Novosti
Kalendar najava
Najave
Članci
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Tako sam ovaj najuzvišeniji nauk prenio lancem učeničkog naslijeđa i sveti su ga kraljevi shvatili na ovaj način. No s vremenom je učeničko naslijeđe bilo prekinuto i zato se čini da je znanje u svom izvornom obliku prekinuto.
-- Bhagavad-gita 4.2 --
Novosti ::
Novost, objavljeno: Čet, 05.10.06. 08:33
 

Bjelovar - Zaštita krava se proširuje

 
Početkom tjedna u Bjelovar je stigla još jedna krava pod trajnu zaštitu vrijednih bhakta.
 
 

Početkom tjedna u Bjelovar je stigla još jedna krava pod trajnu zaštitu vrijednih bhakta. Riječ je o Ćitri, mladoj junici, koja je iz Čakovca doselila kod mataji Šubhage u Konjički klub. Tako sada imamo dvije obitelji grihasta u Bjelovaru koje brinu o kravama. Radi se o kravama koje su već bile pod zaštitom bhakta iz Čakovca. Ipak, nadamo se, da će se ukupan broj zaštićenih krava u Hrvatskoj i dalje povećavati, a kao inspiracija novim "zaštitarima" neka posluže slijedeći citati iz šastra:

Krava je podrška svim živim bićima i ocean povoljnosti. Krava je prošlost i budućnost. Ona njeguje zdravlje svih živih bića i korijen je napretka. Pobožnost koju osoba stekne hraneći kravu, nikada se ne uništava.
                                                                          
 - Gavopanishada

Češući tijelo krave i uklanjajući prašinu i crve s njezina tijela, osoba otklanja sve posljedice svojih griješnih djela. Hraneći kravu osoba prikuplja velike zalihe pobožnih djela.

Čuvajući krave na polju, osoba postaje dostojna da živi u raju bezbroj godina. Gradeći sklonište za kravu, postaje kralj cijele pokrajine. Ako joj samo da sol, osoba dostiže dobru sreću.

Prašina s kravljih papaka pročišćava od svih grijeha. Nije važno da li je prašina sa svetog ili zagađenog mjesta. U to nema sumnje. Krava je sve-povoljna, pročišćavajuća i davatelj prosperiteta. Mjesto gdje živi krava je pročišćeno.

Veoma je povoljno dodirnuti kravu jer to uništava loše snove i posljedice grijeha.

Svako mjesto premazano kravljom balegom smatra se čistim. Zbog toga se žrtvena arena i mjesto za kuhanje najprije premažu kravljom balegom.

Lakšmi prebiva u kravljoj balegi, Ganga prebiva u kravljem urinu, Soma prebiva u kravljem mlijeku, jogurtu i gheeju, a Sarasvati prebiva u Gorocani. Drevni acarye su prihvatili kravu kao oblik Gospodina Višnua. Krava je pogodna za obožavanje, slavljenje i nuđenje poštovanja. Ljudsko biće treba hraniti kravu i služiti ju.
                                                                         Visnu-dharmottara Purana

Kružeći oko krave osoba dostiže razultate kruženja oko cijelog svijeta. Osoba treba davati krave u milostinju i zaštiti ih u svakom pogledu.

Budalasta osoba koja tuče ili grdi kravu odlazi u pakao. Osoba koja da nešto hrane i vode kravi dostiže rezultat žrtvovanja konja. U to nema sumnje. Rijetki su oni koji svakodnevno obožavaju i služe kravu.
                                                                            - Brihat Parasara Smrti

Osoba koja želi napredovati u životu trebala bi uvijek živjeti u društvu krava. Osoba uvijek treba imati kravu. Ona je vrlo povoljna. Osoba treba poštovati i obožavati kravu.
                                                                               
- Ibid., poglavlje 69

Ima još puno toga, ali i ovo je dovoljno.

Brahma das

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 49 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1100 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::