Novosti
Kalendar najava
Najave
Članci
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
U ovom dobu sukoba i licemjerja oslobođenje se može dostići samo pjevanjem Gospodinova svetog imena. Nema drugog načina. Nema drugog načina. Nema drugog načina.
-- Brhan-naradiya Purana --
Novosti ::
Novost, objavljeno: Sri, 25.07.12. 23:43
 

Hrvatska - Izvještaj HVV-a o radu i aktivnostima u prvoj polovici 2012.

 
 

Hrvatsko Vaišnavsko Vijeće (HVV, Croatian National Council - CNC) sastavljeno od slijedećih predstavnika lokalnih zajednica:

Ananta Sesa, ZD
Dasaratha suta, KA
Laksminath, ČK
Murari Gupta, LK
Nilacala Candra, RI
Isvara Puri i Sundarananda, ZG
Siddhi Sadhana, OS
Sivananda Sena, PU
Sunandana, ST

održalo je dva radna sastanka: u Zagrebu u travnju i na Ižu u lipnju, u oba slučaja u prisustvu RGB povjerenika za Hrvatsku HH Prahladananda swamija.

Pod brojem 19.7 Ministarstva Uprave, 9. svibnja registriran je novi pravni subjekt, organizacijski oblik VVZ u RH, pod nazivom CVS Osijek u Osijeku.  Ideja je na ime ovog pravnog subjekta, kad za to sazriju okolnosti, izgraditi hramski objekt na postojećem zemljištu udaljenom 6km od centra Osijeka. Kao organizacijski oblici VVZ u RH prije osječog centra, pravno su registirane zajednice u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu, Karlovcu i Čakovcu.

U pulskom hramu koji je u vlasništvu VVZ u RH, Medulinska 17, već se odvijaju devoc ijski programi, makar još preostaju sitni radovi za dovršiti, nakon čega će biti i službeno otvorenje hrama.

Predstavniku čakovečke yatre odobren je ulazak u HVV.  Bhakte s područja čakovečko-lendavske yatre nastavit će djelovati sa hrvatske strane granice u sklopu  pravnog subjekta, postojećeg organizacijskog oblika VVZ u RH registriranom u Čakovcu.  Božanstva Sri Sri Gaura  Nitai, koja pripadaju čakovečkoj yatri, nastavit će se obožavati u lendavskom hramu do eventualnog otvaranja centra u Čakovcu.

U tijeku je rad na pripremi reizdanja BBT knjige na hrvatskom jeziku Sri Isopanisada. Nakon dužih  konzultacija i istraživanja, u travnju je na sastanku HVV  odlučeno da će se u novom izdanu ove i budućih BBT knjiga na hrvatskom jeziku ponovo koristi izrazi ‘bhakta’ i ‘guna’.

U Rijeci je 10. lipnja uspješno održana u organizaciji VVZ Rijeka, a  uz prisustvo HG Krishna Ksetra prabhua i HG Rohini suta prabhua, ove godine po prvi puta odvojeno od hrvatskog ljetnog kampa, tradicionalna – deseta po redu riječka Ratha Yatra.

U Zagrebu je nakon višemjesečnih intezivnih priprama, uz prisustvo HH Sivarama swamija i HH Prahladananda swamija, pokrenut mentorski program u sklopu organiziranja sustavne brige za bhakte. Suština ovog programa definirana je u Priručniku mentorskog sustava (za download Priručnika kliknite ovdje).

Zadnja dva tjedna lipnja mjeseca, na otoku Ižu organizirani su kirtan retreat Sacinandana swamija u organizaciji njegovih učenika te hrvatski jadranski ljetni kamp u organizaciji VVZ u RH, a uz prisustvo HH Sacinandana swamija, HH Candramauli swamija, HH Prahladananda swamija i HG Krishna Ksetra prabhua. U planu je oba ova festivala organizirati i slijedeće godine.

Na sastanku HVV na Ižu za vrijeme hrvatskog kampa uz prisustvo HH Prahladananda swamija i HG Radha Krishna prabhua, dogovoreno je da će hrvatska yatra početi s izradom Master plana, za što je dogovoren prvi radni sastanak tijekom nacionalnog kampa u Lici koji se održava od 6 do 12. Kolovoza u organizaciji ličke yatre.

Službeno je pokrenut proces protiv odgovornih za izdavanje knjige na hrvatskom jeziku u kojoj autori koji nisu vaišnave prema mišljenju HVV-a na neutemeljen i nekorektan način pišu o vaišnavizmu i Hare Krišna pokretu.

U sklopu riječkog ogranka Sastra dana, ove godine započet je humanitarni program održavanja predavanja i doniranja knjiga knjižnicama po zatvorima u RH, kao pomoć zatvorenicima za njihovo duhovno i socijalno iscjeljenje i uzdizanje. Donirane su knjige nekolicini knjižnica te je održano vrlo posjećeno predavanje HH Candramauli swamija.

Sastanak europskog RGB-a  (Regional Governance Body) koji je po broju sudionika bio najveći do sada, održan je 12. i 13. svibnja u Zagrebu. Europski RGB je ISKCON-ovo upravljačko tijelo za Europu sačinjeno od propovjednika i izabranih starijih lidera koji stalno ili većim dijelom borave na području Europe i tu daju doprinos obavljajući menadžersku službu. Bhakte koji su se tih dana okupili u Zagrebu imali su priliku služiti napredne vaišnave koji su prisustvovali sastanku: HH Bhaktivaibhava Swami, HH Bir Krishna Goswami, HG Dina Sharana dasi, HG Praghosa dasa, HH Prahladananda Swami (presjedavajući RGB tijela), HH Sivarama  Swami, HH Yadunandana  Swami... U Zagrebu je takodjer održan u veljači veliki višednevni festival povodom Nityananda trayodasi  i vyasa puje HH Sacinandana swamija uz prisustvo velikog broja bhakta iz Hrvatske i inozemstva.

U cilju poboljšanja rada HVV-a, HVV traži bhakte koji imaju kvalifikacije i htjeli bi na period od minimum godinu dana prihvatiti volonterske službe: blagajnik VVZ u RH i tajnik VVZ u RH.

VS Isvara Puri das

 

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno je 138 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1281 put.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::