Novosti
Kalendar najava
Najave
Članci
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
U ovom dobu sukoba i licemjerja oslobođenje se može dostići samo pjevanjem Gospodinova svetog imena. Nema drugog načina. Nema drugog načina. Nema drugog načina.
-- Brhan-naradiya Purana --
Novosti ::
Novost, objavljeno: Pet, 19.11.10. 18:57
 

BiH - Inicijacija u Vrindavanu

 
Piše: Dhira-prasanta das (ex. Divaka das)
 
 

Drage bhakte i prijatelji, Hare Krishna.
Molim vas primite moje ponizno postovanje.
Sva slava Srila Prabhupadu.
 
Toplo vas pozdravljam u novom izdanju. Prije par dana sam se vratio iz Svete Vraja Mandale, gdje sam u Vrindavanu i pored Govardhana proveo nevjerovatnih mjesec dana, odnosno veci dio mjeseca Kartik. Kartik je Krishnin najdrazi mjesec i naravno samim time i njegovim bhaktama, tako da sam bio u drustvu mnogih divnih i naprednih bhakta i stekao mnogo njihove milosti. Tokom cijelog tog vremena sam se molio za svakog od vas. Prvenstvena molitva je bila da nam u sto skorijem periodu Srimati Radharani svima omoguci priliku da posjetimo Krishnino vjecno prebivaliste.
 
Vasom miloscu i miloscu mog duhovnog ucitelja Nj. Sv. Bir Krishna das Goswamija, na prvi dan Kartika ili 22. oktobra 2010. sam dobio reinicijaciju i 2. inicijaciju pod vrlo povoljnim okolnostima u Vrindavanu. Dakle "Divaka das" od tada odlazi u muzej. :). Moje novo duhovno ime je Dhira-prasanta das.
 
Dhira-prasanta je jedna od Krishninih osobnosti koja je opisana u Ambroziji predanosti (Nektaru devocije), ali i Bhaktivinod Thakura o njoj kaze sljedece (preuzeto sa VedaBase):
"Manifestacija Sri Krishnine ekcelencije i karaktera se mijenja u skladu sa vremenom, mjestom i raspolozenjem doticne Krishnine zabave. U Svojim zabavama, Krsna je uvijek nayaka ili heroj, a postoji cetiri vrste takvih nayaka: dhirodatta, dhira-lalita, dhira-prasanta i dhiroddhata. Dhira-prasanta nayaka je prirodno vrlo miran, popustljiv i strpljiv u nevolji i neprilici, obziran i usluzan, ljubazan i susretljiv prema svakome.” U trenutku incijacije, guru mi je na ovaj spisak dodao jos dvije odlike Krishne, koje su sadrzane u ovom imenu, a to su ozbiljan i dostojanstven. Guru mi je rekao da je pomno birao ime koje mi odgovara. Eto sve su to odlike koje mi tek sada predstoji da razvijem, ali miloscu duhovnog ucietlja i vas, siguran sam da cu to nekad i postici.
 
U prilogu imate jednu sliku sa inicijacije koja se desila u novoj Sandipani Muni skoli, a uskoro cu vise slika postaviti na FB.

Za one koji su blizu i u prilici, u nedelju, 21. novembra su me bhakte zamolili da dam predavanje na Sunday Feast-u. Mislio sam da posjetitelje provedem kroz moje nedavno hodocasce prikladnom slide projekcijom iz Vraje, pa vas sve srdacno pozivam da uvelicate ovaj program koji pocinje u 16h. Imam i posebnog maha-prasadama kojeg sam samo za vas donio sa oltara Sri Sri Radha Syamasundar.
 
Hvala vam puno.
 
S postovanjem.
Vas ponizni sluga,
Dhira-prasanta das

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 162 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1963 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::