deveti dan), Caturdasi (četrnaesti dan), a naročito Ekadasi (jedanaesti dan).

Milost koju netko stekne posteći na Ekadasi, veća je od bilo koje milosti stečene na neki drugi post ili odlaskom na hodočašće, čak je veća od one koja se stječe davanjem milostinje brahmanama.

Davši djevojci njezine blagoslove, Vrhovni Gospodin iznenada je nestao. Od tada je dan Ekadasija postao najmilostiviji i najpoznatiji dan u cijelom univerzumu. O Arujna, ako osoba pravilno slavi Ekadasi, ubijam sve njezine neprijatelje, dajući joj najviše odredište. Ustvari, ako osoba slavi ovaj veliki Ekadasi, na bilo koji od propisanih načina, uklanjam sve prepreke na njenom duhovnom putu i dajem joj savršenstvo u životu.

Tako sam ti, O sine Pandua, opisao podrijetlo Ekadasija, dana koji trajno uklanja sve grijehe. Ustvari, to je najpovoljniji dan za oslobađanje od svih grijeha, a nastao je da bi pomogao svima u univerzumu da dostignu savršenstvo.

Ne treba praviti razliku između Ekadasija rastućeg ili opadajućeg mjeseca; obadva se treba slaviti, O Partha, i ne treba ih razlikovati od Maha-Dvadasija. Tko god da posti na Ekadasi treba znati da ne postoji razlika između ta dva Ekadasija, jer obadva sadrže iste tithije.

Tko god potpuno posti na Ekadasi, pridržavajući se pravila i propisa, dostići će vrhovno prebivalište Gospodina Visnua, koji leti na Garudi. Blaženi su oni koji obožavaju Gospodina Visnua i provode vrijeme proučavajući slave Ekadasija. Onaj tko se zavjetuje da neće jesti ništa na Ekadasi nego da će jesti tek drugi dan stječe istu milost kao onaj tko izvodi žrtvovanje konja, u to nema sumnje. Na Dvadasi, dan nakon Ekadasija, osoba treba moliti, O Pundarikaksha, O lotosooki Gospodine, sad idem jesti. Molim Te, zaštiti me.

Nakon što je to izgovorio, mudri bhakta treba Gospodinovim lotosovim stopalima ponuditi cvijeće i vodu i pozvati Gospodina da jede dok pjeva mantru od 8 slogova tri puta.

Ako bhakta želi dobiti plod svoga posta, treba piti vodu uzetu iz svete posude u kojoj je ponudio vodu Gospodinovim lotosovim stopalima.

Za vrijeme Ekadasija mora se izbjegavati spavati tijekom dana, jesti u tuđoj kući, jesti više od jedanput, imati spolne odnose, jesti med, jesti iz brončanog tanjura, jesti urad-dal i premazivati tijelo uljem. Bhakta se mora odreći ovih osam stvari na Dvadasi.

Ako želi razgovarati s osobom koja je van svih kasta mora se pročistiti jedući lišće Tulasija ili amalaki voće. O najbolji među kraljevima, od ponoći Ekadasija do svitanja Dvadasija, osoba se treba kupati, obožavati Gospodina i izvršavati pobožne aktivnosti, uključujući davanje milostinje i paljenje žrtvene vatre.

Ako se osoba nađe u teškim okolnostima zbog kojih ne može pravilno prekinuti Ekadasi post na Dvadasi, najprije treba popiti vode a nakon toga može bez da zgriješi ponovno jesti.

Bhakte Gospodina Visnua koji danju i noću slušaju o ovoj sve-povoljnoj temi o Gospodinu iz usta drugog bhakte bit će uzdignuti na Gospodinove planete. A onaj tko čuje barem jednu izreku o slavama Ekadasija oslobađa se velikih grijeha kao što je ubojstvo brahmane.

Nikada neće postojati bolji način za obožavanje Gospodina Visnua od posta na Ekadasi. U to nema sumnje.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 60 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 7087 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::