Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Osoba potpuno svjesna Mene, koja zna da sam vrhovni uživatelj svih žrtvovanja i strogosti, gospodar svih planeta i polubogova te dobročinitelj i dobronamjernik svih živih bića dostiže mir  oslobađajući se patnje uzrokovane materijalnim bijedama.
-- Bhagavad-gita 5.29 --
Pojmovnik ::
 

Draupadi    Draupadī

 
Drupadina kći i žena sve petorice Pandava. Rodila se iz žrtvene vatre. I ona i njezin brat blizanac, Dhristadyumna, rođeni su kako bi pomogli uništiti Kuruovu dinastiju. Pokušaj njezina razodijevanja na kraljevskom skupu osudio je Kurue na propast. Arjuna ju je osvojio na njezinoj svayamvari, ali se udala za svu petoricu Pandava.
 
 

Najstarija kći Maharaje Drupade i djelomična inkarnacija božice sreće Saci, Indrine žene.

Jednom je Maharaja Drupada izvodio veliko žrtvovanje pod nadzorom mudraca Yaje. Prinošenjem prve ponude rođen je Dhrstadyumna, a prinošenjem druge ponude rođena je Draupadi, njegova sestra, koja se također zove Pancali.

Petorica Pandava su je oženili i sa svakim je imala po jednog sina. S Yudhisthirom je dobila sina po imenu Pratibhit, s Bhismasenom Sutasomu, a Arjunom Srutakirtija, s Nakulom Sataniku, a sa Sahadevom Srutakarmu.

Po ljepoti je bila ravna svojoj svekrvi Kunti.

Za vrijeme njezina rođenja iz neba se začuo glas koji je objavio da se treba zvati Krsna i da se rodila kako bi ubila mnogo ksatriya.

Sankarinim blagoslovom dobila je pet jednako sposobnih muževa. Kad je trebala izabrati muža, bili su pozvani prinčevi i kraljevi iz svih zemalja svijeta. Udala se za Pandave za vrijeme njihova progonstva u šumi, ali kad su se vratili kući, Maharaja Drupada im je dao u miraz ogromno bogatstvo. Srdačno su je primile sve Dhrtasastrine snahe.

Kad je bila izgubljena kao zalog u kockarskoj igri, silom su je odveli u skupštinsku dvoranu, gdje ju je Duhsasana pokušao obnažiti, čak i u prisutnosti starijih osoba kao što su Bhisma i Drona. Bila je velika bhaktina Gospodine Krsne i na njezine molitve, sam je Gospodin postao beskrajno dug komad odjeće kako bi je spasio od sramote.

Oteo ju je demon po imenu Jatasura, ali ga je njezin muž, Bhimasena, ubio i izbavio je. Milošću Gospodina Krsne, spasila je Pandave od prokletstva Maharsija Durvase. Kada su Pandave u tajnosti živjeli u Viratinoj palači, Kicaka je bio privučen njezinom savršenom ljepotom, ali je po Bhiminom uređenju taj demon bio ubijen, a ona spašena.

Bila je duboko ožalošćena kada je Asvatthama ubio petoricu njezinih sinova.

Pred kraj svog života krenula je sa svojim muževima koje je Yudhisthira poveo put Himalaje, ali nije mogla izdržati i pala je. Yudhisthira je objasnio uzrok njezina pada, no kada je došao u raj, susreo ju je kao božicu sreće u svoj njezinoj uzvišenosti.



Srimad Bhagavatam 1.13.3-4s

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 63 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 857 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::