Novosti
Kalendar najava
Najave
Članci
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Onima koji Me uvijek služe s ljubavlju dajem razumijevanje zahvaljujući kojem mogu doći Meni.
-- Bhagavad-gita 10.10 --
Novosti ::
Novost, objavljeno: Čet, 05.10.06. 08:33
 

Zadar - Protekli događaji u Zadru

 
Proteklih nekoliko tjedana u Zadru bili su malo iznad uobičajne rutine održavanja programa.
 
 

Razlog tome je Vivaha-samskara koja se održala u četvrtak, 13.04. za Acyutanandu dasa i bhaktin Maju. Svi bhakte iz zadarske yatre su u obiteljskom raspoloženju pomogli u pripremama i održavanju ceremonije. Uistinu nije moguće opisati ljepotu i uzvišenost međusobne suradnje i pomoganja među bhaktama. To je osjećaj koji se mora doživjeti. Kada jednom osoba to doživi znati će da ništa u materijalnom svijetu nije ravno ili jednako tome. Srila Prabhupada je želio da svi bhakte u ISKCON-u gledaju jedni na druge kao na svoju obitelj a ovakve situacije su prava prilika da to praktično primjenimo. Voljeti jedni druge znači služiti jedni druge a ovim bi se željeli zahvaliti svim bhaktama koji su nam svojim službama pomogli, bili uz nas i učinili da ova yajna bude uspješna.

Vaši sluge Maja i Acyutananda dasa   

Zadarski "bridge" preaching

Na svečanosti vjenčanja bilo je prisutno oko 30-tak uzvanika. Kao i do sada na vjenčanjima koja smo imali u Zadru pokušali smo iskoristiti priliku i propovijedati svjesnost Krišne prijateljima i rodbini. Među uzvanicima bilo je 12 gostiju kojima je ovo bilo prvo Hare Krišna iskustvo. Sretni smo što možemo izvjestiti da je svečanost poput Vivahe koja uključuje pjevanje bhajana, filozofiju, brahma-samhita molitve, žrtvenu vatru, kirtan, oltar s Božanstvima, Tulasi-devi i dr. ostavila tako dobar dojam na njih, što smo kasnije mogli vidjeti iz oduševljenja koje se odražavalo na njihovim nasmijanim i ozarenim licima. Nekoliko dana poslje, sada već moju suprugu, bhaktin Maju, nazvale su prijateljice koje su bile na ceremoniji, još uvijek pod dojmom tog «neobičnog iskustva» s tisuću pitanja na koja žele odgovore. Atatho brahma-jijnasa. Nadamo se da bi možda to mogao biti početak njihovog duhovnog života, odnosno drugačijeg pogleda na život i svijet kroz iskustvo svjesnosti Krišne koje su imali. Ako ništa drugo prasadam je zasigurno učinio svoje, kao što je jedna od gošća rekla: «Ona samosa mi je zvtila umom»!

 Slike s ceremonije možete pogledati ovdje.

 Bhagavad-gita class

 Konačno se sve smirilo i vratili smo se svojim uobičajenim tjednim programima. Tako je u petak 21.04. održan Bhagavad-gita class kod bhakta Luke i bhaktin Ive. Proučavali smo stih 4.13.

catur-varnyam maya srstam
guna-karma-vibhagasah
tasya kartaram api mam
viddhy akartaram avyayam

Stvotrio sam četiri staleža ljudskog društva prema odlikama materijalne prirode i djelovanju koje im je svojstveno. Premda sam stvoritelj ovog sustava, trebaš znati da ništa ne činim jer sam nepromjenjiv.

Konačni zaključak diskusije je bio da je sustav koji je Gospodin stvorio namijenjen uzdizanju ljudskog društva na razinu civiliziranog života. Budući da je sustav je već prisutan među ljudima jer svatko nosi sa sobom određene sklonosti u skladu sa svojom karmom, on dolazi kao prirodni i inteligentni slijed te otvara mogućnost osobi da postepeno njegujući svjesnost Krišne postane transcendentalna.

Slike s programa možete pogledati ovdje.

Nama-hatta (subota, 22.04.2006)

U subotu imali smo druženje kod Ananta Sese dasa i mataji Sukanthi. Iako je bilo dosta odsutnih imali smo lijep program. Acyutananda dasa je vodio bhajane a bhakta Tomislav je pročitao stih iz Bhagavad-gite 12.20 koji govori o uzvišenosti i neusporedivosti predanog služenja. Bhakte su diskutirali na temu kako je uzvišen proces predanog služenja i kako imamo još puno raditi na sebi da bi smo razvili odlike bhakte, vaišnave. Diskutirali smo kako je vaišnava savršeni gentlman te kako se u društvu takve osobe svatko osjeća sretnim. Dotakli smo se impersonalista koji, kako je opisano na početku 12. poglavlja idu prema istom cilju no napreduju veoma sporo i s velikom mukom. Kao takav impersonalizam može biti koristan sve dok osoba ne sretne Gospodinovog čistog bhaktu i zahvaljujući dobrom društvu otpočne s predanim služenjem. Na kraju bhakte su se počastili s krafnama i tortom.  

Slike s Nama-hatte možete pogledati ovdje.

Nova bhakti-sanga u Zadru

S radošću vas obavještavamo da je pokrenuta inicijativa za novu bhakti-sanga grupu u Zadru. Sluga leader te grupe će biti Acyutananda dasa a bhaktin Nera asistent. Sastanci grupe će se održavati jednom tjedno. Planiraju se i spiritualno-rekreativni izleti u prirodu no više vijesti o tome nešto kasnije.

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(32 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 11 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 576 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::