Pojmovnik
Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Živa su bića u ovom uvjetovanom svijetu Moji vječni odvojeni djelići. Zbog uvjetovana života teško se bore sa šest osjetila, u koje se ubraja i um.
-- Bhagavad-gita 15.7 --
Pojmovnik ::
 

Kunti    Kuntī

 
Jedna od dvije Panduove žene. Bila je Surasenina kći i Vasudevina sestra, ali ju posvojio kralj Kuntibhoja pa je, osim kao Prtha, bila poznata i kao Kunti ili Kuntidevi.
 
 

Kćer Maharaje Surasene i sestra Vasudeve, oca Gospodina Krsne. Kasnije ju je usvojio Maharaja Kuntibhoja i zato je poznata i kao Kunti.

Inkarnacija j moći uspjeha Božanske Osobe.

Nebeski stanovnici viših planeta običavali su posjećivati palaču kralja Kuntibhoje, a Kunti je bila zadužena da ih dostojno primi. Tako je, svojim vjernim služenjem, zadovoljila velikog mističnog mudraca Durvasu. Zauzvrat joj je Durvasa dao mantru kojom je po vlastitoj želji mogla pozvati bilo kojeg poluboga. Iz znatiželje je odmah pozvala boga Sunca, koji ju je poželio obljubiti, ali ga je odbila. Kada ju je uvjerio da će zadržati djevičanstvo, pristala je na njegov prijedlog. Tako je zatrudnjela i rodila Karnu. Milošću Sunca, ponovno je postala djevica, ali u strahu od roditelja odbacila je svoje novorođenče.

Nakon toga, pružila joj se prilika da izabere muža i izabrala je Pandua. Maharaja Pandu se nakon nekog vremena želio povući iz obiteljskog života i prihvatiti red odricanja, ali mu to ona nije željela dopustiti. Konačno joj je on predložio da, ako želi sinove, pozove neke druge, pogodne muškarce da ih začnu. Kunti isprva nije željela prihvatiti taj prijedlog, ali nakon što ju je Pandu uvjerio, navodeći primjere iz kojih se vidjelo da je tako nešto u redu, pristala je.

Mantrom koju joj je dao Durvasa Muni pozvala je Dhamaraju i tako se rodio Yudhisthira. Pozvala je Vayua, poluboga koji upravlja zrakom, i tako je rođen Bhima. Pozvala je Indru, kralja raja, i tako je rođen Arjuna. Ostalu dvojcu sinova, Nakulu i Sahadevu, začeli su Asvini-kumare s Madri.

Pandu je veoma mlad umro, što je tako ražalostilo Kunti da je izgubila svijest. Njegove dvije žene, Kunti i Madri, odlučile su da Kunti treba živjeti kako bi podigla petro malodobne djece Pandava, a Madri treba prihvatiti obred sati dragovoljno umirući s mužem. Taj su dogovor odobrili veliki mudraci kao što je Satasrnga i ostali.

Kasnije, kada su Pandave bili prognani iz kraljevstva zbog Duryodhaninih zavjera, Kunti je slijedila svoje sinove i zajedno se s njima suočavala sa svim poteškoćama. Dok su živjeli u šumi, demonica Hidimba poželjela je Bhimu za muža. On ju je odbio, ali kad se djevojka požalila Kunti i Yudhisthiri, oni su mu naredili da prihvati njezin prijedlog i da joj sina. Na taj se način rodio Ghatotkaca, koji se odvažno borio s ocem protiv Kaurava. U šumi su živjeli u kući jednog brahmane koji je bio u nevolji zbog demona Bakasure. Kunti je naredila Bhimi da ubije Bakasuru i zaštiti obitelj brahmane. Savjetovala je Yudhisthiri da krene u Pancaladesu, gdje je Arjuna zadobio Draupadi, ali su po Kuntinom nalogu sva petorica braće ravnopravno postali muževi Pancali, ili Draupadi. Draupadi se udala za petoricu Pandava u Vyasadevinoj nazočnosti.

Kuntidevi nikad nije zaboravila svoje prvo dijete, Karnu, i nakon njegove smrti u bici na Kurukstru bila je u dubokoj žalosti te je pred ostalim sinovima priznala da je Karna njezin najstariji sin koga je rodila prije udaje za Maharaju Pandua.

Kada se Gospodin Krsna vraćao kući nakon bitke na Kuruksetri, uputila Mu je vrsne molitve. Kasnije je s Gandhari otišla u šumu gdje je vršila oštre pokore. Jela bi svakih trideset dana. Konačno je ušla u duboku meditaciju i kasnije izgorjela u šumskom požaru.



Srimad Bhagavatam 1.13.3-4s

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 44 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1523 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::