Novosti
Kalendar najava
Najave
Članci
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Nikome ne zavidim, niti sam prema ikome pristran. Jednak sam prema svima, ali onaj tko Me služi sa predanošću utemeljen je u Meni, Moj je prijatelj, i Ja sam njegov prijatelj.
-- Bhagavad-gita 9.29 --
Novosti ::
Novost, objavljeno: Ned, 08.01.12. 20:23
 

Karlovac - Čestitka, report za 2011. i planovi za 2012. godinu

 
Pročitajte više o aktivnostima iz Karlovca
 
 

 

Hare Krsna

Poštovanje svima

Dragi bhakte i prijatelji, ovim putem vam svima želimo poželjeti Sretnu Novu 2012. godinu sa puno zdravlja i uspjeha na duhovnom planu, a na materijalnom mnogo sreće. Želimo se zahvaliti svima vama koji ste nam bezrezervno pomagali (molitvom, meditacijom, financijski, rukama, nogama…), da prebrodimo teške trenutke u prošloj godini, te uspješno realiziramo preaching projekte.

Ovim putem želimo Vam prezentirati naše aktivnosti u 2011., planove za 2012., te neispunjene obaveze iz 2011. koje namjeravamo obaviti što prije.

Rezultati u 2011. godini:

Sve je krenulo sa ostvarenjem našeg dugo sanjanog sna - otvaranjem prasadam restorana. Imali smo želju i ideju da zaposlimo bhakte u zajednici, koji bi tako bili aktivno uključeni u širenje misije, a istovremeno osigurali svoju egzistenciju. U tome smo uspjeli, ove godine je od restorana živjelo 6 bhakta, a višak prihoda (financijskih i bhoge) je išao za održavanje Hrama. Također otvaranjem restorana, koji je u sklopu MUZE (Male Urbane ZAjednice), razdvojili smo bridge preaching aktivnosti od čiste duhovnosti – dobili smo 2 odvojena preaching prostora. Posjetitelji restorana imaju priliku družiti se s bhaktama, čitati transcendentalnu literaturu dok čekaju prasadam, te preko flyera, plakata i razgovora saznati o duhovnim aktivnostima u Templu. U restoranu smo u 2011. održali 3 tečaja kuhanja na kojima je sudjelovalo 30 osoba iz Karlovca, Siska i Zagreba. Zbog prevelike zauzetosti nismo uspjeli organizirati više tečajeva (trenutno nam je na listi čekanja oko 90 ljudi).

Preko puta restorana otvorili smo i opremili ured udruge, koji nam je baza za bridge preaching, a istovremeno i rješenje za counselling, sastankei dogovore sa zainteresiranim osobama. 

Također, opremanjem velike restoranske kuhinje dobili smo potrebne uvjete za kuhanje prasadama na veliko. Ove godine smo na humanitarnim akcijama „Ručak za sve“ podijelili oko 1.200 tanjura toplog prasadama (za Dan planeta Zemlje i Badnjak). Gradonačelnik Karlovca nam je osobno preko mobitela zahvalio na blagdanskoj akciji. Krajem rujna smo proširili restoran na još jednu prostoriju (3 stola više), a otvorenje je službeno predvodio gradonačelnik Karlovca. Divna stvar koja se desila na tom programu je da je gradonačelnik osobno zatražio HH Candramauli swamija za darsan, ali o tome ćemo kasnije.

U sklopu MUZE nalaze se i 2 plesne dvorane, veću smo iskoristili za obilježavanje godišnjice ustoličenja Sri Sri Nitay Gauracandre (gostovao HG Krsna Ksetra prabhu i još 150 bhakta), a manju redovito koristimo za Atma yogu. Atma yoga je postala dosta popularna, pa tako bh Filip redovito (2 puta tjedno u Karlovcu i jednom tjedno u Zagrebu) održava tečajeve. Na Fakultetu elektronike i računarstva (FER) smo uspjeli Atma yogu uvrstiti u program tjelesnog odgoja, i tamo imamo 40-50 polaznika, dok u Karlovcu (jaka konkurencija među yoga društvima) imamo oko 10-15 polaznika. Uz tečajeve asana, pranayame i meditacije, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu jednom mjesečno smo održavali video prezentacije za polaznike (nismo ovo tijelo, nauka o duši, povezivanje sa Bogom…). Jedno predavanje je na oduševljenje polaznika održao HH Candramauli swami. Posjetili smo i ovogodišnji Rainbow gathering gdje smo kuhali za nekih 50-tak hipija. To su stvarno fine osobe iz cijelog svijeta s kojima smo svirali bhajane cijeli dan i cijelu večer.

Što se tiče hramskih aktivnosti, redovito smo održavali Sunday Feastove, te obilježili sve Vaišnavske  festivale. Održali smo 2 Sunday Feasta sa HH Candramauli swamijem u glavnom gradskom parku, na svakom je bilo oko 300-400 posjetitelja. Nastavili smo sa sistematskom edukacijom u vaišnavskim spisima (Bhakti šastri, Bhakta class, Vaišnava etiketa), koje su vodili razni bhakte od kojih posebno izdvajamo Gargamuni prabhua iz Slovenije. Božanstva su redovito obožavano, a podignut je i standard za 1 arotik dnevno. Na početku godine u asramu su bila 2 brahmacarija, a kraj godine su dočekala četvorica. Sudjelovali smo u 2 maratona dijeljenja knjiga ove godine, Gaura Purnima i Srila Prabhupada maratoni. Ukupno smo ove godine podijelili oko 1.500 knjiga. Nakon puno godina uspjeli smo organizirati javne programe u  Vodicama i Šibeniku, a jedan smo održali i u Karlovcu. Jedna od najznačajnijih stvari u godini je to da je HH Candramauli swami službeno odredio Karlovac za svoju bazu i preselio veći dio osobnih stvari iz Chicaga u New Shantipur. To je za nas nevjerojatna podrška i iskustvo, gdje svi individualno i kao zajednica rastemo kroz njegove savjete i društvo. Nakon dugo vremena čekanja, prvi par grhasta se preselio na našu farmu gdje smo uzgajali povrće za božanstva i bhakte na više od 400 kvadrata.

Ove godine smo održali i osmu po redu Harinam turneju koju smo nazvali „Mediteran upoznaje Indiju“. Putovali smo kroz 8 zemalja (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Kosovo, Albanija, Makedonija, Bugarska i Grčka), svirali u 50-tak gradova i održali oko 85 Harinama. Dignuli smo standard na viši nivo ulaganjem u pozornicu, zvučni sistem, razne ukrase, novi veliki štand…Bilo je predivno  vidjeti kako nam Krsna daje puno milosti i kako nas čuva na turneji. Po prvi puta smo bili na Kosovu (Peć i Priština), gdje nismo znali kakva situacija nas čeka, ali smo predajom Krsninoj želji dobili neprocjenjiva iskustva koja će nam zauvijek ostati u sjećanju. Upoznali smo predivne bhakte koji služe Krsnu u nekima od tih zemalja, a u nekim državama smo vidjeli nevjerojatan potencijal za preaching. Molimo se Nitay Gauracandri da pošalju bhakte u sve te zemlje koji će širiti Njihove slave i milost. Na zadnjem dijelu turneje pridružio nam se i HH Candramauli swami, a ukupno je putovalo oko 20 bhakta iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Meksika, SAD-a  i Francuske, a na Harinamima su se često pridruživali i lokalni bhakte. Naša skromna procjena je da nas je ove godine vidjelo oko 500.000 ljudi.

Ima još par sitnica koje želimo spomenuti, a to su održavanje Internet stranice (http://www.avadhuta.hr/), preko koje redovito, na dnevnoj bazi, ljudi iz cijelog svijeta imaju priliku naučiti nešto o Krsni, duhovnosti, yogi, vegetarijanstvu itd. Također, važna vijest je da je s nama zadnjih 6 mjeseci dijelila knjige, Sveto Ime i prasadam osoba koja je izabrana među 10 najboljih hrvatskih glumaca za 2011. Godinu (više pročitajte na ovom linku sa t-portala  www.tportal.hr/fotoprica?GalleryId=12518). On se zove Marko Jastrevski, jako voli bhakte i pažljivo proučava našu zajednicu već godinama, te je izrazio želju da se u travnju (kad završi sa sezonom predstava), priključi Hramu kao brahmacari. Još jedna važna  stvar je da je ostvaren golem pomak u suradnji sa lokalnim vlastima. Dogradonačelnik je otvoreno na televiziji podržao naš humanitarni rad, posjetio restoran više puta i financijski nam pomogao. Gradonačelnik je također javno pohvalio naš rad otvaranjem restorana, a pogotovo posjetom Hramu. Tamo je skoro 2 sata privatno razgovarao sa HH Candramauli swamijem tražeći ga savjete za svoj duhovni život i dužnosti koje obavlja kao gradonačelnik.

Nedovršeni zadaci iz 2011.

Kako ste mogli pročitati, bilo je stvarno puno toga u zadnjih godinu dana, pa neke stvari nismo uspjeli realizirati do sada, ali ćemo ih izvršiti u što kraćem roku. Naš običaj je da našim donatorima (Harinam turneja, Sankirtan, Ručak za sve…) uručimo zahvalnice, ali na žalost nismo uspjeli. Druga stvar koju ćemo uskoro objaviti je financijsko izvješće za Harinam turneju.

Planovi za 2012. godinu

Održavanje postojećih hramskih aktivnosti, te većine navedenih preaching aktivnosti. Ovo ljeto namjeravamo Harinam turneju odvesti na četiri mora (Jadransko, Crno, Egejsko i Mramorno). Ručak za sve htjeli bi održavati jednom mjesečno u Karlovačkoj i Sisačko-Moslavačkoj županiji, te  jednom mjesečno održavati tečaj kuhanja u restoranu.

Posebno nas veseli vijest da ćemo izdati knjigu Radhanath swamija "The Journey home" na hrvatskom. Sve je već pripremljeno, knjiga bi trebala izaći u siječnju/veljači 2012.

Kroz sistematsko propovijedanje u Sisku, u zadnjih 4 godine, skupila se fina grupica bhakta (10-tak iz Siska, par iz Kutine, par iz Petrinje). Od prvog mjeseca planiramo jednom mjesečno krenuti sa redovitim Nama-hattama. Osim toga, ove godine u maratonu smo upoznali fine profesore iz sisačke Gimnazije koji su nas pozvali da na satovima Filozofije i Sociologije održimo predavanja o svjesnosti Krsne za učenike. Planiramo u siječnju/veljači otići tamo, te obučeni u dhotije prezentirati im našu filozofiju i kulturu.

Od novih projekata, u planu su odobreni projekt „Mogu bolje“ koji financira EU – radionice osobnog razvoja po učenjima HH Bhakti Tirtha swamija (time se nadamo dobiti reference za početak održavanja predavanja na karlovačkom veleučilištu). Ove godine, planiramo staviti veliki naglasak na colege preaching u Karlovcu gdje trenutno studira oko 3.000 studenata iz cijele Hrvatske. Također, u suradnji sa lokalnim vlastima želimo započeti Interfaith program – međureligijskih dijaloga za mir sa ostalim vjerskim zajednicama u Karlovcu.

Osim preachinga u 2012. godini željeli bi kvalitetno posložiti i ustabiliti financijsku i man power konstrukciju u zajednici. Te dvije stavke su nam najviše štekale u 2011., ali smo nekako milošću Krsne uspjeli doći do kraja te godine.

Dragi bhakte, nadamo se da ćete nas i dalje obasipati svojom milošću, molitvama i drugim načinima na koje nam pomažete, tako da nastavimo širiti ovu predivnu misiju Srila Prabhupada i Sri Sri Nitay Gauracandre. Puno hvala svima!

Info-kontakt: 047/600-601, udruga.avadhuta@gmail.com

Posjetite nas na www.avadhuta .hr

Vaši sluge iz Sri Sri Nitay Gauracandra mandira Karlovac

 

 

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 46 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1334 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::