Novosti
Kalendar najava
Najave
Članci
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Gospodin nikoga ne mrzi, niti voli, iako se tako čini.
-- Vedanta-sutra 2.1.34 --
Novosti ::
Novost, objavljeno: Sri, 24.09.08. 07:24
 

Zagreb - EKO ŽIVOT

 
Piše: Sundarananda das
 
 

Dragi bhakte i prijatelji, slučajni posjetitelji ove web stranice,

ovim tekstom želimo predstaviti pionirski projekt Hare Krišna pokreta u Hrvata. Kao uvod, želio bih vam predstaviti istinitu priču o zadivljujućoj duhovnoj zajednici koja je postojala na otoku Braču do prije nekih šezdesetak godina na lokaciji poznatoj kao Pustinja Blaca.

Ovu zajednicu osnovali su monasi kršćanskog reda poznatog kao poljički glagoljaši koji su se ondje naselili bježeći pred Turcima (vidi http://hr.wikipedia.org/wiki/Pustinja_Blaca). Posebnost ove zajednice je u tome što su osim duhovne reforme ponudili žiteljima i socijalno - ekonomsku strukturu koja je omogućila zbrinjavanje svih potreba nekolio sela koja su okruživala samostan. Samostan je u svom posjedu imao dosta zemlje, maslinika, vinograda te mnogo košnica pčela. U sklopu samostana bila je crkva, škola te zvjezdarnica.

Obrađujući zemlju, vinograde, maslinike, seljani su rješavali svoje prehrambene potrebe te plačali  školarinu monasima koji su obrazovali njihovu djecu. Višak prihoda bio je uložen u razvoj samostana koji je u samom početku bio zapravo jedna špilja, a kasnije su izgrađeni ostali dijelovi samostana. Ako ljetujete na Braču, obavezno posjetite ovo divno mjesto koje je danas muzej.

U tom duhu, pokrenuli smo zanimljiv projekt pod nazivom Eko život. Ovaj projekt je prvi pokušaj u povijesti Hare Krišna pokreta u Hrvatskoj. Kroz njega želimo objediniti nekoliko djelatnosti čiji cilj je predstavljanje divnog i uzvišenog vedskog nauka širokim masama ljudi te stvaranje socijalno-ekonomske strukture. To bi omogućilo dugoročno rješavanje večine životnih izazova s kojima se susrećemo kako bi se stvorila ravnoteža između aktivnosti koje su namijenjene održavanju tijela, odnosno obitelji, i aktivnosti čistog predanog služenja koje su namijenjene buđenju naše ljubavi prema Krišni, odnosno Bogu.

Ovaj projekt bi bio organiziran po modelu takozvanih klastera (objedinjavanja nekoliko proizvodnih grana s ciljem bolje i potpunije kvalitete proizvodnje i ponude određenih proizvoda). Projekt Eko život je utemeljen kroz timski rad hramske zajednice, obitelji Grozdanić, Dayal Nitai dasa te Devarsi Narade dasa.

Budući da će djelovati kao dioničko društvo, ovim putem vas također želimo obavijestiti da su svi zainteresirani bhakte dobrodošli bez obzira da li se radi o dioničarskom učešću ili potrebi za angažmanom koji će ispuniti i duhovne i materijalne potrebe. Uskoro ćemo objaviti popis djelatnosti te opise radnih mjesta sukladno istima.

Neke od djelatnosti ovoga projekta su prije svega razvoj eko sela s ekološkom poljoprivredom kao temeljem i svih oni popratnih aktivnosti o kojima smo već pisali u temi eko selo. Tu su također proizovdnja i ugradnja ekoloških sustava za grijanje i proizvodnju električne energije te promidžba zdravog i cjelovitog življenja, što uključuje otvaranje vegetarijanskih restorana, organiziranje seminara i radionica o cjelovitom načinu življenja (život koji ispunjava duhovne, fizičke, intelektualne, emocionalne i socijalne potrebe na najkvalitetniji mogući način).

Za više informacija posjetiti naše web stranice http://www.cvs-zagreb.org/, http://www.ekozivot.org/ (zadnje dvije stranice su u izradi i svaki čas trebaju biti aktivirane).

Za dodatne informacije možete se također javiti na sljedeće telefonske brojeve:  

Besim Grozdanić: 092 214 70 23
Dayal Nitai das: 091 794 49 194
Sundarananda das: 091 752 97 98 

Sve najbolje i Hare Krišna
Sundarananda das

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 58 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 772 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::