Novosti
Kalendar najava
Najave
Članci
Galerije
Oglasi
Pojmovnik
Dokumenti
Kalendari
Trenutak inspiracije ::
Svi planeti u materijalnom svijetu, od najvišeg do najnižeg, mjesta su patnje na kojima se odvijaju uzastopno rađanje i umiranje, ali onaj tko dostigne Moje prebivalište, o Kuntin sine, nikada se više ne rađa.
-- Bhagavad-gita 8.16 --
Novosti ::
Novost, objavljeno: Uto, 04.06.13. 10:49
 

BiH - Sarajevo - Novosti u hramu i zajednici

 
 

Dragi bhakte i prijatelji,
Molim vas primite moje ponizno poštovanje.
Jaya Srila Prabhupada!


1. ZAMJENA KROVA NA HRAMSKOM OBJEKTU
 
Vlasnik kuće koju od 2009. godine iznajmljujemo za potrebe našeg hrama, odlučio je zamijeniti krov na kući.
On je ljubazno ponudio bhaktama da će nam dati dvije mjesečne kirije gratis (u iznosu od 1600KM), ako sami isfinansiramo troškove zamjene krova (koji iznose 10 mjesečnih kirija ili  8000 KM). To bi značilo, da kada bismo uspjeli skupiti 6000 KM (jer dvije hiljade već imamo), da bismo imali plaćene kirije unaprijed za narednih godinu dana, uz nevjerovatnu uštedu od 1600 KM!
Ako smo u mogućnosti da pomognemo ili svoje redovne donacije možemo dati unaprijed, možemo se javiti Dhira-prasanta prabhuu ili poslati odgovor na e-mail iskcon.sarajevo@gmail.com 


2. SEMINAR "Brhad Bhagavatamrita"

Svake srijede u hramu, poslije Gaura Aratija, imat ćemo vrlo važan i inspirativan seminar "Brihad Bhagavatamrita", koji će nam održati Nityananda Kari dd.  Više o seminaru možemo saznati iz uvodnog teksta, za koji se nadamo da će inspirirati što više bhakta da dođu i slušaju o ovako uzvišenim temama:

Sveta knjiga Bhagavad-Gita, precizan zaključak miliona i milona stihova vedskih spisa, odgovara na sva pitanja koja se tiču dužnosti živog bića. Gospodin Šiva izjavljuje da je sama Bhagavad-Gita dovoljna da osobu dovede do stadija oslobođenja! Srimad Bhagavatam, sljedeći korak i nadogradnja na ono što je dato u Bhagavad-Giti, direktno opisuje Krišnine zabave što ga čini zrelim plodom drveta vedske literature - najboljim i najkorisnijim dijelom kojeg jedno drvo može imati.

Nakon što je Pariksit Maharaj saslušao Bhagavatam, te sjeo da dočeka svoj posljednji trenutak u tom tijelu koji je ubrzo trebao doći, njegova majka, Uttara Devi, se počela raspitivati o sadržaju toga što je u prethodnih 7 dana čuo od Sukadev Gosvamija. Kako je vremena bilo jako malo, Pariksit Maharaj joj je dao srž tog čitavog učenja. Taj razgovor između Pariksit Maharaja i Uttara Devi, srž srži vedskih spisa, je ono što danas zovemo Brhad Bhagavatamrta.

Okolnosti pod kojima je nastao ovaj spis, te činjenica da je njen autor Srila Sanatana Goswami potvrdio da on, ustvari, nije autor nego sam Krišna, nam govore o vrijednosti i značaju ovog djela. Brhad Bhagavatamrta je podijeljena na dva dijela u kojima nam kroz priču dvojice duhovnih ratnika - na nevjerovatan način ukomponiranom Gaudiya Vaisnavskom filozofijom sa njihovim ličnim iskustvima, posjetama različitim dijelovima materijalnog i duhovnog univerzuma, dirljivim susretima sa Krišninim bhaktama i, na kraju, sa samim Krišnom - opisuje put kojim svaka duša prolazi na putu razvijanja svjesnosti do svog konačnog cilja, a to je buđenje ljubavi prema Krišni.

'Sri Sanatana Gowami Prabhu, učitelj nauke o predanom služenju, je napisao nekoliko knjiga, među kojima je Brhad-bhagavatamrta je jako poznata; svako ko želi da sazna o bhaktama, predanom služenju i Krišni mora pročitati ovu knjigu.' Srila Prabhupada, CC Adi-lila 5.203, smisao

U srijedu 5.6.2013. će, na molbu bhakta koji nisu mogli prisustvovati, biti ponovljena dva uvodna predavanja koja su data prethodne dvije sedmice. Seminar će se održavati svake srijede uz izuzetak 12.6. i 10.7. Dobrodošli!


3. SANKIRTAN REZULTATI U MAJU

Tokom maja mjeseca, bhakte u našoj zajednici podijelili su 781 knjigu Šrila Prabhupada i 10 knjiga drugih autora. Detaljan izvještaj možete vidjeti u attachmentu.

Prilog: Sankirtan rezultati 05/2013

Sva slava sankirtan bhaktama!


4. Drugi MSF u Sarajevu

U subotu 1.6. održan je drugi po redu MSF (Mjesečni sankirtan festival). U transcententalnu podjelu Šrila Prabhupadovih knjiga izašli su petorica bhakta: Nandišvara prabhu, Dhira-prasanta prabhu, Vaikuntha Murti prabhu, Devananda Pandit prabhu i Nitai-daya prabhu. Prema riječima Nitai-daya prabhua, sankirtan je bio veoma entuzijastičan i u duhu saradnje, a bhakte su bili veoma entuzijastični i sa željom da zadovolje HDG Šrila Prabhupada i Šri Krišnu. Podijeljeno je 48 knjiga i još mnogo lijepih razgovora  sa stanovnicima Dobrinje. Nastavak slijedi 29.6. i nadamo se još većem entuzijazmu i odzivu bhakta.
MSF ki jay!


5. PREVOZ NA JAPA RETREAT

Mataji matali traži prevoz na Japa retreat. Ako imamo slobodno mjesto u autu, možemo joj se javiti na telefon: 063-943-046.
 
Svim bhaktama koji putuju na Japa retreat želimo sretan put i puno inspiracije!

 

S poštovanjem ispred ISKCON-a Sarajevo
Vaš sluga Revati dd

 
Najnovije
Oglasi
Aktualno
Galerije
Komentari
Prijava ::
Vaišnavski kalendar
Ankete ::
Kada ste zadnji puta naučili napamet novi stih iz šastra?
(34 glasa)
Ovih dana
Nedavno
Odavno
Odavno, i ne sjećate se
Nikada
     
Društvene mreže ::
Slijedi portal.iskcon.hr na Twitter-u
Statistika posjeta ::
Trenutačno su 92 posjetitelja online
 
 
Ova stranica pogledana je 1028 puta.
 
Sponzori ::
ISKCON official ::
Vanjski linkovi ::