Novosti
Kalendar najava
Najave
Članci
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Zbunjena utjecajem lažnog ega, duhovna duša misli da vrši djelatnosti, koje vrše tri gune materijalne prirode.
-- Bhagavad-gita 3.27 --
Novosti ::
Novost, objavljeno: Uto, 30.01.07. 00:13
 

Osijek - Izvještaj s javnog programa u Osijeku od 20.01.2007.

 
Piše: bh. Rudi
 
 

Drage bhkate, Hare Krsna, molim vas primite moje ponizno poštovanje! Sva slava Šrila Prabhupadi!

Želim vas izvijestiti o održanom javnom programu 20.01. u dvorani hotela "Mursa" - Osijek, kojeg je organizirao Centar za vedske studije iz Osijeka.

Ovakvim programima nastavljamo tradiciju organiziranja javnih kulturnih programa i približavanje svjesnosti Krsne što većem broju ljudi, pa tako takvu vrstu programa organiziramo svaki drugi mjesec. Trudimo se da teme programa budu što različitije, ali i intrigantnije za naše posjetitelje, kako bismo ih privukli u što većem broju.

Tema ovog programa bila je "Vegetarijanstvo - da ili ne?", a posjetiteljima smo obećali kušanje vrhunskih 10 preparacija iz vedske vegetarijanske kuharice po završetku programa.

U tjednu prije festivala, obavijestio sam faxom medije (tiskovine, radio i televiziju) na području grada Osijeka i okolice (u krugu od 100 km) te nas je odmah kontaktirala gđa Amoreta Bajto sa Hrv. radija - Studio Osijek i zamolila za javno predstavljanje ovog programa. Razgovor u studiju je bio na valovima Radio Osijeka u petak 19.01.2007. u 17,30 - 18,00 sati, u emisiju "Spiritualis" gdje je Siddhi-sadhana das imao mogućnost detaljno obrazložiti sve o programu i propovijedati, te iznositi svoje realizacije o vegetarijanstvu.

Gđa Bajto je inače naš veliki "fan" - redovito prati naše programe, intervjuirala je HH Smitu Krsnu Maharaja prilikom zadnje njegove posjete Osijeku, i prati rad našeg centra u gradu Osijeku kroz priloge na radio postaji. Ovaj puta pozdravila je našeg Siddhi - sadhanu dasu u eteru sa "Hare Krsna" i predstavila iniciranim imenom.

Ovim putem zahvaljujem gđi Bajto na nesebičnom trudu oko prezentacije ovog programu i odaću vam malu tajnu: gđa Bajto obožava slušati bhajane HH Krsna Ksetre prabhua, kojeg je i osobno vidjela u Osijeku još tokom devedesetih na javnom programu u gradu.

Program je započeo u 18,15 sati - klasično koncipiran - bhajanima u izvođenju bh. Igora (harmonij i vokal), mataji Yamuna-sevini devi dasi (koja je ovom prilikom došla kao "pojačanje" iz hrv. metropole - prateći vokal i karatale), bh. Dario (vokal i karatale), Mukunda-hari das (mridanga), mataji Manda (vokal i karatale) i mataji Anita iz Splita (vokal i def). Svirani su klasični standardi iz naših ISKCON centara u trajanju od jednog sata, na opće zadovoljstvo oko stotinjak posjetitelja. Na platnu lijevo od glazbenika je cijelo vrijeme išla prekrasna slide projekcija Božanstava s dvd-a "Darshan", kako bismo posjetiteljima dali priliku za osobni darshan s tako velikim brojem Božanstava.

Nakon bhajana, naš gost Sridhara das, je održao predavanje na temu vegetarijanstva i dobrano "razdrmao" naše posjetitelje, koji su nakon njegovog izlaganja postavili nekoliko vrlo dobrih, pa čak i provokativnih pitanja. Predavanje je trajalo 45 minuta.

Posjetiteljima je tada odigrana kazališna predstava s glumcima - bhaktama iz Splita: mataji Anita i mataji Svjetlana, koje su nas u Osijeku posjetile već drugi put. Naše gošće odigrale su predstavu pod imenom "Drakula". Radnja se sastoji u poanti kako bhakta uz Krsninu pomoć može promijeniti čak i srce jednog grofa Drakule - uz pomoć Bhagavad Gite i kolačića. Predstava je trajala 15 minuta.

Za svo vrijeme programa bhakte su servirale preparacije na tanjure i po završetku programa posjetitelji su prionuli marljivo na .... prasadam. Svi su bili zadovoljni, bilo je onih koji sve nisu ni mogli počastiti pa su ponijeli kući. Reakcije su bilo vrlo pozitivne o ukusu preparacija, a kako su neki posjetitelji već vegetarijanci - ostali su iznenađeni bogatstvom ukusa prasadama. Ovaj prasadam je doslovno "udario u glavu, ali i u srce".

Naravno da su posjetitelji nakon kušanja vedskih delicija krenuli kupiti knjige s receptima tako da smo prodali oko 30 komada knjiga, što Vedske kuharice i drugih knjiga, a isto tako je prodano i dosta druge parafernalije.

Program je završio u 21,00 sati.

Ovakvi programi puno znače za širenje svjesnosti Krsne, ali i za edukaciju ljudi koji na taj način imaju priliku duhovno napredovati i dobiti Krsninu milost.

Ovim putem zahvaljujem SVIM BHAKTAMA koji su na bilo koji način pomogli organizaciju programa, a istaknuo bih bh. Borisa iz Osijeka koji je sam doveo još 4 posjetitelja, koji je donirao laksmi za kupovinu bhoge od koje su napravljene prekrasne preparacije - Krsnin prasadam, i koji je pokrio troškove dolaska našeg gosta iz Sl. Broda - Sridhara dase.

Do viđenja na idućem programu u ožujku!

PS pogledajte galeriju slika s programa i oprostite na nesto lošijoj kvaliteti slika jer su "uhvaćene" iz video zapisa

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 138 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1203 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::