Kalendar najava
Najave
Novosti
Članci
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Onima koji Me uvijek služe s ljubavlju dajem razumijevanje zahvaljujući kojem mogu doći Meni.
-- Bhagavad-gita 10.10 --
Linkovi ::
Link, objavljeno: Pet, 09.12.11. 16:55
 

Rusija - "Bhagavad-giti kakva jeste" prijeti zabrana

 
Ugledni list "The Moskow times" na svom portalu objavio je vijest o pokretanju tužbe u gradu Tomsk-u.

Peticiju protiv zabrane možete potpisati na http://www.petitions24.com/gita
 
Link
 
 

(Prijevod: Bhn. Lara)

Svetoj Krišninoj Knjizi prijeti zabrana u Tomsku

Knjigu se može optužiti da izražava vjersku mržnju, uništava ljudsko dostojanstvo i da predstavlja kako je jedna religija superiornija nad ostalima. Ali "Bhagavad Gita kakva jest" teško se može uspoređivati s knjigom "Mein Kampf" Adolfa Hitlera.

Ipak - ako tužitelji u Tomsku dobiju slučaj - ove se dvije knjige uskoro mogu naći zajedno na listi zabranjene ekstremističke literature Ministarstva Obrane.

Zašto je hinduistički tekst centralan u vjeri Hare Krišna iznenada napadnut nejasno je, no neki sumnjaju da se ustvari radi o napadu na slobodu vjerskih grupa koje ne odobrava Ruska Ortodoksna Crkva.

Slučaj protiv široko rasprostranjene knjige započeo je u septembru kada su tužitelji u Tomsku podigli tužbu na Okružnom sudu Leninsky prema kojoj tekst naziva sljedbenike drugih vjera "budalama", "demonima" i "svinjama".

"Bhagavad Gita kakva jest" sadrži i pozive na neprijateljske aktivnosti protiv različitih društvenih i religioznih grupa, između ostalog prema ženama i ljudima koji ne slijede Krišnu" - piše u tužbi.

Tužitelji su u Sibirskom gradu citirali nekoliko odlomaka kao dokaz ektremističkom razmišljanju.

"Oni koji, iz ljubomore, ne poštuju ova učenja i ne prakticiraju ih redovito trebaju se smatrati lišenima svakog znanja, budalama i osuđenima na zabludu i vezanost", dio je iz knjige koji se citira u tužbi.

Tužiteljev ured priložio je i dopis ureda Službe za federalnu sigurnost, na kojoj se nalazi adresa knjižare u Tomsku gdje se može kupiti knjiga.

Yury Pleshakov, glasnogovornik Ruskog ogranka Međunarodnog Društva za Svjesnost Krišne, rekao je da je cijeli slučaj apsurdan.

"Bilo bi opasno kada bi se skupa s knjigom bilijun građana svijeta smatrali ektremistima", rekao je, misleći pritom na populaciju Indije gdje je knjiga smatrana nacionalnim bogatstvom.

Glasnogovornik okružnog tužiteljstva grada Tomsk odbio je komentirati, ukazavši na istragu koja još uvijek traje.

Slučaj je trenutno na čekanju nakon što je sutkinja Galina Butenko zahtijevala da stručnjaci s državnog sveučilišta Kemerovo naprave daljnje analize, no očekuje se da će se nastaviti u četvrtak.

Izvorna "Bhagavad Gita" okvirno je datirana između 5. stoljeća pr. Kr. i 5. st. pos. Kr. Komentare izdanja "Kakva jest", koji su prvi put objavljeni 1968., napisao je guru Swami Prabhupada, osnivač Međunarodnog Društva za Svjesnost Krišne.

Zanimljivo je da je citat kojeg je citirao tužitelj iz Tomska kao ekstremističkog iz originalnog teksta a ne iz Prabhupadinih komentara, a koji se uzima kao argument za zabranu starog Hindu teksta.

Od prve objave, "Bhagavad Gita kakva jest" prevedena je na 60 jezika - uključujući i Ruski - i općenito se smatra najprodavanijim Indijskim tekstom u svijetu. Također je knjiga u samoj srži modernog Hare Krišna pokreta.

Verzije ovog teksta poklanjane su svjetskim vođama desetljećima - uključujući i Britanskog premijera Davida Camerona, koji je prije mjesec dana izjavio da drži kopiju knjige u svom uredu.

Tužitelji su izgradili svoj slučaj uglavnom na svjedočanstvima profesora sa Tomsk Državnog Sveučilišta koji smatraju da knjiga raspiruje vjersku mržnju i diskriminaciju prema rodnim, rasnim, nacionalnim i jezičnim osnovama.

No čak su i stručnjaci sa sveučilišta koji su pripremili izjave za ured tužitelja iznijeli različita i kontradiktorna mišljenja na sudu.

Sergei Avanesov, dekan odjela za filozofiju na fakultetu izjavio je da sve interpretacije ove knjige "ovise o percepciji".

Njegovu izjavu podržao je profesor Valery Svistunov, koji je rekao da knjiga nije "ekstemistička" već bi se jednostavno moglo reći da je "polemička".

U isto vrijeme, Avanesov je izjavio da se slaže sa svjedočenjem drugog stručnjaka, profesora filologije Valery Naumova, koji smatra da knjiga sadrži "neprijateljske, ponižavajuće i uvredljive" informacije.

Uvaženi stručnjak za Hindu studije, Boris Falikov, rekao je za Moscow Times da je cijeli slučaj apsurdan.

"Prijevod i komentari Swamija Prabhupade nazvani su ektremističkima jer su citati izvađeni iz konteksta", rekao je Falikov.

"Koristeći takav neznanstveni pristup, mogu se i Kuran i Biblija nazvati ekstremističkom literaturom", rekao je. Svete knjige Islama i Kršćanstva sadrže norme koje više ne podržava zapadnjačko društvo, kao što su ropstvo i poligamija.

Falikov je naglasio da se originalna "Bhagavad Gita" smatra najcjenjenijom hinduističkom knjigom i da su je cijenili velikani poput Lea Tolstoja i Alberta Einsteina.

"Smatram da ne bi cijenili knjigu da uistinu raspiruje religioznu mržnju i ponižava ljudsko dostojanstvo", rekao je.

Rusko anti-ekstremističko zakonodavstvo je prilično nejasno, i politička opozicija, naročito nacionalisti, često optužuju vlasti da manipuliraju zakonom kako bi uništili nepoželjne grupe.

Ako "Bhagavad Gitu kakva jest" proglase ekstremističkom završit će na listi zabranjenih knjiga Ministarstva Obrane uz Nazi propagandu i letke koji govore protiv vlade.

Takva zabrana dozvolila bi policiji da privode sljedbenike Krišne, koji često prodaju knjigu na ulici, rekao je glasnogovornik Društva za svjesnost Krišne Pleshakov.

Pučki pravobranitelj Tomska Nelli Krechetova kritizirao je tužitelje, rekavši da bi moguća zabrana ugrozila ustavna prava građana, vjersku slobodu i slobodu govora.

Krechetova smatra da bi tužba bacila negativno svjetlo na grad Tomsk - koji se inače smatra Sibirskim centrom obrazovanja i kulture - izvijestila je novinska agencija Rapsi prošli mjesec.

Isto je tako spomenula raniji konflikt s regionalnim vlastima oko predloženog Hare Krišna naselja koje je ovog proljeća obustavljeno sudskim nalogom.
Lokalni Hare Krišna sljedbenici namjeravali su izgraditi 59 kuća, ali lokalna administracija zaključila je da gradnja krši zakon jer je zemlja na kojoj su namjeravali graditi naselje namijenjena za poljoprivredu.

 tom slučaju, napore regionalne uprave podržao je lokalni nadbiskup Ortodoksne Crkve Rostislav, koji je sljedbenike Krišne prozvao "sektom" koja želi "pustiti korijenje" u toj regiji.

Odnosi između crkve i sljedbenika Krišne dugo su bili napeti, uz lokalne Ortodoksne službenike koji se žale na to da društvo želi odmamiti Ruse od tradicionalne vjere.

U 2006, službenici u Tula Ortodoksnoj diocezi uložili su žalbu nakon što su sljedbenici Krišne pozivali stanovnike na proslavu Hare Krišna praznika.
Sve je ovo navelo medije u Tomsku da pišu kako upravo Ortodoksna Crkva stoji iza pokušaja da se zabrani knjiga.

No glasnogovornik Tomsk dioceze, koji se predstavio samo kao Otac Viktor, izjavio je da crkveni službenici ne stoje iza sudskih tužbi.

Naglasio je da se na sudu radi o knjizi "Bhagavad Gita kakva jest", a ne stara "Bhagavad Gita", ali nije komentirao to što su tužitelji citirali u tužbi originalni Hindu tekst, a ne komentare teksta napisane u 20. st.

Isto je tako izjavio da je raniji sukob oko Hare Krišna naselja negativni primjer ponašanja Hare Krišna sljedbenika.

"Mi nemamo nikakve veze s njima. No postoje tradicionalne religije, i postoje sekte", rekao je preko telefona.

Pleshakov, glasnogovornik pokreta za svjesnost Krišne, suzdržao se od negativnih komentara protiv Ortodoksne Crkve i rekao da se sljedbenici Krišne odnose prema njima "s poštovanjem".

"Ako živimo u zemlji koja se bazira na vladavini zakona, zakoni bi trebali funkcionirati idealno, no čak i obrazovani suci mogu se naći u slijepoj ulici", izjavio je.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 120 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1660 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::