Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Da bih izbavio pobožne, uništio bezbožne i ponovno uspostavio načela religije, pojavljujem se milenij za milenijem.
-- Bhagavad-gita 4.8 --
Pojmovnik ::
 

Arjuna    Arjuna

 
Treći Pandava i prisan prijatelj Gospodina Krsne. Bio je veliki strijelac i istakao se u bici na Kuruksetri s Krsnom kao vozačem njegovih bojnih kola. Upravo je Arjuni Krsna izgovrio Bhagavad-gitu uoči bitke. Začeo ga je Indra kad je Kunti izgovorila mantru da bi ga prizvala. U prethodnome je životu bio Nara, vječni pratilac Gospodina Narayane.
 
 

Veliki junak Bhagavad-gite i ksetra-ja sin Maharaje Pandua što ukazuje na sina kojeg je u ženi začeo rođak ili osoba propisano određena kako bi muž dobio potomka.

Kraljica Knti mogla je pozvati bilo kojeg poluboga. Kada je pozvala Indru, on je začeo Arjunu. Stoga je Arjuna potpuni dio Indre, kralja raja. Rođen je u mjesecu phalguni (veljača-ožujak) i zato je također poznat kao Phalguni. Kada  se rodio, glas s neba pretkazao e njegovu budućnost. Sve ugledne osobe iz različitih dijelova svemira, kao što su polubogovi, Gandharve, Aditye (sa sunčevog planeta), Rudre, Vasui, Nage, slavni rsiji bili su nazočni svečanosti, a Apsare su svima ugađale svojim pjesmama i rajskim plesom.

Krsnin otac i Arjunin ujak Vasudeva, poslao je obiteljskog svećenika Kasyapu da za Arjunu izvrši sve propisane samskare, procese pročišćenja. Obredu davanja imena bili su nazočni rsiji sa Satasrnge. Arjuna je imao četiri žene: Draupadi, Subhadru, Citrangadu i Ulupi, i s njima je imao četiri sina po imenu Srutakirti, Abhimanyu, Babhruvahana i Iravan.

Za vrijemeučeničkog života, bio je povjeren na školovanje velikom učitelju Dronacaryi, zajedno sa ostalim Pandavama i Kuruima. No svakog je nadmašio svojim marljivim učenjem. Samodisciplinom je osvojio srce Dronacarye koji ga je smatrao svojim najboljim učenikom i s radošću mu razotkrio sve tajne vojne znanosti. Bio je tako revan učenik da je vježbao strijeljanje čak i noću. Zbog svega toga, Dronacarya ga je odlučio učiniti najboljim strijelcem na svijetu. Prije toga ga je provjerio – postavio mu je metu koju je morao pogoditi – što je ovaj s lakoćom učinio. Arjuna je jednom spasio Dronacaryu od krokodila, a učitelj mu je, u znak zahvalnosti, dao oružje po imenu bhakmasiras.

Maharaja Drupada bio je neprijateljski raspoložen prema Dronacaryi i kada ga je napao, Arjuna ga je uhitio i doveo pred Donacaryu. Opkolio je grad Ahicchatru koji je pripadao Maharaji Drupadi, i preuzevši ga, poklonio Dronacaryi. Dronacarya je, zauzvrat, Arjuni objasnio povjerljivo rukovanje oružjem brahmasirasom, a Arjuna mu je obećao da će ga primijeniti samo ako bude potrebno, u slučaju da Dronacarya osobno postane njegov neprijatelj. Time je acarya pretkazao buduću bitku na Kuruksetri u kojoj je Dronacarya bio na protivničkoj strani. Iako ga je Arjuna porazio u ime svog učitelja Dronacarye, Maharaja Drupada odlučio je dati svoju kćer svom mladom protivniku, ali kada je čuo vijest – koja se kasnije pokazala neistinitom – o Arjuninoj smrti u požaru koji je podmetnuo Duryodhana, silno se razočarao. Zato je priredio skup na kojem je Draupadi trebala osobno odabrati muža, onog koji uspije probosti oko ribe obješene o strop. Ta je dosjetka bila posebno smišljena jer je Arjuna bio jedini koji je mogao izvesti taj podvig. Plan je uspio i tako se Drupadi ispunila želja da svoju čestitu kćer da Arjuni. Arjuna i njegova braća živjeli su u to vrijeme u tajnosti u dogovoru s Duryodhanom, te su preodjeveni u brahmane sudjelovali na skupu. Kad je na zaprepaštenje svih okupljenih ksatriya Draupadi vijencem ovjenčala siromašnog brahmanu, izabravši ga time za svoga supruga, Sri Krsna je obznanio Balarami da je to zapravo Arjuna.

Arjuna je u Haridvari (Hardwaru) sreo Ulupi, djevojku s Nagaloke. Opčinjen njome začeo je Iravana. Potom je sreo Citrangadu, kćer kralja Manipure, i tako je rođen Babhruvahana od kojeg potječu kraljevske obitelji u Manipuri i Tripuri. Što se Subhadre tiče, njezin brat Gospodin Sri Krsna  skovao je plan kako da pomogne Arjuni da je zadobije, jer ju je Baladeva želio dati Duryodhani. Yudhisthira se također složio sa Sri Krsnom i tako je Arjuna oteo Subhadru i oženio je. Subhadrin je sin Abhimanyu, otac Maharaje Pariksita, koji se rodio nakon očeve smrti.

Jednom je Arjuna zapalio šumu Khandavu i time zadovoljio boga vatre koji mu je dao oružje. Ljut zbog požara u šumi Khandavi, Indra ju uz pomoć svih ostalih polubogova napao Arjunu, no on ih je sve porazio, a Indradeva se morao vratiti u svoje rajsko kraljevstvo. Arjuna je također obećao svoju zaštitu jednom Mayasuri, koji mu je darovao dragocjenu školjku Devadattu. Zadovoljan njegovim junaštvom, Indradeva mu je također dao mnoga dragocjena oružja.

Kad Maharaja Yudhisthira nije uspio poraziti, kralja Magadhe, Arjuna je bio taj koji ga je ohrabrivao na sve načine te je s Bhismom i Gospodinom Krsnom krenuo u Magadhu da ubiju Jarasandhu. Krenuvši u pohod  kako bi sve druge kraljeve svijeta podčinio Pandavama (kao što je bio običaj nakon krunidbe svakog cara), osvojio je zemlju Kelindu i podjarmio njezina kralja Bhagadattu. Potom je putovao zemljama kao što su Antagiri, Ulukapura i Madapura i podčinio sve njihove vladare.

Jednom se podvrgao oštroj pokori, za što ga je kasnije nagradio Indradeva. Siva je također želio iskušati Arjuninu snagu te se susreo s njim u obliku urođenika. Došlo je do velike borbe između njih nakon koje mu je Siva, zadovoljan njime, otkrio svoj identitet. Posramljen, Arjuna je uputio molitve, na što mu je Siva, još zadovoljniji, darovao oružje pasupatu. Na taj način je stekao mnoga moćna oružja od različitih polubogova. Od Yamaraje je dobio dandastru, od Varune pasastru, a od Kuvere, rizničara rajskog kraljevstva, antardhanastru. Jednom je Indra pozvao Arjunu u posjet rajskom planetu Indraloki, koji se nalazi iznad mjeseca. Stanovnici su ga srdačno primili, a doček je bio priređen u Indradevinoj rajskoj skupštini. Potom se susreo s Indradevom koji mu je darovao svoje oružje vajru i poučio ga vojnom i glazbenom umijeću s rajskih planeta. S jedne strane, Indra je Arjunin pravi otac i stoga mu je želio pružiti priliku da uživa s proslavljenom kurtizanom i rajskom ljepoticom Urvasi. Kurtizane iz raja su požudne i Urvasi se jako željela približiti Arjuni, najsnažnijem ljudskom biću. Ušla je u njegovu sobu i izrazila svoje želje, no Arjuna je tada još jednom dokazao svoj besprijekoran karakter. Zatvorivši oči pred njom, oslovio ju je kao majku Kuru dinastije, stavljajući je tako u istu kategoriju sa svojim majkama Kunti, Madri i Sacidevi, Indrinom ženom. Razočarana, Urvasi ga je proklela i otišla. Ondje je sreo i glasovitog isposnika Lomasu i zamolio ga za zaštitu Maharaje Yudhisthire.

Kada su Gandharve zarobili njegovoga neprijateljski raspoloženog rođaka Duryodhanu, Arjuna ga je želio spasiti te je zamolio Gandharve da ga oslobode. No oni su odbili pa se borio s njima i izbavio Duryodhanu. Kada su svi Pandave živjeli u tajnosti, predstavio se kao enuh na dvoru kralja Virate, gdje je poučavao glazbi Uttaru, svoju buduću snahu. Na dvoru je bio poznat kao Brhannala. Kao Brhannala borio se u ime Uttare, sina kralja Virate, i pobijedio Kurave ne otkrivši svoje ime. Naredio je Uttari da mu donese tajno oružje koje je bilo pohranjeno u drvetu somi. Kasnije je Uttari razotkrio svoj identitet i identitet svoje braće. Dronacaya je bio obaviješten o njegovu sudjelovanju u borbi između Kurua i Virate. Kasnije je, u bici na Kuruksetri, ubio velike generale poput Karne. Nakon bitne na Kuruksetri, kaznio je Aavatthamu koji je ubio pet Draupadinih sinova. Potom su braća otišla Bhismadevi. 

Samo zbog Arjune je Gospodin na bojnom polju Kuruksetri ponovno iznio filozofiju Bhagavad-gite. Njegova zadivljujuća djela ns bojnom polju Kuruksetri živo su opisana u Mahabharati. U Manipuri ga je porazio njegov vlastiti sin Babhruvahana. Arjuna se srušio na tlo bez svijesti, ali ga je spasila Ulupi. Nakon što je Gospodin Krsna napustio svijet, Arjuna je bio onaj koji je o tome obavijestio Maharaju Yudhisthiru. Nakon toga je ponovno posjetio Dvaraku gdje su udovice  Gospodina Krsne oplakivale odlazak svoga supruga pa ih je odveo pred Vasudevu i umirio. Kasnije, nakon Vasudevine smrti, obavio je pogrebni obred umjesto Krsne kojeg nije bilo. Dok je vodio sve Krsne žene u Indraprasthu, bio je napadnut i nije mogao zaštititi žene o kojima se brinuo. Konačno, po Vyasadevinom savjetu, sva su braća krenula na „veliko putovanje“ (zvano mahaprasthana). Na putu je, na molbu jednoga od svoje braće, bacio sva moćna oružja u vodu kao beskorisna.


Srimad Bhagavatam 1.12.21 s

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 151 posjetitelj online
 
 
Ova stranica pogledana je 1798 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::