Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Uvijek pjevaju Moje slave i trudeći se s velikom odlučnošću, te Me velike duše neprestano predano obožavaju, klanjajući se preda Mnom.
-- Bhagavad-gita 9.4 --
Pojmovnik ::
 

Vijaya Ekadasi

 
Audiozapis ove priče možete poslušati O V D J E
Priču čita; Mataji Amrita Taruni dd
Montaža; Bhakta Mario I.
 
 

Iz Skanda Purane

Yudhisthira Maharaja reče; O Gospodine Sri Krsna, O veličanstveni sine Vasudeve, molim Te budi milostiv prema meni i opiši mi Ekadasi koji nastupa za vrijeme tamne četrnaestodnevnice mjeseca Phalguna ( veljača – ožujak).

Gospodin Sri Krsna odgovori; O Yudhisthira, O kralju nad kraljevima, rado ću ti pripovijedati o tom slavnom postu, poznatom kao Vijaya Ekadasi. Tko god ga slavi sigurno će postići uspjeh u ovom ali i u sljedećem životu. Svi grijesi onog tko posti na ovaj Ekadasi, i čuje o njegovim uzvišenim slavama, bit će iskorijenjeni.

Narada Muni jednom upita Gospodina Brahmu: Tko sjedi na lotosovu cvijetu u vrijeme Vijaya Ekadasija? Sri Narada upita; O najbolji među polubogovima, ljubazno te molim reci mi, koju milost stječe onaj tko istinski posti na vijaya Ekadasi?

Narada, slavni predak mu tada odgovori; Dragi moj sine, ovaj najstariji post je čist i uklanja sve grijehe. Ovo do danas nikada nikome nisam otkrio, ali ti ćeš bez sumnje shvatiti da ovaj Ekadasi daruje dobrobiti na koje mu samo ime ukazuje… (Vijaya znači Pobjeda)

Kada je Gospodin Rama na četrnaest godina bio prognan u šumu, On, božica Sita i Njegov božanski brat Laksmana boravili su u Panchavati kao prosjaci. Tada je majku Situ oteo demon Ravana, zbog čega je Gospodin Rama prividno postao zbunjen kao obični čovjek koji pati. Dok je tražio Svoju voljenu družicu, Gospodin je naišao na umirućeg Jatayu. Veliki bhakta-grabežljivac vratio se u Vaikunthu nakon što je rekao Rami da je Njegovu voljenu Situ oteo Ravana.

Kasnije kad su se Gospodin Rama i Sugriva, kralj majmuna, sprijateljili. Zajedno su okupili snažnu vojsku majmuna i medvjeda, a Hanumana su poslali u Sri Lanku, gdje je vidio Janaki (Srimati Sita devi) u Ashoki u vrtu. Prenio joj poruku je Gospodina Rame i pokazao Njegov prsten kako bi ju uvjerio da obavlja službu za Vrhovnog Gospodina Sri Ramu.

Uz Sugrivinu pomoć, Gospodin Rama išao je prema Sri Lanki. Kada su s vojskom majmuna došli do obale oceana, nije Mu bilo jasno zašto je ocean neuobičajeno dubok i nepriateljski raspoložen. Rekao je Laksmani; O sine Sumitra, kako da steknemo dovoljno milosti da pređemo ovaj golemi ocean, beskrajno prebivalište Varuna deve? Ne vidim jednostavan način da ga pređemo, prepun je morskih pasa i ostalih vodenih nemani.

Laksmana odgovori; O najbolji od svih Bića, O Podrijetlo svih polubogova, O prvobitna Osobo, veliki mudrac Bakadalbhya živi na otoku udaljenom samo četiri milje odavde. O Raghava, vidio je mnoge Brahmane kako dolaze i odlaze, toliko je star i mudar. Otiđimo do njega, uzmimo njegov darshan, i upitajmo ga kako sigurno da dođemo do svog odredišta.

Tako su se Rama i Laksman uputili u skromni Asram neusporedivog Bakadalbhya Munia. Prilazeći mu, dva su mu Gospodina odala Svoje ponizno poštovanje kao da je drugi Visnu. Bakadalbhya je odmah shvatio da je Sri Rama zapravo Svevišnja Božanska Osoba, koja se iz Svojih razloga pojavila na zemlji i da se ponaša kao obično ljudsko biće.

Bakadalbhya reče Rami; O najbolji među ljudskim bićima, zašto si došao u moje skromno prebivalište?

Gospodin odgovori; O veliki, dva puta rođeni brahmano, sa Svojom vojskom majmuna i medvjeda došao sam do obale oceana u namjeri da ga prijeđem i pokorim Lanku i njihovog demonskog vođu Ravanu. O najbolji mudrače, molim te budi milostiv prema Meni i reci Mi kako da prijeđem taj golemi ocean. Evo zato sam danas došao u tvoj Asram.

Mudrac reče; O Gospodine Sri Rama, ispričat ću Ti o najuzvišenijem od svih postova, štuj ga i sigurno ćeš poraziti Ravanu i vječno biti veličan. Sada me pažljivo poslušaj.

Dan prije Ekadasija, izradi vodeni vrč od zlata ili srebra, ili čak od bakra, ili od bilo kojeg metala koji Ti je pri ruci. Napuni vrč čistom vodom i pažljivo ga ukrasi mangovim lišćem. Prekrij ga i položi blizu svetog oltara na uzvisini od sedam žitarica (sedam žitarica su: ječam, pšenica, riža, kukuruz, slanutak, kukani, i dal ili grašak). Ujutro se okupaj, ukrasi vodeni vrč cvjetnim vijencima i pastom od sandalovine, i poklopljen vrč uroni u ječam, mogranj, i kokos. Zatim s velikom ljubavlju i privrženošću obožavaj vodeni vrč Božanskog oblika i ponudi Mu tamjan, pastu od sanalovine, cvijeće, ghee lampu i pladanj raskošne hrane. Noć provedi budan kraj tog svetog vrča. Na vrh poklopca stavi ječam, i ostalo, te stavi zlatni murthy Gospodina Sri Narayane.

Kad Ekadasi osvane obavi svoje jutarnje kupanje i zatim ukrasi vodeni vrč pastom od sandalovine i vijencima. Onda obožavaj vrč prvorazrednim mirisnim štapićima i lampom, sandalovom pastom i cvijećem, zatim pobožno/predano stavi mnogo kuhane hrane, mogranj i kokos ispred vrča. I cijelu noć ostani budan.

Kada dwadasi osvane, odnesi vodeni vrč na obalu svete rijeke, ili na obalu malenog jezerca. Nakon što ga opet pravilno obožavaš, O kralju nad krajevima, ponudi sve prije spomenute primjese brahmani čista srca, koji je poznavatelj Veda. Ako Ti i Tvoj vojni zapovjednik ovako proslavite Vijaya Ekadasi, sigurno ćete pobijediti.

Gospodin Sri Ramacandra Bhagavatan, Svevišnja Božanska Osoba, učinio je kako Ga je Bakadalbhya savjetovao, i pobijedio je svu demonsku vojsku. Isto tako, tko god svetkuje Vijaya Ekadasi na ovaj način uvijek će pobjeđivati u ovom smrtnom svijetu, a nakon što ga napusti on/ona zauvijek će prebivati u mjestu gdje nema uznemirenosti, u Božjem kraljevstvu poznatom kao Vaikuntha.

O Narada, sine moj, iz ove povijesne priče možeš shvatiti zašto bi osoba trebala pravilno svetkovati ovaj Ekadasi post, strogo se pridržavajući, pravila i propisa. Ovaj je post toliko snažan da iskorjenjuje sva grešna djela, čak i najgrešnije osobe.

Gospodin Krsna zaključi: O Yudhisthira, tko god ovo čita ili sluša stječe istu milost kao da je u davna vremena izvršio žrtvovanje konja.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 24 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 5195 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::