Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Svi planeti u materijalnom svijetu, od najvišeg do najnižeg, mjesta su patnje na kojima se odvijaju uzastopno rađanje i umiranje, ali onaj tko dostigne Moje prebivalište, o Kuntin sine, nikada se više ne rađa.
-- Bhagavad-gita 8.16 --
Pojmovnik ::
 

Amalaki vrata Ekadasi

 
Audiozapis ove priče možete poslušati O V D J E
Priču čita; Amrita Taruni dd
Montaža; Bhakta Mario I.
 
 

Iz Brahmanda Purane

Kralj Mandhata jednom je upitao Vasishtha Munia; O veliki mudrače, molim te budi milostiv i reci mi nešto o svetom postu kojim mogu dostići vječnost.

Vasishtha Muni odgovori; O kralju, pažljivo slušaj dok ti govorim o najboljem od svih postova, Amalaki Ekadasiju. Onaj tko se s velikom vjerom pridržava posta na ovaj Ekadasi stječe golemo bogatstvo, oslobađa se svih vrsta grijeha i dostiže oslobođenje. Post na ovaj Ekadasi pročišćava više od milostinje od 1000 krava datih čistom brahmani. Zato te molim pažljivo poslušaj priču koju ću ti ispričati o lovcu, koji je svakodnevno primoran ubijati nevine životinje kako bi preživio, dostigao oslobođenje pažljivo posteći na Amalaki Ekadasi sljedeći propisana pravila i propise obožavanja.

U kraljevstvu Vaidisha, živjeli su brahmane, ksatriye, vaishye i sudre, i svi su podjednako bili obdareni  Vedskim znanjem, silnom tjelesnom snagom, i velikom inteligencijom. O lave među kraljevima, cijelo je kraljevstvo bilo prožeto zvucima Veda, nitko nije bio ateist ni grešnik. Vladar ovog kraljevstva bio je Kralj Pashabinduka, član dinastije Soma, mjeseca. Bio je poznat i kao Chitraratha, bio je jako religiozan i istinoljubiv. Govorilo se da je Kralj Chitraratha snažan kao 10.000 slonova, da mu je bogatstvo nemjerljivo i da savršeno dobro zna 6 dijelova Vedaske mudrosti.

Za vrijeme vladavine Maharaje Chitrarathe, nijedna osoba u kraljevstvu nije pokušala vršiti tuđu dharmu (službu), svi su savršeno vjerni svojoj dharmi - brahmana, ksatriya, vaisya i sudra. Niti jedan škrtac ni siromah nije se mogao naći, niti je bilo suša i poplava. Ustvari, u kraljevstvu nije bilo bolesti, i svi su bili dobrog zdravlja. Ljudi si se posvetili privrženom služenju Svevišnje Božanske Osobe, Gospodina Visnua, kao i kralj, koji se također posvetio posebnoj službi Gospodina Shive. Osim toga svi su dva puta mjesečno postili na Ekadasije.

Tako su, O najbolji među kraljevima, građani Vaidsha živjeli su mnogo godina u velikoj sreći i blagostanju. Ostavivši sve materijalističke religije, odlučili su se potpuno i s ljubavlju posvetiti službi Vrhovnog Gospodina, Harija.

Jednom, u Phalguna (veljača - ožujak) mjesecu, post za sveti Amalaki Ekadasi preklapao se sa Dvadasijem. Kralj Chitraratha shvatio je da se ovim osobitim postom može steći izuzetno velika dobrobit, stoga su se on i ostali građani Vaidisha pridržavali strogih pravila svetkovanja ovog svetog Ekadasija, pažljivo slijedeći sva pravila i propise.

Nakon kupanja u rijeci, kralj i svi njegovi podanici otišli su u hram Gospodina Visnua, gdje je raslo Amalki drvo. Najprije je kralj sa svojim učenim mudracima drvetu ponudio vrč vode, kao i lijepi baldahin, cipele, zlato, dijamante, rubine, bisere, safire i aromatične mirise. Zatim su obožavali Gospodina Parahurama ovom molitvom; '' O Gospodine Parahurama, O sine Renuka, O sve-zadovoljni, O osloboditelju svijeta, ljubazno se pojavi ispod ovog Amalaki drveta i primi naše ponizno poštovanje''.    

Zatim su se molili Amakaki drvetu; '' O Amalaki, O potomče Gospodina Brahme, ti možeš uništiti sve vrste grešnih djelatnosti. Molimo te primi naše ponizno poštovanje i ove skromne darove. O Amalaki, ti si zapravo oblik Brahmane, i jednom te obožavao čak i Gospodin Ramacandra osobno. Tko god te obiđe odmah se oslobađa svih grijeha''.  

Nakon što su izgovorili ove izvanredne  molitve, Kralj Chitraratha i njegovi podanici ostali su budni cijelu noć, moleći i služeći prema pravilima i odredbama koje nalaže sveti post na Ekadasi.

Jednom u vrijeme ovog vrlo povoljnog vremena posta i molitve prišao im je vrlo nereligiozan čovjek, koji je uzdržavao sebe i svoju obitelj ubijanjem životinja. Opterećen patnjom i grijehom, lovac je vidio kralja i stanovnike Vaidisha gdje  svetkuju Amalaki Ekadasi bdijući cijelu noć, posteći i obožavajući Gospodina Visnua u lijepom šumskom ozračju, koji je bio prelijepo ukrašen mnogim svjetiljkama. Lovac se sakrio u blizini, pitajući se kakav je to neobičan prizor pred njim.   

Što se to tamo događa?, pitao se. To što je vidio u onoj čarobnoj šumi ispod svetog Amalaki drveta bilo je Božanstvo Gospodina Damodare obožavano na Asani na vodenoj posudi, a što je čuo bili su bhakte koji su pjevali svete pjesme u kojima se opisuje transcendentalni oblik i zabave Gospodina Sri Krsne. Iako veliki nevjernik i ubojica nevinih ptica i životinja cijelu noć je proveo u velikom čudu gledajući proslavu Ekadasija i slušajući veličanje Gospodina.

Ubrzo nakon izlaska sunca, kralj i njegova kraljevska rodbina – uključujući dvorske mudrace i sve građane – završili su sa svetkovanjem Ekadasija i vratili se u grad Vaidishu. Lovac se vratio u svoju kolibu i zadovoljno pojeo svoj obrok.

Kada je lovac umro, zahvaljujući milosti koju je stekao postom na Amalaki Ekadasi i slušanjem o slavama Svevišnje Božanske Osobe, a usto je bio prisiljen probdjeti cijelu noć, postao je dostojan roditi se kao veliki kralj koji  ima mnogo kočija, slonova, konja i vojnika. Njegovo ime je bilo Vasuratha, sin Kralja Vidurathe, vladao je kraljevstvom Jayanti.

Kralj Vasuratka bio je snažan i neustrašiv, sjajan kao Sunce, i lijep kao Mjesec. Bio je snažan kao Sri Visnu, a u oprostu kao Zemlja. Vrlo milosrdan i istinoljubiv, Kralj Vasuratha uvijek je s ljubavlju uzvraćao božansku službu Svevišnjem Gospodinu, Sri Visnuu. Zato je postao veoma iskusan u poznavanju Veda. Uvijek aktivan u državnim poslovima, uživao je brinući se za svoje podanike, kao da su njegova djeca. Nije trpio ponos kod nikoga i kad bi ga kod nekog primijetio slomio bi ga. Izvodio je mnoga žrtvovanja, i uvijek bi se pobrinuo da siromašni u njegovom kraljevstvu dobiju dovoljno milostinje.

Jednog dana dok je lovio u  prašumi, Kralj Vasuratha sišao je s puteljka i izgubio se. Neko vrijeme je tumarao a na kraju postupno odustao, zastao je ispod drveta i, stavivši oružje ispod glave, zaspao.

Dok je spavao, naišlo je pleme domorodaca, koje je zamijenilo kralja sa svojim dugogodišnjim neprijateljem, i počelo razgovarati  na koje načine da ga ubiju. ''Zato što je ubio naše očeve, majke, šogore, unuke, nećake, i stričeve prisiljeni smo kao luđaci besciljno lutati šumom''. Tako razgovarajući, pripremali su se ubiti Kralja Vasurathu različitim oružjem, uključujući koplja, mačeve, strijele, i čudesnim konopom.

Ali ništa od ovog ubojitog oružja nije moglo ni dotaknuti uspavanoga kralja, vidjevši to uplašili su se. Od straha su izgubili snagu, i umalo i ono malo inteligencije što su imali i skoro se onesvijestili od zbunjenosti i slabosti. Iznenada se prelijepa žena pojavila iz kraljevog tijela, zbunjujući domoroce. Ukrašena mnogobrojnim nakitom, šireći čudesne mirise, noseći lijep vijenac oko vrata, njezine namrgođene obrve pokazivale su bijes, a u njezinim crvenim očima plamtjela je vatra, izgledala je kao utjelovljena smrt. Sa svojim plamtećim diskom brzo je ubila sve plemenske lovce, koji su pokušali ubiti usnulog kralja.

Tada se kralj probudio, i kad je vidio mrtve domoroce kako leže oko njega, iznenadio se. Zapitao se '' Dali si ovi silni neprijatelji moji! Tko ih ja tako nemilosrdno poubijao? Tko je moj slavni dobročinitelj?''

U tom trenutku začuo je glas s neba; "Pitao si tko ti je pomogao. Pa, koja osoba jedino može pomoći bilo kome u nevolji? To je nitko drugi nego Sri Kesava, Svevišnja Božanska Osoba, On štiti one koji uzmu utočište u Njemu bez sebičnih motiva".

Kada je čio ove riječi, Kralja Vasurathu preplavili su osjećaji ljubavi prema Svevišnjem Božanstvu Sri Keshavi (Krsni).

Vratio se u svoju predstolnicu i vladao kao drugi Gospodin Indra, bez bilo kakvih prepreka.

Zato, O Kralju Mandhata, uzvišeni Vasishtha Muni zaključi, … tko god svetkuje ovaj sveti Amalaki Ekadasi bez sumnje će dostići vrhovno prebivalište Gospodina Visnua. Toliko je velika milost koja se stječe svetkovanjem ovog najsvetijeg dana.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 64 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 5501 put.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::